Drony přepravující léky v Africe zaujaly. Investoři výrobce ocenili na víc než miliardu dolarů

Zipline International

Zipline International Zdroj: Reuters

Zipline International
Zipline International
Zipline International
4
Fotogalerie

Americký start-up Zipline, který se specializuje na přepravu léků, krve a dalšího lékařského obsahu pomocí dronů, je nyní investory oceněn na hodnotu 1,2 miliardy korun (zhruba 27,5 miliardy korun). Informoval o to web CNBC. Kapitál společnosti díky finančním příspěvkům vzrostl na 255 milionů dolarů. Služba v je v současné době dostupná v africké Rwandě a během následujících měsíců by se měla rozšířit i do Ghany a do Spojených států. Služba pomáhá mimo jiné dopravovat lékařské materiály do těžko dostupných míst.

Jedním z cílů společnosti je podle generálního ředitele Kellera Rinauda ukázat humanitární potenciál tohoto způsobu přepravy. S novým financováním bude podle něj daleko reálnější expanze start-upu i do dalších světových regionů. 

„Lidé si myslí, že to, co děláme, je řešení problému pouze v rozvojových ekonomikách. To však není pravda, najdeme uplatnění i v rozvinutých regionech,“ doplnil Rinaudo.

Drony společnosti Zipline unesou 1,75 kilogramu nákladu. Jsou schopny letět rychlostí až 110 kilometrů za hodinu, bez ohledu na počasí. S nákladem mají dolet až 160 kilometrů. Za tři roky jejich působení ve Rwandě tyto drony uletěly více než milion kilometrů a provedly více než 13 tisíc dodávek materiálu. 

Podívejte se na dron Zipline v akci

Video placeholde
Zipline International • Reuters