Hlavní obsah

Ve svůj nápad nejprve nevěřil, nakonec stvořil celosvětový fenomén. A vydělal miliardy

Novinky, mif

Přesně před deseti lety byla veřejnosti zpřístupněna první verze hry Minecraft. Její tvůrce, dnes devětatřicetiletý švédský vývojář Markus „Notch” Persson, v její úspěch nejprve vůbec nevěřil. Nakonec se ale z tohoto na první pohled velmi jednoduchého titulu stal celosvětový fenomén.

Ukázka ze hry Minecraft – Village & PillageVideo: archív tvůrců

 
Článek

Hru Minecraft vyvinulo studio Mojang a 17. května roku 2009 ji uvedlo na pulty obchodů. Notch, jak si hlavní tvůrce sám říká, si přitom myslel, že titul bude kvůli triviální grafice naprostý propadák. Před deseti lety se totiž vývojářská studia předháněla v tom, kdo nabídne přirozenější grafiku, zatímco celý Minecraft byl stvořen pouze z jednoduchých kostek.

Notch dokonce přemýšlel nad tím, zda má skutečně opustit stálou a jistou práci a věnovat se vývoji naplno. Nakonec se ale ukázalo, že to byl rozhodně tah dobrým směrem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Minecraft

V roce 2014 totiž tento třicetiletý programátor proměnil svůj sen na miliardové jmění. Popularita Minecraftu dramaticky stoupala a v roce 2014 díky tomu švédské studio koupil americký Microsoft za 2,5 miliardy dolarů (takřka 53,4 miliardy Kč).

Od první verze se na celém světě prodalo zhruba 154 milionů kopií Minecraftu. Vedle klasických počítačů je hra dostupná také pro televizní konzole, ale například i pro chytré telefony a tablety.

Po prodeji herního studia se stáhl Notch do ústraní. Mojang po akvizici opustil se slovy, že nechce mít zodpovědnost za tak velký projekt a stále více se rozrůstající tým lidí. Programování však na hřebík zcela nepověsil, ve Švédsku se věnuje menším projektům, z nichž žádný však nedosáhl již tak velkého globálního úspěchu.

Foto: Profimedia.cz

Markus „Notch” Persson na snímku z roku 2013

Velká aktualizace

Od první verze se základ hry prakticky nezměnil. Hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec. Právě proto nese také název Minecraft, jde o složeninu anglických slov těžení (mine) a výroba (craft).

V průběhu let samozřejmě tvůrci přidávají postupně další funkce. Naposledy vyšel velký update zvaný „Village & Pillage“, tedy v překladu „Obec a plenění“. Fanoušci díky tomu nalezli v této nestárnoucí stavebnicové hře nové předměty či zvířata, nechybí ani noví záporní hrdinové.

Foto: Mojang

Ukázka ze hry Minecraft

Microsoft má velké plány

Není žádným tajemstvím, že s Minecraftem má americký softwarový gigant velké plány. Titul původně určený pro mobily, tablety a herní konzole chce totiž přenést do světa rozšířené reality. Využít chce k tomu speciální headset zvaný HoloLens.

Ten na první pohled připomíná obyčejné brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

A jak se s takovým systémem hraje Minecraft? Jak je vidět na videu výše, přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka.

HoloLens přitom nemají najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi, a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou nebo sedíte doma na gauči.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám