Aimtec hnv murr

Co mají společného roboty a bavorské klobásy?

Odpověď je jednoduchá, společný je proces balení. Systém s roboty Kuka paletizuje plechovky bavorských klobás u firmy Fleischwerke E. Zimmermann a tím uvolňuje pracovníky firmy z namáhavé práce.

 

Společnost Fleischwerke E. Zimmermann potřebovala vyřešit proces balení plechovek s klobásemi, proto do něj začlenila robot Kuka KR 120 R3200 PA. Robot paletizuje plechovky klobás, které jsou prodávány nejen po celém Německu, ale i v jiných evropských zemích a dokonce i v Austrálii. Tuto operaci provádí s trvale vysokou přesností.

„Až dosud jsme prováděli paletizaci ručně. To však pro zaměstnance již aktuálně nebylo možné z důvodu velké produkce, opakující se práci a škodlivým ergonomickým aspektům. Proto jsme se rozhodli tento proces automatizovat,“ vysvětluje Christian Lauer, vedoucí inženýringu ve společnosti Fleischwerke E. Zimmermann.

Fleischwerke Zimmermann je výrobní firmou,a když se mění výrobní procesy, je třeba ve výrobě vždy řešit otázku prostoru. Z tohoto důvodu nebyl lineární portál vhodnou alternativou pro toto řešení. Robot s multifunkčním chapadlem může pracovat v daleko více omezených prostorech a je také extrémně flexibilní. Systém musel být schopen zpracovávat plechovky různých velikostí a pracovat v omezeném instalačním prostoru. Firma si vybrala společnost Kuka také kvůli geografické blízkosti k výrobnímu závodu a velkým zkušenostem s automatizací.

Robot řeší automatizaci celého procesu paletizace

V prvním kroku robot přenáší europaletu pomocí uchopovacích čelistí do pracovního prostoru. Poté díky vakuovému chapadlu zdvihne prokládací karton ze samostatného stohu a umístí ho na paletu. Robot pak začne odebírat plechovky klobás, které jsou transportovány jako malé balíčky pomocí dopravníku do pracovního prostoru, a umístí je na paletu. Jakmile je paleta naplněna, je přepravena ven ze stanice.

Složité programovací a simulační úlohy spojené s implementací celého systému byly prováděny aplikačním oddělením společnosti Kuka. Jedním z konkrétních problémů bylo zvládnutí různých variant produktů. Balíčky, které jsou transportovány k robotu, se liší tvarem a velikostí. Robot KR QUANTEC musí na paletě zpracovat celkem 48 různých kombinací obalových variant. V souladu s tím musí být program pro tuto manipulaci s obaly a vzory vrstev na paletě velmi flexibilní. Další výzvou bylo naprogramovat spolehlivou strategii pro řešení chyb. Například co dělat, když se balení zasekne, spadne nebo je poškozeno. Aplikační tým společnosti Kuka vytvořil kvalitní program, který zajišťuje, že paletovací robot je v každém z těchto případů snadno ovladatelný.

Konkurenční výhoda

„Jsme s tímto automatizačním systémem velmi spokojeni. Dosáhli jsme našich cílů z hlediska kvality a spolehlivosti. Navíc máme nyní mnohem méně vadných výrobků, které mají oděrky na obalu nebo deformace,“ říká Christian Lauer. Zaměstnanci již nemusí provádět velmi fyzicky náročnou práci. Mohou nyní pracovat v jiných oblastech výroby. Rozšíření automatizace je velkým úspěchem pro naši středně velkou společnost. S robotem KUKA je také spojena inovační výhoda naší společnosti nad konkurencí a naše ekonomické výsledky se neustále zlepšují.

 
Publikováno: 17. 5. 2019 | Počet přečtení: 669