The Capitals: Weber nelituje svého přístupu k Orbánovi

© [EPA/OLIVIER HOSLET]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí

///

Spitzenkandidát Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber nelituje svého přístupu k maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Prohlásil to v rozhovoru pro agenturu EFE.

Orbánova strana Fidesz má v současné době pozastavené členství v EPP, chovala se totiž v rozporu s hodnotami evropských lidovců. Vyloučena však nebyla.

„Náš přístup byl jasný a přísný, podporujeme vzájemný dialog, ale s jasnými mantinely ohledně toho, co je přijatelné, a co nikoli,“ uvedl Weber.

„Pokud chce odejít (z EPP), tak může, záleží to na něm,“ dodal.

Lídr poslaneckého klubu bavorských konzervativců (CSU) Andreas Dobrindt nedávno Weberův tvrdý přístup k Orbánovi kritizoval. Obává se, že evropské konzervativní strany by to mohlo odradit od spolupráce s EPP. Alternativou by pak pro ně byla radikální pravice.

Orbán s evropskými krajně pravicovými stranami koketuje již dlouho, stále ale zůstává loajální středopravé EPP. Na druhou stranu ale prohlásil, že nepodpoří Webera jako kandidáta na předsedu Komise, protože Weber podle něj „urazil Maďarsko“. Orbán na místo toho utužil své vztahy s italským ministrem vnitra Mattem Salvinim, kterého označil za jednoho z nejvýraznějších evropských politiků.

Několik zdrojů ze zemí východní Evropy pro EURACTIV.com potvrdilo, že Orbán a Salvini chtějí založit „Novou EPP“. Členem této formace by mělo být hned několik pravicových partají včetně polské vládní strany Právo a spravedlnost, která je nyní členem evropských konzervativců (ECR).

///

BERLÍN / PAŘÍŽ

Budoucnost Merkelové a francouzsko-německého dua: Německá kancléřka Angela Merkelová včera odmítla spekulace, že by mohla v budoucnu stát v čele Evropské rady. O pokračování politické kariéry kancléřky v některém z vysokých úřadů EU se začalo diskutovat po zveřejnění rozhovoru v německém listu Süddeutsche Zeitung. Kancléřka ale prohlásila, že „nebude k dispozici pro žádnou politickou funkci, bez ohledu na to, kde by taková funkce byla“.

V rozhovoru se kancléřka rozpovídala i o německo-francouzských vztazích, francouzská média proto rozhovor převzala. Francouzský překlad rozhovoru byl ale mnohem peprnější než původní německá verze a přilil olej do ohně už tak komplikovaného vztahu mezi Paříží a Berlínem. V rozhovoru byla kancléřka dotazována na obtíže německo-francouzského dua. Připustila, že se s francouzským protějškem neshodne na některých politických otázkách a zmínila i problémy s porozuměním jejich „vzájemných rolí“. Prezident Macron v reakci na to prohlásil, že nevěří v „prázdnou“, ale spíše „plodnou konfrontaci“ s Merkelovou ve snaze budovat kompromis na evropské úrovni (EURACTIV.deEURACTIV.fr)

///

LONDÝN

Kompromis nenalezen: Brexitové rozhovory mezi konzervativci a labouristy skončily bez úspěchu. Premiérka Theresa Mayová a opoziční lídr Jeremy Corbyn se nyní pokusí dohodnout alespoň na podobě budoucího hlasování britského parlamentu ve snaze najít shodu na způsobu odchodu země z EU.

Johnson chce převzít vedení: Poslanec Boris Johnson chce nahradit Theresu Mayovou v čele Konzervativní strany. „Samozřejmě, že do toho půjdu,“ uvedl známý zastánce brexitu.

Johnson šlape premiérce Mayové na paty. Chce převzít Konzervativní stranu a stanout v čele britské vlády

Podporovatel brexitu se chce stát novým britským premiérem poté, co odstoupí Mayová. Ta svou rezignaci plánuje poté, co britský parlament schválí již třikrát odmítnutou dohodu o vystoupení země z Unie. 

///

ŘÍM

Salviniho cesty: Účetní dvůr italského regionu Lazio zahájil vyšetřování ministra vnitra Mattea Salviniho. Podle deníku La Repubblica měl totiž Salvini cestovat na své politické meetingy policejním letadlem. Salvini veškerá tato nařčení odmítl. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Útok na velvyslance: Polský velvyslanec v Izraeli Marek Magierowski byl napaden před ambasádou v Tel Avivu. Vyvázl bez zranění a útočník rychle utekl.

Incident se odehrál v době napjatých vztahů mezi Polskem a Izraelem. Důvodem rozepří je kontroverzní polský zákon o holokaustu z roku 2017, který trestá jakoukoli zmínku obviňující Polsko z vyvražďování Židů. Polská vládní strana navíc čelí nařčení z toho, že toleruje antisemitské chování. Strana však taková obvinění odmítá. (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Žádné peníze pro LGBTI: Ministerstvo kultury nebude podporovat žádné projekty navržené organizacemi, které na Slovensku zastupují LGBTI, přestože byly v minulosti úspěšné a jejich hodnotu ocenily i experti.

Slovensko na rozdíl od ostatních zemí EU nevyčlenilo přímo pro organizace LGBTI žádnou konkrétní podporu. Jednou z mála možností, jak tyto skupiny mohou získat finanční prostředky, je skrze Fond pro znevýhodněné skupiny. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Nová budova v Bruselu: Česko uvažuje nad pořízením nového budovy pro své belgické i unijní zastoupení přímo v centru Bruselu. Šestipatrový kancelářský dům v blízkosti unijních institucí, o jehož pořízení podle informací ČTK Praha vážně uvažuje, bude dostatečně velký, aby zvládl rozšíření českého diplomatického zastoupení kvůli blížícímu se českému předsednictví EU ve druhé polovině roku 2022.

České zastoupení v Bruselu může ještě před předsednictvím ČR v roce 2022 získat nový domov

Česko uvažuje nad pořízením nového budovy pro své belgické i unijní zastoupení přímo v centru Bruselu. Mohlo by stát kolem 650 milionů korun.

///

ATHÉNY

Útoky anarchistů: Skupiny krajně levicových anarchistů minulý týden zaútočily na kanceláře politických stran a jejich předvolební akce. Zaměřili se především na tři největší řecké strany – levicové Syrizu a Kinal, a konzervativní Novou demokracii (ND).

Průzkumy vedou konzervativci: Nová Demokracie vede nejnovější předvolební průzkum s potenciálním ziskem 29,3 %, za ní následují Syriza (21,7 %), Kinal (6,3 %) a krajně pravicový Zlatý úsvit (6 %). ND je před volbami do EP na prvním místě dlouhodobě, což ovšem podle vlády pod vedením Syrizy neodpovídá realitě. Agentury se podle ní mýlí, stejně jako při kontroverzním referendu v roce 2015. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

///

NIKÓSIE

Francouzské námořnictvo na Kypru: Nikósie se dohodla s Paříží na vojenské spolupráci, která umožní francouzskému námořnictvu využívat místní infrastrukturu a trvale zakotvit své válečné lodě na základně v regionu Mari. Podepsaná dohoda je reakcí na rostoucí tlak ze strany Turecka v kyperských vodách, přesněji v jeho výlučné ekonomické zóně (EEZ), kde už mají francouzské společnosti včetně giganta Total podepsané kontrakty na těžbu ropy a zemního plynu. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

///

BUKUREŠŤ

Snížené DPH na tradiční potraviny: Rumunská vláda se rozhodla podpořit prodej zdravějších a tradičnějších potravin tím, že u nich sníží DPH z 9 % na 5 %. Evropská komise se ke kroku nevyjádřila, podle informací EURACTIV.ro by však v obecné rovině neměla mít s podobným snížením daně u potravin problém. (více zde) (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

///

ZÁHŘEB

Strukturální reformy: Makroekonomické indikátory ukazují pozitivní trend v růstu chorvatské ekonomiky, stále to ale nestačí na rychlost růstu „starších“ členských států EU. Guvernér Chorvatské národní banky Boris Vujćić se nechal slyšet, že k urychlení procesu konvergence budou zapotřebí strukturální reformy. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

LUBLAŇ

Daň na digitální služby: Finanční výbor slovinského Parlamentu vyzval vládu k urychlenému přijetí návrhu zdanění digitálních služeb, aby mohl nový zákon platit už příští rok. Podle předsedy Levice Luky Mesece by Slovinsko mělo následovat příklad Španělska, Francie, Německa a dalších členských států.

Slovinská demokratická strana se zdržela hlasování o návrhu, protože podle ní není jasné, kdo přesně daň zaplatí. Obává se, že by na to časem doplatili spotřebitelé. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

SARAJEVO

Boj proti organizovanému zločinu: Evropská unie investuje v následujících dvou letech dalších 2,2 milionu eur na posílení kapacit Bosny a Hercegoviny v boji proti organizovanému zločinu a korupci. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Malý pokrok v reformách: Kosovský institut pro výzkum evropské politiky (EPIK) upozornil na to, že Kosovo implementovalo pouze 22 % Evropské reformní agendy (ERA), která je součástí Stabilizační a asociační dohody mezi Kosovem a EU. Z celkového počtu dvaadvaceti priorit bylo implementováno pouze pět. (Beta-EURACTIV.rs)

Kalendář