Je opravdu pomeranč největším zdrojem přírodního vitamínu C?

Vitamín C je jedním ze základních vitamínů. Už od raného mládí jsme slýchali od maminek a babiček, že bychom měli jíst dostatek ovoce, abychom nebyli nemocní. Člověk si tento vitamín nedokáže vytvořit sám a tak ho musí přijímat z potravin. Samozřejmě, že v dnešní době je už běžné spíše užívat takzvané "Céčko" v malých pilulkách. My se však dnes podíváme, jak je to s vitamínem C, který je zastoupen v zelenině a ovoci. Ne totiž každý ví, kolik takový pomeranč či citrón tohoto vitamínů obsahuje.

K čemu ho potřebujeme?

Tento vitamín má mnoho využití a skvělých benefitů, každý z nás by přišel na další a další výhody. My si proto vyjmenuje jen některé, z našeho pohledu, ty nejzajímavější. 

  1. Vitamín C je skvělým antioxidantem! Že jste tento termín už slyšeli, ale nejste si jisti, co znamená? Přečte si náš článek - Vše, co potřebujete vědět o antioxidantech
  2. Snižuje pravděpodobnost vzniku srdečních a cévních onemocnění.
  3. Kuřáci pozor! Kouř obsahuje olovo. Tím, že ho šlukujete se dostává do vašeho organismu. "Céčko" má tu schopnost, vázat na sebe těžké kovy, jako je právě již zmíněné olovo, čímž tyto látky snadněji vyplavíte z těla ven!
  4. Stimulací bílých krvinek, pomáhá při onemocnění.
  5. Stará se o to, abychom, co nejlépe využili železo, které přijmeme z potravin.
  6. Další plus je ten, že zvyšuje odolnost proti chladu - díky tomu, že mnoho nemocí vzniká na základě prochladnutí, může být tato informace velice užitečná.

Kolik ho přijmout?

O denní dávce vitamínu C se také velice hojně spekuluje a každý vám řekne něco jiného.. Proto tabulku níže, kde je uveden denní příjem "Céčka", berte spíše, jako jednu z možný variant..

Věk Muži Ženy
do 6 měsíců 50 mg 50 mg
7 až 12 měsíců 55 mg 55 mg
1 až 3 roky 60 mg 60 mg
4 až 6 let 70 mg 70 mg
7 až 10 let 80 mg 80 mg
11 až 14 let 90 mg 100 mg
15 až 18 let 100 mg 90 mg
15 až 18 let se zvýšenou fyzickou aktivitou 130 mg 120 mg
těhotné - 110 mg
kojící - 150 mg
19 až 34 let (lehce pracující) 100 mg 100 mg
19 až 34 let (středně pracující) 120 mg 110 mg
19 až 34 let (těžce pracující) 130 mg 120 mg
35 až 62 let (lehce pracující) 100 mg 95 mg
35 až 62 let (středně pracující) 110 mg 100 mg
35 až 62 let (těžce pracující) 120 mg 110 mg
63 let a více (nepracující) 100 mg 100 mg

Kuřáci by měli denní dávku navýšit minimálně o 35mg, právě kvůli vyplavování olova z organismu! Pokud máme zvýšenou fyzickou či psychickou zátěž, jsme nemocni nebo se nám hojí některá rána, náš příjem by měl být taktéž zvýšen!

Nejlepší zdroje

"Pomeranč a citrón obsahují nejvíce vitamínů C." Jeden z běžných mýtů, se kterým se můžeme setkat! Tyto dva citrusové plody obsahují ve 100g cca kolem 50mg vitamínů C. Teď se však podívejte na tabulku níže, kterou jsme převzali z databáze složení potravin České Republiky.

Potravina Vitamín C na 100g
Paprika zeleninová, červená 191.0 mg
Petržel, nať 178.5 mg
Rybíz černý 166 mg
Brokolice 121.0 mg
Křen 117.0 mg
Paprika zeleninová, zelená 104.1 mg
Kapusta růžičková 95.2 mg
Kapusta hlávková 94.8 mg
Kiwi 92.7 mg
Paprika sterilovaná 81.2 mg
Květák 76.8 mg
Koření, paprika, sladká, mletá 71.1 mg
Kopr 70.0 mg
Jahody zahradní 66.6 mg
Špenát 60.0 mg
Protlak rajčatový 54.4 mg
Zelí hlávkové, červené 52 mg
Koření, majoránka, sušená 51.4 mg

Wau. Tak kolem osmnácti potravin obsahuje více "Céčka" než pomeranče a citróny.. Ne vždy jsou věci takové, jak se říká. Nejvíce vitamínů C obsahuje červená paprika, takže ode dneška by určitě červená paprika neměla chybět ve vašem jídelníčku!

Doporučujeme

zdroje: https://www.nutridatabaze.cz/,https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Kral-vitaminu---vitamin-C.-V-malych-davkach,-zato-casteji__s10012x10703.html,https://www.celostnimedicina.cz/vitamin-c-v-prirode.htm

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.