‚Už necítím stoprocentní vášeň.‘ Biatlonová šampionka Dahlmeierová ve 25 letech ukončila kariéru

Dvojnásobná olympijská vítězka a sedminásobná mistryně světa Laura Dahlmeierová ukončila profesionální kariéru. Pětadvacetiletá hvězda to oznámila na svých internetových stránkách.

Berlín (Aktualizováno: 13:43 17. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laura Dahlmeierová

Laura Dahlmeierová | Zdroj: Reuters

„Vážení fanoušci, přátelé a partneři. Je čas říct sbohem. Po neuvěřitelně těžké sezoně plné vzestupů a pádů už necítím stoprocentní vášeň potřebnou pro profesionální sport. Proto jsem se po dlouhých úvahách rozhodla ukončit biatlonovou kariéru,“ napsala Laura Dahlmeierová na svém facebookovém profilu.

V šesti tisících metrech a bez signálu. Veronika Vítková před tréninkem relaxovala v Nepálu

Číst článek

Německá biatlonistka měla po většinu své aktivní kariéry křehkou imunitu, i proto vynechala podstatnou část poslední sezony. Jenže když nastoupila, znovu patřila mezi špičku. Hned při svém prvním individuálním závodě Světového poháru v Novém Městě doběhla druhá. Dominovala v Anterselvě, kde k triumfu ze sprintu přidala druhé místo ze stíhačky a čtvrté z individuálního závodu.

Když ji v Canmore nasadili do štafety, Němky vyhrály. A dvě bronzové medaile si odvezla i z mistrovství světa v Östersundu.

„Biatlonu jsem se naplno věnovala od dětství a mám z něj obrovské množství zážitků. Měla jsem skvělé kolegy i fanoušky, bez kterých by to nebylo možné. Díky za všechny ty roky, díky nim jsem, kým jsem,“ rozloučila se. Její oficiální stránky jsou pod náporem biatlonových fanoušků nedostupné.

Laura Dahlmeierová má ve sbírce celkem sedm zlatých medailí z mistrovství světa. Tu první získala už v roce 2015 se štafetou v Kontiolahti, o rok později vyhrála v Oslu stíhací závod.

Na domácím šampionátu 2017 v Hochfilzenu už zcela dominovala. Ovládla stíhačku, vytrvalostní závod i závěrečný masák, pomohla k triumfům v ženské i smíšené štafetě, jen ve sprintu byla druhá za Gabrielou Koukalovou.

Pověst biatlonové hvězdy potvrdila na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Dvě zlaté medaile získala v úvodní kombinaci sprintu a stíhacího závodu, ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů pak doběhla jako třetí.

Laura Dahlmeierová

* 22. srpna 1993, Garmisch-Partenkirchen
Výška a váha: 162 cm, 52 kg
Největší úspěchy: dvojnásobná olympijská vítězka, sedminásobná mistryně světa, celková vítězka Světového poháru
- OH (2-0-1): 2018 (Pchjongčchang) - 2x zlato (sprint a stíhací závod) a bronz (vytrvalostní závod)
- MS (7-3-5): 2015 (Kontiolahti) - zlato (štafeta) a stříbro (stíhací závod); 2016 (Oslo) - zlato (stíhací závod), stříbro (závod s hromadným startem) a 3x bronz (sprint, vytrvalostní závod a štafeta); 2017 (Hochfilzen) - 5x zlato (stíhací závod, závod s hromadným startem, vytrvalostní závod, štafeta a smíšená štafeta) a stříbro (sprint); 2019 (Östersund) - 2x bronz (sprint a stíhací závod)
- SP: celková vítězka 2016/17; vítězka 20 závodů
Ocenění: německá sportovkyně roku 2017; držitelka státního vyznamenání Stříbrný vavřínový list (2018)
Rodina: svobodná

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme