Video placeholde
Nejvíc Jiřího Korna proslavil Kouzelník.
Jiří Korn oslavil sedm křížků.
Nejvíc Jiřího Korna proslavil Kouzelník.
Zpěvák se v roce 2016 pochlubil koženou maskou na poděbradském festivalu Barvy léta.
4
Fotogalerie

Výstřední umělec Jiří Korn slaví 70. narozeniny. Proslavily jej hity Yvetta a Miss Moskva nebo muzikál Bídníci

Málokterý současný český umělec je záběrem svých činností tak široce rozkročený jako Jiří Korn. Na svém kontě má několik rolí ve filmech jako Honza málem králem, Trhák, Anděl svádí ďábla či Kvaska. Své pěvecké a taneční umění prezentoval v muzikálech Bídníci, Dracula, Jesus Christ Superstar, The Addams Family či Quasimodo. Jeho hity se dodnes hrají v rádiích a stále vystupuje se svým vokálním projektem 4TET. Je proslulý svým výstředním oblékáním a díky intenzívní péči o svůj zevnějšek by nezasvěcený člověk jen těžko tipoval, že už dnes – 17. května 2019 – slaví své 70. narozeniny.

Jiří Korn se narodil 17. května 1949 v Praze. Svoji hudební kariéru začal v 60. letech se skupinou Rebels, která se proslavila hitem Šípková Růženka. V 70. letech se mihl i v kapele Olympic a od 80. let působí na sólové dráze. V tomto období a na začátku 90. let vystupoval v řadě televizních estrád, mezi nejznámější z nich patřil pořad Možná přijde i kouzelník, kde účinkoval po boku Jiřího Lábuse, Oldřicha Kaisera, Zdeňka Srstky či Jaroslavy Hanušové.

Pozornost na sebe upoutal i jako zpěvák. Mezi jeho největší hity, které se hrají dodnes a kritici je řadí k tomu lepšímu z tuzemských 80. popových let, patří především Miss Moskva, Hotel Ritz, Karel nese asi čaj, Ještě tě mám plnou náruč, Té, co snídá či Žal se odkládá. Jeho prvním hitem však byla Yvetta z roku 1972, tu však zpěvák dlouhá léta považoval za své prokletí.

Tři roky s Draculou

V 90. letech se pak Jiří Korn vrhl na muzikály a dodnes vystupoval ve dvou desítkách z nich. Začátek jeho muzikálové dráhy otevřeli Bídníci, jejichž premiéra s českým libretem Zdeňka Borovce se uskutečnila v Praze v roce 1992. Korn v něm ztvárnil roli chamtivého hostinského Thenardiéra. „Byla to úžasná záležitost, moc mě to bavilo. Významným muzikálem pak pro mě byl Dracula, kterého jsme hráli tři roky v kuse. Dnes některé muzikály pořádně nevydrží ani sezónu a hrají se sporadicky. Herec pak musí neustále oprašovat text a to mi nevyhovuje. Nemůžu si s tím hrát a nemám jistotu, kterou bych chtěl mít,“ řekl později v jednom z rozhovorů.

V současné době Korn vystupuje především se svým souborem 4TET a chystá se na svůj velký narozeninový koncert 70x Dík, který se uskuteční 25. září v pražské O2 Aréně. Stále pečuje o svoji fyzickou kondici i svůj zevnějšek, stepuje, cvičí, chodí na golf a hraje kulečník. Na svých vystoupeních se vždy prezentuje nejen svéráznou choreografií, ale i mnohdy výstředními kostýmy.

Jiří Korn byl ženatý s moderátorkou a herečkou Kateřinou, se kterou má dvě děti. V loňském roce dostal za svoje celoživotní operetní a muzikální dílo Cenu Thálie.