Dostala jste kytici řezaných květin? Těmito triky dosáhnete, že vám ve váze vydrží co nejdéle

Dostala jste kytici řezaných květin? Těmito triky dosáhnete, že vám ve váze vydrží co nejdéle Zdroj: Shutterstock.com

Valentýn, MDŽ, 1. máj, Svátek matek, narozeniny, výročí nebo jen tak. Muži rádi a často obdarovávají své partnerky pugétem růží, řezanými tulipány nebo dalšími čerstvými květinami. Jenomže krása těchto květů není stálá a ve váze velmi brzy uvadá. Chcete se z řezaných květin těšit co nejdéle? Díky těmto trikům vám ve váze vydrží mnohem déle.

Řezané květiny: Jak jim prodloužit život?

Nic ženu nepotěší tolik jako pugét řezaných květin, který jim její partner či manžel dává od srdce. Řezané květiny jsou opravdu nádherné, jejich krása bohužel není stálá a po několika dnech ve váze uvadá. I když je vám to pak líto, tyto květiny musíte vyhodit do koše.

Máte však několik možností, díky kterým těmto nádherným květinám prodloužíte život až o několik dnů. Vyzkoušejte proto následující jednoduché triky a květiny ve váze vám budou dělat radost o mnoho déle.

Zdroj: Shutterstock.com

Seřízněte nožem konce stonků

Daroval vám partner pugét řezaných květin? Jestli se chcete z jejich krásy těšit co nejdéle, seřízněte nejprve nožem zešikma jejich konce stonků. A to ideálně o 2,5 centimetru. Až poté dejte květiny do vázy. Stonky květinám seřezávejte i tehdy, když jim budete měnit vodu. Tedy každý druhý den.

Otrhejte květinám listy, které by zůstaly ve váze potopené

Kromě seříznutí stonků květinám rovněž otrhejte všechny listy, které by zůstaly ponořené ve vodě. Zabráníte tak rozvoji hnilobných procesů.

Připravte si odstátou vodu o pokojové teplotě

Do jaké vody řezané květiny dávat? Rozhodně do vázy nenapouštějte studenou vodu přímo z vodovodního kohoutku. Pro rostliny si připravte odstátou vodu, která má pokojovou teplotu. Tuto vodu rostlinám každý druhý den vyměňujte.

Dbejte průběžně o čistotu vody

Voda, do které jste dala řezané květiny, musí být perfektně čistá. Dezinfikujete ji například tak, že do ní dáte několik kapek čerstvé citronové šťávy, sava nebo jablečného octa.

Zajistěte květinám vhodné podmínky k životu

Aby vám řezané květiny dělaly radost co nejdéle, zajistěte jim co nejlepší podmínky k životu. Déle vám vydrží v chladnější místnosti. Nemají naopak rády přímé sluneční světlo, vysoké teploty a průvan, kvůli kterým vám můžou odejít mnohem dříve.

Zdroj: Shutterstock.com

Další způsoby, kterými prodloužíte životnost řezaných květin

Babských rad, jak docílit toho, aby vám řezané květiny vydržely ve vodě co nejdéle, existuje opravdu velké množství. Přinášíme vám přehled těch nejúčinnějších.

1. Jablečný ocet a cukr

Do vázy s vodou dejte dvě lžíce jablečného octa a dvě lžíce cukru krystalu. Dobře rozmíchejte. Následně do tohoto roztoku vložte květiny. Jablečný ocet vodu dezinfikuje a cukr dodá rostlinám výživu.

2. Květinová výživa

V květinářství si kupte do zásoby balíčky květinové výživy. Vždy, když od svého partnera dostanete kytici, tuto výživu přidejte do vázy s vodou a čerstvými květy. Při výměně vody použijte opět novou květinovou výživu.

Zdroj: Shutterstock.com

3. Jedlá soda

Do vázy s vodou přidejte čtvrt šálku jedlé sody, dobře promíchejte a pak do vody vložte kytici. Výrazně tím prodloužíte životnost květin a zintenzivníte jejich vůni.

4. Vodka

Do vázy s vodou můžete přidat i několik kapek vodky. Omezíte tím produkci etylenu ve vodě, což je plyn, který má vliv na rychlejší stárnutí rostlin. Vodka vám prodlouží radost z řezaných květů až o několik dnů.

5. Aspirin

Vezměte si z lékárničky jednu tabletku aspirinu, rozdrťte ji a rozpusťte ve váze s vodou. Poté do vázy dejte květiny. Aspirin snižuje hladinu pH ve vodě, díky čemuž květiny rychleji rostou a rozvíjí se. Tento lék předchází také jejich předčasnému vadnutí.

Díky těmto trikům vám květiny budou dělat radost mnohem déle. A pokud jste vy tím, kdo obdarovává, vyzkoušejte rozvoz květin, díky kterému je budete moci vybrat na internetu a nechat je dovézt na předem určenou adresu. Doporučujeme rozvoz květin Ostrava, možné je to však po celé republice.

Autor:
Publikováno: 17. 5. 2019 14:40 Nahlásit obsah