Bývalý australský ambasador Alexander Downer. (Jack Taylor / Getty Images)
Bývalý australský ambasador Alexander Downer. (Jack Taylor / Getty Images)
Bývalý australský ambasador Alexander Downer se dostal do pozornosti médií v souvislosti s prezidentskými volbami v USA. V roce 2016 poskytl FBI informace o tom, co údajně slyšel v londýnské hospodě od dobrovolníka prezidentské kampaně Donalda Trumpa. Jeho tvrzení se stalo jedním z klíčových faktorů, které spustilo vyšetřování v aféře později nazvané Spygate – tedy zneužití moci Obamovy administrativy proti novému kandidátovi na prezidenta – Donaldu Trumpovi.

Méně známé jsou ale Downerovy vazby na čínské zpravodajské služby a Clintonovu nadaci.

Čínský výrobce smartphonů, společnost Huawei, jmenovala Downera do svého představenstva již v roce 2011. Downer firmu dlouhodobě obhajoval, navzdory opakovaným varováním amerických zpravodajů poukazujících na to, že Huawei je ve skutečnosti nástrojem čínských výzvědných služeb.

Obavy z účasti společnosti Huawei na špionáži na území Spojených států pravděpodobně tento týden vyvrcholí podpisem výkonného nařízení amerického prezidenta, kterým zakáže americkým firmám používat telekomunikačních zařízení vyráběných společností Huawei.

Jedná se o reakci na varování šesti šéfů amerických tajných služeb, předložených na slyšení Zpravodajského výboru Senátu v roce 2018. Závažná upozornění na rizika systémů a zařízení Huawei (a také ZTE) přinesla zpráva Zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů již v roce 2012. Tato zpráva mimo jiného zmiňuje i neochotu reprezentantů společnosti Huawei spolupracovat s výborem a jeho vyšetřováním.

Podobná varování vydal také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci 2018, kdy označil produkty společnosti Huawei a ZTE za „bezpečnostní hrozbu“.

Navzdory varováním pokračoval Downer v prosazování společnosti Huawei v Austrálii v době, kdy se australská vláda zabývala možným nákupem čínských zařízení. List The Australian napsal, že Downer „se jeví jako plný nadšení pro obranu Huawei“. Jeho postoj je patrný i z výroků citovaných v IT News (duben 2012) a zprávách ABC (březen 2012), ve kterých obhajoval čínskou společnost a zpochybňoval zprávy o špionáži jako „protičínskou paranoiu“.

Z představenstva Huawei odešel Downer až v roce 2014, což potvrdil mluvčí washingtonské pobočky společnosti.

Ale vraťme se nyní zpět ke zmiňované účasti Downera na negativní kampani během prezidentské kandidatury Donalda Trumpa.

Setkání s Papadopoulosem


V roce 2014 se stal Downer australským ambasadorem ve Velké Británii (poté, co opustil společnost Huawei). V roce 2016, stále ve funkci, se údajně setkal s Georgem Papadopoulosem, poradcem v prezidentské kampani Donalda Trumpa, který mu údajně řekl, že Rusové mají kompromitující informace na Trumpovu oponentku Hillary Clintonovou.

Downer tuto informaci sdělil FBI, což spustilo dva roky dlouhé vyšetřování speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera. Nicméně, vyšetřování ani po dvou letech neprokázalo, že by v souvislosti s prezidentskými volbami v USA v roce 2016 nějaký Američan tajně spolupracoval s Ruskem.

Navíc sám Papadopoulos odmítl Downerův výklad jejich konverzace a tvrdil, že Australan pomáhal složkám americké vlády ve vytvoření falešného obvinění proti Donaldu Trumpovi.

Toto nařčení Downer odmítl, tvrdíc, že byl příliš vysoce postaveným diplomatem na to, aby se zapojil do takových aktivit.

Newyorská pobočka deníku The Epoch Time zjistila, že kromě toho, že Downer působil v Londýně jako australský ambasador, měl ve stejné době vazby i na britskou soukromou špionážní firmu Hakluyt & Co. Působil přímo v jejím představenstvu v letech 2008–2014.

Downer také určitým způsobem spolupracoval s Clintonovou nadací (viz. protikandidátka v prezidentských volbách v USA v roce 2016 Hillary Clintonová). V roce 2006, coby australský ministr zahraničních věcí, pomohl pro Clintonovu nadaci získat grant ve výši 25 milionů dolarů pro jejich AIDS/HIV sekci.


Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce: J. S.


Čtěte také:

ČR: Huawei hrozí úřadu pro kybernetickou bezpečnost soudem. Svoji práci děláme dobře, říká ředitel NÚKIB

Mezinárodní konference o bezpečnosti sítí 5G v Praze přinesla sérii doporučení. Účastnilo se jí 150 zástupců z 32 zemí světa

Reportáž z debaty o kybernetické bezpečnosti – zkušenosti Tchaj-wanu a České republiky