Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Dahlmeierová v 25 letech končí s biatlonem

Laura Dahlmeierová ukončila v 25 letech kariéru. Sedminásobná mistryně světa a dvojnásobná vítězka OH bojovala už několikrát během minulých sezon se zdravotními problémy. Nyní se definitivně rozhodla do kolotoče vrcholového sportu znovu nenaskakovat.

Laura Dahlmeierová
zdroj: ČTK/AP

"Po neuvěřitelně těžké sezoně plné vzestupů a pádů už necítím stoprocentní vášeň potřebnou pro profesionální sport. Z tohoto důvodu jsem se po mnoha úvahách rozhodla ukončit svou aktivní biatlonovou kariéru," prohlásila Dahlmeierová.

"Od svého dětství jsem se plně věnovala biatlonu, zažila jsem neuvěřitelně intenzivní chvíle a poznala nádherné souputníky a příznivce, bez kterých by to nebylo možné. Děkuji za všechny ty roky, které jsem strávila v tomto sportu. Aby byl prostor pro nová dobrodružství, je na čase, abych uzavřela biatlonovou kapitolu," uvedla v prohlášení.

Jedna z nejlepších biatlonistek posledních let zvažovala tento krok od loňských OH v Pchjongčchangu. "Tohle rozhodnutí nebylo snadné a zrálo ve mně delší dobu. Cítím, že teď je k němu ten správný čas," napsala Dahlmeierová. "Jsem ve stavu, kdy už nemám žádné konkrétní cíle," dodala vítězka 20 závodů Světového poháru, jehož celkové pořadí v sezoně 2016/17 ovládla.

Na MS 2017 v Hochfilzenu Dahlmeierová získala rekordních pět zlatých medailí, pouze ve sprintu ji porazila Gabriela Koukalová. První individuální titul vybojovala ve stíhacím závodě o rok dříve v Oslu, z MS má kromě sedmi zlatých ještě tři stříbrné medaile a pět bronzových. Z her v Pchjongčchangu si odvezla dvě zlaté a jeden bronz.

Rodačka z Garmisch-Partenkirchenu rozhodnutím napodobila slavnou krajanku Magdalenu Neunerovou, která v roce 2012 také ukončila kariéru v 25 letech.

Laura Dahlmeierová

Datum a místo narození: 22. srpna 1993, Garmisch-Partenkirchen

Výška a váha: 162 cm, 52 kg

Úspěchy:

- OH (2-0-1): 2018 (Pchjongčchang) - 2x zlato (sprint a stíhací závod) a bronz (vytrvalostní závod)

- MS (7-3-5): 2015 (Kontiolahti) - zlato (štafeta) a stříbro (stíhací závod); 2016 (Oslo) - zlato (stíhací závod), stříbro (závod s hromadným startem) a 3x bronz (sprint, vytrvalostní závod a štafeta); 2017 (Hochfilzen) - 5x zlato (stíhací závod, závod s hromadným startem, vytrvalostní závod, štafeta a smíšená štafeta) a stříbro (sprint); 2019 (Östersund) - 2x bronz (sprint a stíhací závod)

- SP: celková vítězka 2016/17; vítězka 20 závodů

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články