Právě čtete

Co si o grilování myslí odborník na výživu?

2039  
Sdílet: 

Co si o grilování myslí odborník na výživu?

Jakmile vykoukne sluníčko, české a slovenské zahrady zaplaví domácí grily. Není divu, chuť jídla z ohně jen tak něco nepřekoná. Ale co vlastně taková bašta udělá s naším zdravím? Odborník nám poradil, jak si pochutnat a zároveň zůstat fit.

17. 5. 2019 2 min. čtení Redakce
Co si o grilování myslí odborník na výživu?

Gril, a to možná hodně lidí překvapí, není nejzdravější možný způsob přípravy masa. Jenomže grilování nebo opékání špekáčků, to není jen „udělat jídlo“, je to společenská událost. :-) Pokud ani vy neodoláte odpoledni s rodinou nebo přáteli nad grilovanými dobrotami, máme pro vás několik tipů, jak na zdravější variantu. Připravili jsme je spolu s PhDr. Martinem Forejtem, který se výživou zabývá profesionálně a přednáší o ní také na Masarykově univerzitě v Brně.

Čím kratší doba na otevřeném ohni, tím lépe

Právě délka pobytu steaku nebo zeleniny na ohni je podle odborníka klíčová – čím kratší možnou dobu jsou na roštu, tím lépe pro zdraví. „Čím vyšší teplota otevřeného ohně a čím déle působí, tím více vytvořených škodlivin,“ upřesňuje Forejt. Co by určitě nedoporučil, je někdy tak oblíbená pořádně přismahnutá flákota. „To už se bavíme o látkách, které mohou mít vliv například na vznik rakovinových onemocnění,“ varuje.

Negrilujte tedy tak, abyste maso ohněm schválně připálili. 

Nebo naopak ozobáváte výpečky na roštu? „Výpečky samy o sobě kvalitu masa, které přes ně položíte, tolik neovlivňují, i když můžou mít vliv na vůni a chuť. Ale jíst je rozhodně nedoporučuji – opakovaně připálené až spálené jídlo zdraví opravdu neprospěje.“TIP: Připálené kousky jídla odstraníte kartáčem na gril.

Pokud nemáte elektrický gril, použijte alobal

Zdravější než otevřený oheň je grilovat na elektrickém grilu. „Elektrický gril je určitě mnohem lepší volba, pokud jde o množství vznikajících látek,“ potvrzuje Forejt. Navíc se s ním můžete schovat dovnitř, když zaprší, a na balkoně v paneláku nebude tolik vadit sousedům.

Pokud máte klasický gril na uhlí, není třeba házet rošt do žita. Kontakt přímého ohně s masem a rybami se zmírní, když je zabalíte do alobalu nebo použijete alobalovou podložku. 

Špekáčky do ohně nepatří

Co by to bylo za letní táborák bez špekáčků na vidlici! Oblíbené uzeniny nejsou zrovna zdravé samy o sobě, ale nesprávnou úpravou se mohou neblahé účinky na zdraví ještě znásobit. Proto se hodí vyladit postup opékání. „Špekáčky rozhodně nepatří do přímého ohně a není vhodné je mít okamžitě černé. Těžko si ale představit, že budeme udit špekáček v kouři venkovního ohně. Když už ho tedy opékáme, je vhodné dělat to nad mírným plamenem nebo žhavými uhlíky a rovnoměrně otáčet se špekáčkem, tedy v podstatě ho grilovat,“ radí odborník, jak na co nejzdravější úpravu lahodných uzenin.

Grilujte, když jste v kondici, a přidejte vitaminy

Expert na výživu zároveň doporučuje dopřávat si baštu z ohně jenom občas, ideálně pak výhradně při nejlepší tělesné kondici. „Grilování potravin, zvláště masa, není doporučené provádět často. Zvláště bych to nedělal v době, kdy je naše tělo oslabené (fyzicky i psychicky), a také ve spojení s velkým množstvím konzumovaného alkoholu. Možnosti ochrany těla vůči produkovaným látkám jsou tak významně snížené a mohou ovlivnit náš organismus více negativně,“ varuje doktor Forejt.

Nakonec dodává poslední tip, kterým se dá neblahým účinkům nezdravého jídla předejít. „Případně je vhodné tělo posílit užitím některých osvědčených antioxidantů. Například vitaminu E, vitaminu C, selenu a dalších.“

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články