Vladimír Pelc: Politický převrat

17.05.2019 13:17

Antonín Staněk (ČSSD) po necelých jedenácti měsících na postu ministra kultury končí. Protože odvolal z místa ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Vladimír Pelc: Politický převrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Antonín Staněk, který odhalil hospodářské nepravosti v resortu kultury

Důvod: Evidentně neefektivní hospodaření galerií, v případě pražské galerie, podle dosavadních informací, i závažné podezření na trestné činy při správě státního majetku.

A. Staněk prý nedokázal ustát stupňující se mediální tlak na sebe; tzv. kulturní obec ho prý považuje za nekompetentního. Umělci sepsali petici za jeho odchod s tisíci podpisy. Ministr rychle ztrácel podporu ve své vlastní straně; prý ČSSD spíše škodí.

Jak interpretovat tuto záležitost?

Pokud jde o ČSSD je hodnocení jasné: Soc. dem je strana alibistů, populistů a – poseroutků. Pro koryta a korýtka učiní vše; i to, že pokálejí svého člena. Je to strana bezideová. Idejí je pouze vlastní kapsa. Její členové se domnívají, že v následujících volbách dostanou více hlasů, protože prý nepodporou svého ministra Staňka a tlakem na jeho bezdůvodnou demisi prokázali, že umějí razantně řešit problémy, Omyl. Prokazují jenom to, že se umějí razantně podělat. Hlasy jim z uvedeného důvodu ubydou.

Ministr kultury je vcelku lehký vládní post a jediné, co se od něj očekává, je, aby si nenaštval kulturní frontu. To se ale panu Staňkovi podařilo bohatě, zlobili se prý poslanci z ČSSD. Co to znamená nenaštvat kulturní frontu? Umožnit či mlčky dovolit šéfovi nějaké státní kulturní instituce, aby sám se sebou, kromě svého velmi vysokého platu, podepisovat další jaksi vedlejší smlouvy za milióny, aby si mohl z daru banky na uskutečnění výstavy pro sebe shrábnout navíc do své kapsy nějaký ten miliónek, cestovat kdesi po světě za statisíce na zbytečných služebních cestách… Nenaštvat kulturní frontu − to není příliš vysoká kulturní ambice sociální demokracie.

A širší interpretace? Situace má všechny znaky politického převratu:

Jde o průkaz, že nátlaková, zde nevelká socioprofesní skupina, může nedemokratickým způsobem docílit změnu ve vládě.

Jde o průkaz, že nátlaková, zde nevelká socioprofesní skupina, může personální změnu ve vládě docílit přesto, že ministr odvoláním úředníka jednal v souladu se zákonem a ochraňoval přitom rozpočtové zdroje.

Jde o průkaz, že přesto, že ministr vlády jednal dobře pro stát, lze způsobem lokálního politického převratu v dílčím politickoekonomickém sektoru docílit jeho odstoupení, a tím podpořit jím odvolanou osobu, která podle všech dostupných údajů pravděpodobně porušovala zásady efektivního hospodaření Národní galerie.

Je zřejmé, že situace dává impulz dalším pokusům o politický převrat, kupř. současným manifestacím klonovaných manifestantů proti A. Babišovi a M. Zemanovi – jestliže je možné nátlakem formou převratu zlikvidovat ministra vlády, proč by nebylo možné stejně tak zlikvidovat jejího předsedu, že ano.

Dovolím si vyslovit prognostický závěr: Pokud je prezident Miloš Zeman ve svých názorech a jednání konzistentní, tak demisi A. Staňka nepřijme; nepodpoří tlaky na politický převrat, o který se ty osoby a politické strany, které ve volbách neuspěly, a volby si dovolily vyhrát jiné strany a jiný prezidentský kandidát, než si přály, již delší dobu snaží.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…