Ostuda, zuřil Federer. V Římě na něj zvýšili ceny, a když nehrál, peníze nevrátili

Aleš Vávra Aleš Vávra
17. 5. 2019 11:35
Návrat Rogera Federera na antuku je prvotřídní sportovní událostí. V Římě toho chtěli využít. Na středu, kdy měl švýcarský velikán v areálu Foro Italico poprvé nastoupit, na poslední chvíli zdvojnásobili cenu vstupenek.
Roger Federer na turnaji v Římě.
Roger Federer na turnaji v Římě. | Foto: Reuters

Denní lístek na římský turnaj stojí 60 eur. Fanoušci, kteří se ale rozhodli navštívit krásný areál v italské metropoli tuto středu, nevěřili vlastním očím. Cena? 132 eur.

A vysvětlení pořadatelů? Vrchol podivnosti. "Cenu na středeční program jsme zdvojnásobili. Chceme tím odměnit fanoušky, kteří si koupili lístky předem bez toho, aby věděli, že právě v tento den bude hrát Roger Federer," vzkázali zástupci italské tenisové federace. Vyjádření ještě více rozohnilo už tak nazlobené příznivce bílého sportu.

Očividnou snahu vydělat více peněz na účasti dvacetinásobného grandslamového šampiona a nejlepšího hráče všech dob pořadatelé naivně maskovali za odměnu pro fanoušky, kteří o jeho startu nevěděli…

A co víc, Římané si proti sobě poštvali i samotného Federera. Obvykle za všech okolností přívětivý a smířlivý šampion na tiskové konferenci nikterak neskrýval své rozhořčení.

"Strašně mě tohle rozhodnutí zklamalo. Nedivím se fanouškům, že jsou naštvaní. Navíc ten způsob prezentace celé věci, ve smyslu odměny pro ty, kteří si vstupenku koupili dřív, je opravu divné. Opravdu doufám, že mi to nakonec nepokazí radost z toho, že jsem zase tady," prohlásil mnohoznačně sedmatřicetiletý tenista.

V tu chvíli ještě netušil, že skandál ještě nabobtná vinou počasí. Právě ve středu totiž do Říma dorazila mračna plná deště. Pršet pak nepřestalo po celý den, ve Foro Italico se neodehrál ani jediný zápas.

Zklamaní fanoušci, kteří samozřejmě požadovali vrácení peněz, což je běžná praxe na většině světových turnajů, ale tvrdě narazili

Italská federace totiž deklaruje, že se vstupenky v případě přesunutí nebo zrušení zápasů z technických či meteorologických důvodů nenahrazují a vstupné se nevrací. Majitelé lístků mají jen právo dorazit do areálu druhý den.

Jak ale potvrdily ohlasy na sociálních sítích, našla se spousta příznivců, kteří už neměli možnost v Římě zůstat o den déle. Ti tedy zaplatili dvojnásobné vstupné, aniž by viděli jediný úder do míčku. Federerův, ani nikoho jiného.

Římský turnaj si tak výrazně poškodil pověst a bude zajímavé sledovat, zda za letošní podivnosti bude v budoucnu pykat. Ve čtvrtek to tak nicméně nevypadalo.

Středeční časovou ztrátu se podařilo dohnat, odehrála se téměř celá dvě kola a fanoušci, kteří v Římě mohli zůstat, rozhodně dostali plnohodnotnou náhradu. Vidět mohli prakticky všechny světové hvězdy, včetně Federera, Djokoviče, Nadala, Del Potra nebo Tsitsipase, hned ve dvou zápasech za jediný den.

A především Švýcarův druhý duel, podvečerní osmifinále proti Chorvatovi Bornovi Čoričovi, zvedal fanoušky ze sedadel. Federer začal duel velkým trápením, ztratil první čtyři gemy a první set suverénně ovládl o patnáct let mladší protivník. Druhý set patřil legendě a ve třetím rozhodoval až závěrečný tie-break.

Federer prohrával už 2:5, pak 4:6, za frenetického řevu římského publika ale mečboly soupeře odvrátil a nakonec slavil postup. Skandál se vstupenkami byl v tu chvíli zapomenut.

Podívejte se na dramatický závěr zápasu:

Video: Federer vs. Čorič | Video: www.youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy