Stane se tak, pokud jsme si v mládí s Pokémony intenzivně hráli. Vědci ze Stanfordské univerzity totiž zjistili, že fanouškům se v mozku vytvořila unikátní skupina buněk, která reaguje, pokud před sebou uvidí některé z Pokémonů. Nachází se v oblasti za ušima nazývající se oktipitotemporální sulcus.

Již dlouho je známo, že lidé mají v mozku specifická místa pro rozpoznávání nejrůznějších tváří, slov, čísel a dalších skupin objektů. Velké skupiny lidí mají tyto regiony často na stejných místech. Lékařská fakulta Harvardovy univerzity nedávno odhalila, že aby se tato místa v mozku vytvořila, podněty musí přijít v útlém věku. Tedy alespoň u opic.

TIP: Tvůrci Pokémon Go budou vytvářet hry pro turisty. Pod záštitou OSN

Vědci ve Stanfordu tehdy začali přemýšlet, zda to platí i pro lidi. Hledali skupinu osob, na kterých by to mohli otestovat a fanoušci Pokémonů se ukázali jako ideální - postavičky jsou naprosto unikátní a většina lidí s nimi přišla do kontaktu v mládí. 

Experimentu se účastnilo 11 expertů na Pokémony (velcí fanoušci, kteří hry s nimi hráli prakticky od narození) a 11 osob, které je znají jen povrchně. Hypotéza se rychle potvrdila, u expertů se konkrétní oblast mozku při pohledu na Pikachua a Bulbasaura chovala jinak, než u druhé skupiny. 

Zjištění také potvrdilo teorii, že vystavování se podnětům v dětství je extrémně důležité pro tvorbu konkrétních regionů v mozku a že orgán se mění při exponenciálním učení. Pokud byste si tedy chtěli shluk buněk věnovaný Pokémonům vytvořit až v dospělosti, pravděpodobně se vám to nepovede. I tak si ale film Detective Pikachu můžete užít.