l-tryptophan

L-Tryptofan - vhodný pomocník při nespavosti, stresu, úzkosti a depresi.

L-tryptofan je po chemické stránce jednou z esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit samo a musíme ji tedy přijímat stravou nebo doplňky stravy. Je přítomna v rostlinných i živočišných bílkovinách. Tryptofan existuje ve 2 formách, a to konkrétně L-Tryptofan a D-Tryptofan. D tryptofan je pro organismus nevyužitelná, navíc toxická forma. Poměrně oblíbený je derivát této aminokyseliny s názvem 5HTP (5-hydroxytryptofan).  Dále se ale budeme zabývat vlastnostmi a účinky L-tryptofanu.

L-Tryptofan - vhodný pomocník při nespavosti, stresu, úzkosti a depresi.

Na co se používá L-tryptofan?

Tuto aminokyselinu můžeme řadit mezi tzv. mozkové nutrienty. Tyto látky vyživují nervové buňky a zlepšují jejich činnost. Prokrvují mozek a celkově zrychlují mozkové procesy. Je klinicky dokázáno, že mozkové nutrienty ovlivňují aktivitu mozku, upravují psychické problémy a postarají se o příliv energie. L-tryptofan jako doplněk terapií bývá doporučován u lidí s psychickými potížemi (strach, vnitřní neklid, úzkost). Je také využíván jako doplněk při potlačení bolesti hlavy. Může být užitečný i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu neboť napomáhá zvládat abstinenční příznaky při odvykacích kůrách.

Doporučuje se při Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, roztroušené skleróze, únavovém syndromu a syndromu vyhoření. Tato aminokyselina zaznamenala také úspěch při zmírňování stavů jako je bolest v obličeji či u pacientů s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) nebo při Tourettově syndromu.

Prekurzor serotoninu

L-tryptofan slouží jako prekurzor serotoninu, což je neurotransmiter, který v mozku ovlivňuje spánek, ale i mentální aktivitu. Tryptofan se tedy v krevním oběhu mění na serotonin. Konkrétně tak, že se přes mozkovou bariéru dostane do mozku, kde se za účasti pyridoxinu (vitaminu B6) přemění na zmíněný serotonin. To je bioaktivní látka, která má význam jako přenašeč nervových vzruchů v centrálním nervovém systému, kde se podílí na procesech, které ovlivňují psychický stav i naši náladu. Při jeho nedostatku pak dochází ke změnám nálad, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti apod. Udává se, že serotonin může mít dopad na vznik i průběh migrény.

Nedostatek serotoninu v organizmu může být zapříčiněn nedostatečným příjmem tryptofanu z potravy nebo jeho špatným vstřebáváním. Obvykle se tento problém týká starších lidí, ale čím dál častěji se týká i mladší populace při nemocích trávicího ústrojí nebo při nadměrné konzumaci alkoholu.

Tato aminokyselina má významnou úlohu též v metabolismu neméně důležitého hormonu, kterým je melatonin. Melatonin ovlivňuje naše biologické rytmy, cyklus spánku, konkrétně ovlivňuje kvalitu spánku i regeneračních procesů probíhajících ve spánku. Jeho množství v těle také závisí na množství přijatého tryptofanu.

Navozuje tryptofan ospalost?

Jak již bylo uvedeno, tělo využívá tryptofan k výrobě niacinu (vitaminu B3), který pomáhá při vytváření neurotransmiteru serotoninu. Když má tělo dostatek tryptofanu, hladiny serotoninu se zvyšují, což má za následek pocity pohody a uvolnění a teoreticky může v individuálních případech nastoupit pocit ospalosti. Když jsou hladiny serotoninu vysoké, máme lepší náladu, spíme lépe a máme vyšší toleranci k bolesti.

Je L-tryptofan bezpečný?

Dospělí mohou bezpečně užívat doplňky s tryptofanem za předpokladu, že dodržují příslušné dávkování. Dětem a těhotným nebo kojícím ženám se vzhledem k nedostatku vědeckých důkazů, které zdůrazňují jeho bezpečnost jeho užívání nedoporučuje.

Studie provedené s doplňky tryptofanu a L-tryptofanu

Studie zveřejněná v Archivu psychiatrické péče informovala, že zvýšený příjem tryptofanu ve stravě může ovlivnit deprese a skóre nálady zdravých účastníků. Strava, v níž byl přítomen tryptofan, vedl k méně depresivním příznakům a lepšímu stavu nálady. Lidé, kteří přijímali méně L-tryptofanu, byli v porovnání s těmi, kteří jedli konzumovali tryptofanu, více podrážděnější a úzkostlivější.

Doplňky L-tryptofanu byly studovány také kvůli jejich účinkům na cvičení. Studie Mezinárodního časopisu o sportovní medicíně odhalila, že účastníci měli 49,4% vyšší nárůst výkonu po podání l-tryptofanových doplňků. Vědci poznamenali, že tento účinek může být způsoben zvýšenou tolerancí bolesti, ke které došlo v důsledku příjmu této aminokyseliny.

Závěrem

L-tryptofan je výchozí látka nervového přenašeče serotoninu (uklidňuje) a jeho použití přichází v úvahu při snaze o potlačení nespavosti, stresu, úzkosti a deprese. Pozitivní účinky tryptofanu na tělo jsou bezkonkurenční, zejména proto, že pomáhají zvýšit celkové duševní zdraví. Příjem L-tryptofanu můžeme zajistit prostřednictvím doplňků, ale i přirozeně z potravin. Zdrojem ve stravě jsou například sardinky, losos, tuňák, drůbeží maso, špenát, ořechy a semínka, banány apod.

Autor článku: Ing. Petr Novotný

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15663184

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6764927

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/

https://www.researchgate.net/publication/258215311_L-Tryptophan_Biochemical_nutritional_and_pharmacological_aspects

https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/comparative-trial-of-ltryptophan-and-amitriptyline-in-depressive-illness1/4B77F18A1D608285F8756CEEDE3B66B5

https://draxe.com/tryptophan/