Dozvuky metanolové kauzy utichly. Palírna U Zeleného stromu opět zvyšuje obrat

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 5. 2019 16:39
Obvyklé úrovně z dob před metanolovou aférou už opět dosahují tržby tuzemské likérky Palírna U Zeleného stromu, která zejména v krizovém roce 2012 spolu s ostatními výrobci alkoholických nápojů pocítila na straně odbytu dopad prohibice a výrazného poklesu trhu. V následujících letech se trh s lihovinami postupně stabilizoval a tržby prostějovské likérky začaly opět růst. Loňský celkový obrat Palírny U Zeleného stromu převýšil 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z výročních zpráv Palírny U Zeleného stromu.
Palírna U Zeleného stromu, ilustrační foto.
Palírna U Zeleného stromu, ilustrační foto. | Foto: Palírna U Zeleného stromu

V kritickém roce 2012, kdy v Česku propukla metanolová aféra, prostějovské likérce klesl prodej meziročně o pětinu a její tržby za vlastní výrobky a služby se tehdy snížily o 11,3 procenta z 522 milionů korun v roce 2011 na 463 milionů. Obrat včetně spotřební daně klesl z 1,574 miliardy korun v roce 2011 na 1,277 miliardy. "Pokles byl způsoben zářijovou metanolovou aférou a následně státem vyhlášenou prohibicí," uvedl ve výroční zprávě za rok 2012 ředitel likérky Pavel Kadlec.

Metanolová aféra podle Kadlece poznamenala celý tuzemský trh s lihovinami až do závěru roku 2012. "Trh se na konci roku propadl o více než 20 procent. Ztráty společnosti spojené s prohibicí a následnými opatřeními byly vyčísleny na více než 30 milionů korun," uvedl Kadlec.

Karta se začala obracet v roce 2013, kdy obrat likérky vzrostl téměř na 1,3 miliardy korun. Tržbám likérky tehdy pomohl export, který se zvýšil o pět procent. Několikaprocentní nárůst prodeje ale společnost zaznamenala i v Česku, kde se již trh pomalu zotavil z dozvuků metanolové kauzy.

"Češi po metanolové aféře na několik let ztratili důvěru v domácí značky, což bylo pro celý legální lihovarnický průmysl komplikované období. O to víc, že jsme na nebezpečí černého trhu dlouhodobě upozorňovali státní orgány," řekl Kadlec.

V loňském roce Palírna u Zeleného stromu zvýšila prodej lihovin meziročně o tři procenta a její celkový obrat včetně spotřební daně převýšil 1,5 miliardy korun. Export se na loňském prodeji lihovin podílel 12 procenty.

Loňské tříprocentní zvýšení prodeje lihovin z produkce Palírny U Zeleného stromu bylo podle Kadlece vyšší, než činil průměr českého trhu. "Nyní vidíme, že jsou pro Čechy opět důležité kvalitní a lokální produkty s bohatou českou tradicí a zákazníci se k tuzemským tradičním značkám vrátili, což ukazují i naše čísla," uvedl Kadlec.

Každá lahev v supermarketu je bezpečná

Nelegální líh se už dnes díky přísnější legislativě, přijaté po metanolové aféře v roce 2012, na českém trhu téměř neobjevuje. Pokud se někde vyskytne, je velmi složité ho dostat do restaurací nebo obchodních řetězců jako levnou lihovinu, řekl Václav Šitner, předseda Unie destilatérů ČR a spolumajitel likérky a pivovaru Liqui B z Blatné na Strakonicku.

"Každá lahev, kterou dnes spotřebitel koupí v supermarketu, je zdravotně bezpečná. Navíc lze díky dosledovatelnosti zjistit, odkud je, odkud je líh, esence a tak dále," uvedl.

Před metanolovou aférou lihovarníci tvrdili, že nelegální černé lihoviny tvořily 20 až 30 procent trhu. Fakt, že téměř zmizely, potvrzuje podle Šitnera trvalý růst výběru spotřební daně z lihovin, jejichž spotřeba přitom poslední roky klesá. Za loňský rok vybral stát na spotřební dani z lihovin 7,344 miliardy korun, což bylo proti roku 2012 o téměř 800 milionů korun více, uvedl předseda Unie destilatérů ČR. Spotřeba lihovin ale podle něj za tu dobu klesla z 8,2 litru na 7,6 litru za rok, což je dáno zejména životním stylem.

 

Právě se děje

Další zprávy