Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum romské kultury získalo cenu za nejlepší muzejní publikaci roku 2018

17. května 2019
Čtení na 2 minuty

V pražském obecním domě se udělovaly ceny Gloria musealis, která ocenila nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Cenu za nejlepší muzejní publikaci dostalo Muzeum romské kultury za publikaci Amendar: Pohled do světa romských osobností autorek Jany Horváthové a Alice Sigmund Herákové.

„Amendar znamená od nás, od nás pro vás, je to vzkaz od nás Romů, že jsme tu s vámi a chceme se na životě této krásné země podílet,“ uvedla při převzetí ceny Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury v Brně. Následně poděkovala celému týmu spolupracovníků za spolupráci a to jmenovitě Alici Sigmund Herákové, Janě Šustové, Ivetě Demeterové, Renatě Berkyové, Martinovi Hrdinovi a Jiřině Šiklové. „A taky moc děkuji všem statečným Romům, kteří se nebáli do knihy vstoupit, a tím vydat svědectví, že jsme tady a pracujeme, budujeme tuto společnost. Věřím, že se časem přidají i ti další. Paľikerav Tumenge savorenge!“

Muzejním počinem loňského roku se stal projekt Národního technického muzea Prezidentský vlak 2018 pořádaný ke 100. výročí vzniku Československa. Prezidentský vlak znamenal vypravení zvláštního vlaku, který byl tvořen unikátními vozy, sloužícími k přepravě tuzemských prezidentů a Františka Ferdinanda d’Este. Soupravu táhly napříč Českou a Slovenskou republikou historické lokomotivy vyrobené v ČKD Praha po trase 4150 kilometrů. Vlak navštívilo během cesty 100.000 lidí. První místa jsou spojená s odměnou 70.000 korun.

Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Rozlomená doba 1908 – 1928, kterou uspořádalo Muzeum umění Olomouc a která dokumentuje nástup avantgardního umění na území bývalého Rakousko-Uherska. Kurátorky výstavy uvedly, že hlavní zásluhu na ní má nedávno odvolaný ředitel muzea Michal Soukup.

“Ocenění, kterého se nám dnes dostalo rozhodnutím nezávislé odborné komise, má pro naši instituci zvláště v dnešních dnech velký význam. Je to pocta našemu vůbec největšímu mezinárodnímu projektu, který ovšem jen naplnil naše zaměření na výtvarné umění ve středoevropském prostoru,” řekla při přebírání ceny jedna z kurátorek výstavy Anežka Šimková.

Na podporu olomouckého muzea vystoupil také Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě, která dostala ocenění za výstavu Černá země? Mýtus a realita 1918 – 1938.

Národní galerie Praha dnes dostala zvláštní cenu Českého výboru ICOM za novou expozici 1918-1938: První republika. “Ráda bych, aby tento projekt byl symbolem fungování Národní galerie, kterou hned tak něco nerozhodí, je v ní spousta pracovitých lidí, kteří mají mezinárodní kontakty, a není v současné době nefunkční, jak se o ní píše,” uvedla kurátorka výstavy Anna Pravdová.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon