Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zvláštní zmocněnec Krátký na oslavách 25. výročí Klubu občanů ČR v Bratislavě

 

Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký se ve středu 15. května zúčastnil oslav 25. výročí založení bratislavského krajanského spolku Klub občanů České republiky. 

Společně s předsedou Stálé komise Senátu Parlamentu ČR Tomášem Czerninem a za účasti velvyslance ČR na Slovensku Tomáše Tuhého a předsedy Úřadu pro Slováky žijící v zahraničí Jána Varša položili květiny k památníkům Milana Rastislava Štefánika a Tomáše Garrigue Masaryka. Velvyslanec Tuhý při této příležitosti vyznamenal předsedkyni spolku Janu Bratinkovou medailí za zásluhy ministra zahraničních věcí ČR. 

Na následné kulturní a společenské akce byli kromě českých krajanů přítomni i hosté z řad slovenských poslanců a diplomatického sboru. Jedním z nich byl i poslanec Peter Osuský, jehož strýc Štefan Osuský se v r. 1939 slavným činem postavil německé okupaci Československa, když odmítl vydat československé velvyslanectví v tehdy ještě svobodné Paříži do rukou německé moci. Velvyslanectví se pak stalo jedním z prvních center československého zahraničního odboje.

Reportáž o této akci i další činnosti Klubu občanů České republiky odvysílal Národnostný magazín RTVS.

.