Miroslav Bárta bude prorektorem UK. Nahradí Kováře, který skončil kvůli plagiátorství

ČTK ČTK
17. 5. 2019 14:55
Novým prorektorem Univerzity Karlovy pro vnější vztahy bude egyptolog Miroslav Bárta, akademický senát Univerzity Karlovy na pátečním zasedání jeho jmenování podpořil. Rektor univerzity Tomáš Zima ho jmenuje v pondělí 20. května. Ve funkci vystřídá Martina Kováře, který rezignoval koncem loňského roku v souvislosti s plagiátorskou kauzou.
Miroslav Bárta
Miroslav Bárta | Foto: Jan Gazdík

Vedle kvalifikačních hledisek, mezi které se počítají publikační schopnosti a zkušenost s médii, bylo snahou Zimy také spravedlivé zastoupení jednotlivých fakult v kolegiu rektora.

"Agenda prorektora vnějších vztahů je zaměřena humanitním směrem, proto jsem zvolil člena akademické obce FF UK," uvedl Zima. Vyzdvihl Bártovo mezinárodním renomé a zkušenosti s mediálním světem.

"Podařilo se nám po vzájemném rozhovoru sladit jeho výzkumné plány s nezbytnou administrativní prorektorskou funkcí na rektorátu," dodal rektor.

Zimův návrh jmenovat Bártu prorektorem podpořilo 40 členů akademického senátu, tři byli proti a dva se zdrželi hlasování.

Bárta je ředitelem Českého egyptologického ústavu a působí i na Filozofické fakultě UK. V Egyptě vede práce na vykopávkách a má za sebou nejen mnoho publikací, ale i archeologických objevů.

Ukažme roli univerzit v občanské společnosti

Jako silné téma pro novou funkci vnímá podle svých slov roli univerzit v občanské společnosti. Univerzita Karlova má podle něj nezpochybnitelnou úlohu při vytváření odborných diskusí k problémům současnosti, jako je role jedince v občanské společnosti, dynamika jejího vývoje či hospodaření se zdroji. "To jsou agendy, které mi jsou velice blízké a které já osobně chci prosazovat," řekl.

Uvedl zároveň, že si chce nejprve vyhradit několik týdnů na pochopení podstaty práce prorektora pro vnější vztahy, než se začne více vyjadřovat. Silnou podporu akademického senátu ocenil.

Kovář na Filozofické fakultě UK vedl 15 let Ústav světových dějin, začátkem loňského prosince ale tři doktorandi upozornili na jeho možné opisování. Kovář v souvislosti s tím následně rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty.

Etická komise fakulty pak v únoru uvedla, že Kovář opisoval rozsáhlé pasáže textů v knihách i studiích, které vznikaly v letech 1998 až 2018. Způsob, jakým Kovář své publikace připravoval, označila za nepřijatelný a neomluvitelný. Podle ní tak získal neoprávněně své tituly docenta a profesora a jejich udělení by se dalo napadnout. Krátce poté toto stanovisko potvrdila etická komise UK.

Plagiátorství byl způsob práce. Díla Martina Kováře jsou opis starších děl, jsou to spíš překlady. Jeho vědecké tituly má napadnout vedení fakulty | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy