Světovým centrem umělé inteligence se má do pěti let stát Praha

V horizontu několika let by se Česká republika měla pochlubit pěti tisíci AI výzkumníky a vývojáři / Pixabay
Praha jako centrum světové vědy? ČVUT v Praze, Univerzita Karlova a Akademie věd ČR nyní spojily síly s hlavním městem v iniciativě prg.ai, která podpoří špičkovou vědu a výzkum v oblasti umělé inteligence (AI).

Iniciátoři plánují přilákat do Česka světové vědce, rozšířit základnu českých AI talentů a pomoct vzniku nových technologických firem a startupů. Díky prg.ai se Praha může v dohledné době stát centrem umělé inteligence evropského významu. Kromě pražského magistrátu podporují tuto unikátní iniciativu i vláda a významné soukromé společnosti.

V horizontu pěti let by se Česká republika měla pochlubit pěti tisíci AI výzkumníky a vývojáři, pěti sty AI absolventy a každoročně padesáti novými firmami v nejmodernější technologické oblasti, která hýbe globální ekonomikou a společností.

Cíle iniciativy prg.ai, pro kterou se spojily špičky české akademie, nejsou menší než konkurovat evropským centrům umělé inteligence. Už dnes jen pražské vysoké školy absolvuje ročně více než sto AI odborníků, což je více než v kanadském Montrealu, který je kvalifikovanou pracovní silou v oboru AI proslavený. A během několika let to má být díky prg.ai násobně víc.

Česká metropole v minulosti neuměla využít pozitivní přínos technologií pro rozvoj konceptu chytrého města, ale se vznikem prg.ai má nastat razantní změna. Propojení trojice akademických institucí s hlavním městem lze tak považovat za historický milník.

Praha i další česká města získají tolik potřebný příliv odborníků, jejichž aktivity se v nadcházejících letech podepíší na růstu ekonomiky regionu i na ulehčení každodenního života obyvatel.

Mohlo by vás zajímat

Reklama