Zoopark se obával o mláďata vysoké losice, problém s kojením vyřešila sama

  13:16
Tříletá losice Quanita z chomutovského zooparku překvapila tamní chovatele. S obavami očekávali, jak si poradí s kojením dvou mláďat, která porodila. Je totiž mimořádně vysoká a protože losi kojí vstoje, mláďata nedosáhla na vemínko. Losice nakonec problém vyřešila nejjednodušší cestou, která je však pro tato zvířata velmi nezvyklá.

„Problémy jsme tušili dopředu, protože takhle vysokou losici jsme tu ještě neměli,“ potvrzuje počáteční obavy Petra Zálešáková, dlouholetá ošetřovatelka losů v chomutovském zooparku.

Sama celý druhý den po narození mláděte strávila u výběhu, aby vypozorovala chování nové rodinky. Byla tak svědkem toho, jak si losí máma poradila. Losice si ke kojení mláďat lehla, což je u těchto zvířat něco naprosto nevídaného.

„Někdy se stává, že si losice ke kojení přidřepnou na zadní. Ale tohle nás překvapilo všechny,“ přitakává vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Matka tím své potomky zřejmě zachránila, další možné scénáře totiž nebyly nijak pozitivní. Podle zooparku by odchyt mláďat byl hodně náročný a umělé krmení značně nejisté.

Los evropský

Je největším zástupcem čeledi jelenovitých.

V českých zemích byl los pravděpodobně vyhuben v 15. století, do zdejších lesů se pomalu začíná vracet až od druhé poloviny 20. století.

Ve skandinávských zemích se pokoušeli losa domestikovat či využívat k jízdě. Ani jedno se však neosvědčilo, a to především kvůli svéhlavosti těchto zvířat.

„Quanita rodila poprvé, takže jako matka je bez zkušeností. Přesto to zvládla bravurně, nečekaně a úžasně. Na to, jak dlouho u losů pracuji, mě dokážou vždycky něčím mile překvapit,“ říká Zálešáková.

Losí dvojčata jsou pravděpodobně obě slečny. Jejich otcem je šestiletý samec Max.

Odchov bude pro zoopark další v řadě úspěchů. I když ne jedinečným, losů tu odchovali již celou řadu. Poslední odchov datuje zoopark k roku 2017 a dvojčata tu odchovali i před deseti lety.