Pro tebe, strejdo. Jak se Roglič zbavil dresu a Conti uhnul i psovi

  8:28
Otázka, zda vyhraje Primož Roglič letošní Giro v růžovém dresu stylem start - cíl, je zodpovězena. Nevyhraje. Protože nechce. Je příliš brzy na hájení maglia rosa, usoudil. A tak tým Jumbo - Visma (dočasně?) tento dres „zapůjčil“.

Italský cyklista Valerio Conti se po 6. etapě Gira obléká do růžového trikotu pro lídra závodu. | foto: AP

Prosím, seznamte se.

Valerio Conti, nový lídr Gira d’Italia.

Věk: 26 let. Říman. Člen týmu UAE Emirates. Šestým rokem profesionál, zatím na kontě tři vítězství. První Ital v maglia rosa od Nibaliho v sezoně 2016. Přitom nikdy předtím nestrávil ani den v trikotu lídra na jakémkoliv etapovém závodě.

„Mám velké potíže pochopit, co se právě stalo,“ svěřoval se Conti ve čtvrtečním večeru. „Ano, věděli jsme, že šance vzít si dnes růžový dres existuje, bavili jsme se o tom v týmu už pár dní. Ale je obrovský rozdíl mezi tím o něčem snít a opravdu to dokázat.“

Letos skončil druhý celkově Kolem Turecka, čtvrtý Kolem San Juanu a dvaadvacátý Kolem Algarve. Loni byl čtyřiadvacátý na Giru. Není cyklistickou extratřídou, ale je solidním vrchařem i časovkářem a velmi dobrým mužem do úniků. Poosmé v kariéře závodí na Grand Tour, v životopise má zapsanou i  vítěznou etapou ze španělské Vuelty 2016.

Až jednou ukončí kariéru, chce vystudovat vysokou školu.

Ale to hned tak nebude.

16.května 2019 v 17:27, příspěvek archivován: 17.května 2019 v 07:53

All the effort pays off for @valerioconti93! Will he be pretty in pink ? #giro #giro102 #MagliaRosa https://t.co/il1InH7Whn

Cyklistiku miluje. Ba co víc, má ji ve své DNA.

Otec Franco Conti byl profesionálem v letech 1977 až 1984 a ještě předtím vyhrál coby amatér takzvané Baby Giro.

Strýc Noé Conti, o osmnáct let starší než otec, pro změnu patřil do profipelotonu v letech 1958 až 1962. Nejprve v týmu Bianchi s legendárním Faustem Coppim, později pracoval pro další slavné cyklisty Louisona Bobeta, Gastona Nenciniho a Ercole Baldiniho.

Byl to právě strejda Noé, kdo dal kdysi svému synovci Valeriovi první kolo.

„Před čtyřmi lety strýc zemřel. Takže ten dnešní růžový trikot chci věnovat jemu,“ oznámil nyní nový lídr Gira.

Davide Lacomini, někdejší sportovní ředitel Valeria Contiho, o něm vyhlašoval: „Má potenciál budoucího šampiona.“

Před třemi lety, ještě v dresu Lampre, dominoval 13. etapě Vuelty po podivné pouti pelotonu do Urdaxu, během níž se všichni favorité šetřili na následující den a výšlap na Aubisque. Početný únik mužů z pozadí výsledkové listiny tudíž nechali ujet o celou půlhodinu a Conti byl z uprchlíků nejrychlejší.

Tentokrát to bylo jiné. Primož Roglič a stáj Jumbo - Visma vysílali ve čtvrtek kolem sebe signály: Haló, nechcete náš růžový dres? Šestá etapa je vhodná pro únik, tak kdybyste měli zájem... Samozřejmě, jestliže si od nás chcete maglia rosa na pár dní vypůjčit, nesmíte se jmenovat Simon Yates, nebo třeba Vincenzo Nibali. Ale pokud nejste hrozbou pro celkové pořadí, tak prosím, tady ten dres je.

„Nebudeme růžový dres držet za každou cenu, abychom při tom příliš vyčerpávali naše jezdce,“ vyhlásil už před etapou Addy Engels, sportovní ředitel Jumba. Navíc se na 34. kilometru etapy při hromadném pádu potloukli muž v růžovém i dva jeho pomocníci. Roglič měl rázem na svých potrhaných cyklistických kalhotách „ventilaci“, o kterou rozhodně nestál, o odřenině na hýždi ani nemluvě.

Takže když se třináctka jezdců „druhého gardu“ vydala do úniku, parta z Jumba neprotestovala.

Roglič později vysvětloval: „Nechtěli jsme investovat příliš mnoho energie do stíhání vedoucí skupiny. Nevidím ztrátu růžové jako kdovíjakou nevýhodu. Naopak. Ta situace dopřeje mně a týmu o něco více odpočinku a méně stresu. Giro potrvá ještě dlouho a rozhodující etapy jsou teprve před námi.“

Náskok uprchlíků relativně rychle narostl nad pět minut.

Conti, nejvýše umístěný jezdec z úniku, zaostával před etapou na 27. místě pořadí za Rogličem o 1:59 minuty a hned věděl, že je největším kandidátem růžového trikotu ze všech uprchlíků.

Když naposledy zavítalo Giro na poloostrov Gargano, také se tu dotýkal slávy. Při koncovce etapy v Peschici se předloni vydal pro etapové prvenství, jenže 1500 metrů před cílem mu v zatáčce podklouzlo kolo, upadl a bylo po nadějích.

Kdo ví, co si pomyslel, když mu včera v tom samém regionu 20 kilometrů před cílem v San Giovanni Rotondo přeběhl těsně před kolem pes.

16.května 2019 v 16:49, příspěvek archivován: 17.května 2019 v 07:52

This little guy didn't want @valerioconti93 in the Maglia Rosa But we do - Forza Valerio! #Giro #giro102 https://t.co/LIet1zIcGf

Naštěstí se mu vyhnul.

„Upřímně, ani chvíli jsem na ten negativní den v Peschici nevzpomínal. Dnes jsem myslel pouze pozitivně,“ tvrdil na tiskové konferenci. „Říkal jsem si: Nemáš co ztratit, můžeš jen získat.“

Tou dobou už uháněl v úniku z úniku, když se v čele etapy osamostatnili společně s Faustem Masnadou z druhodivizní stáje Androni Giocattoli. Lépe řečeno, Conti dlouho uháněl v zákrytu za Masnadou. Že by při stoupání na prémii 2. kategorie Coppa Casarinelle parťákovi na čele střídal, to se říci nedalo. Teprve po průjezdu prémií se přece jen protočil na špici.

DUO AMBICIÓZNÍCH. Italští cyklisté Fausto Masnada (vlevo) a Valerio Conti během 6. etapy Gira.

Dohoda se zdála být prostá: Masnada si pojede pro etapu, Conti pro růžový dres.

Když se jmenujete Fausto

Fausto Masnada je historicky třetím mužem s křestním jménem Fausto, který na Giru vyhrál etapu. V minulosti se to povedlo Faustovi Coppimu a Faustovi Bertogliovi. Oba posléze vyhráli také celé Giro.

Dohoda nejspíš tak skutečně i zněla, přestože Conti posléze tvrdil: „Chtěl jsem etapu i maglia rosa. Ale Fausto je neuvěřitelný jezdec, tak moc silný. Jel si pro etapové vítězství jako motorka.“

Pětadvacetiletý Masnada už v průběhu přípravného závodu Kolem Alp prokázal své vrchařské schopnosti dvěma etapovými primáty a pátým místem celkově. Když nyní dosáhl i na své premiérové etapové prvenství na Giru, věnoval také on úspěch svému strýci: „Zemřel těsně před startem Gira. Když jsem s ním naposledy mluvil, slíbil jsem mu: Vyhraju pro tebe etapu.“

Conti kráčel na pódium vzápětí, převzal maglia rosa a stáj Emirates rozeslala médiím tiskovou zprávu, ve které ho oslavovala: „Historické vystoupení Valeria Contiho.“ Poprvé za svoji tříletou existenci mají v Emirates jezdce, oblékajícího dres lídra závodu na Grand Tour.

Pro tým jde zároveň o vítanou vzpruha poté, co byl v posledních dnech postižen decimací. V úterý poslali z Gira domů Juana Sebastiána Molana kvůli „neobvyklým fyzologickým výsledkům“. A ve středu UCI provizorně suspendovala ze závodu Kolem Kalifornie Kristijana Duraška, když se v Operation Aderlass provalilo, že si pohrával s krevním dopingem.

Conti nyní vévodí celkové klasifikaci o 1:41 minuty před Giovannim Carbonim z druhodivizního týmu Bardiani. Jedenáctý Roglič ztrácí 5:24 minuty.

Když si tak listuje profily dalších etap v knize „Garibaldi“, jak Italové nazývají knihu s itinerářem celého závodu, Contimu dochází, že by růžový dres mohl hájit nejméně do první tuhé horské zkoušky ve 13. etapě.

„Pro Itala je maglia rosa tou nejkrásnější věcí na Zemi,“ ujišťuje. „Budu se snažit nosit ho tak dlouho, jak jen dokážu, dokud mé srdce, nohy a mysl neřeknou dost.“

Roglič a stáj Jumbo - Visma dávají zatím najevo: My jsme v klidu.

„Primož je po pádu v pořádku. A situace v celkovém pořadí je pro nás dobrá,“ sdělil sportovní ředitel nizozemského týmu Addy Engels.

16.května 2019 v 12:36, příspěvek archivován: 17.května 2019 v 07:54

Crash in the peloton at km 34, Maglia Rosa @rogla involved | Caduta in gruppo al km 34, coinvolta la Maglia Rosa @rogla #Giro Follow live: https://t.co/NOOgQeiU4c Segui il live: https://t.co/Skv1fyhJil Sigue en vivo: https://t.co/i1wuX44gwH https://t.co/sVvwMISbhs

Přesto je otázkou, zda Roglič, Yates, Nibali a jejich týmy neriskovaly až moc, když dovolili čtvrtečnímu úniku tolik prostoru a nechali uprchlíky přijet do cíle dokonce se sedmiminutovou (Masnada a Conti) a šestiminutovou převahou (ostatní).

Zvlášť když mezi uprchlíky šlapal i Andrey Amador z Movistaru, což je vrchař velkého formátu, čtvrtý na Giru v sezoně 2015 a osmý o rok později.

Stáji Movistar tím její soupeři přinejmenším dopřáli taktickou výhodu během budoucích horských dnů Gira. Španělský tým teď má v ruletě na předních pozicích kromě dvou dosavadních lídrů Mikela Landy a Richarda Carapaze rovněž průběžně devátého Amadora.

Zároveň se mezi uprchlíky nacházel také Sam Oomen. Ten měl být původně v Sunwebu superdomestikem Toma Dumoulina a najednou se stal náhradním lídrem celého týmu. Co umí, ukázal už loni 9. místem na Giru, přestože tehdy po celý závod pracoval pro Dumoulina. Letos sice pokazil úvodní časovku a pak ztratil čtyři minuty ve 4. etapě, ale včera se vrátil zpět do hry.

Stejně tak může v horách pozitivně překvapit Fausto Masnada, i když u něj se jako reálnější scénář jeví, že bude usilovat raději o modrý dres nejlepšího vrchaře než o ten růžový.

Naposledy v roce 2010 se na Giru přihodilo, aby byl uprchlíkům, kteří mohli převzít růžový dres, povolen favority tak velký náskok.

Tehdy v bláznivé deštivé etapě do Acquily ujeli Ivanu Bassovi, Alexandru Vinokurovovi a spol. dokonce o 12 minut a do růžové se převlékal nejprve jistý Richie Porte, toho času nepříliš známý bývalý triatlonista, a po něm další z party uprchlíků David Arroyo.

Španěl pak neohroženě hájil maglia rosa i v horském peklu třetího týdne a odevzdal ho Bassovi po tuhé bitvě až v 19. etapě.

Jaké to bude tentokrát?

Giro se ve čtvrtek ocitlo na nejjižnějším bodu své letošní trasy. Závod se stočí zpět na sever.

Tým UAE Emirates bude v následujících dnech hájit svůj růžový poklad.

Primož Roglič a další superfavorité se ke Contimu a spol. budou ve výsledkové listině opět přibližovat.

Alespoň tak zní plán.

Ale plány na Giru často nevycházejí. Každý rok se tu dějí i věci prazvláštní.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Druhý tenista světa Alcaraz neuspěl v Miami ve čtvrtfinále s Dimitrovem

29. března 2024  9:03

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na Masters v Miami čtvrtfinále s Bulharem Grigorem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28,  aktualizováno  9:01

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...