Rozpad vládní koalice na Ukrajině. Je za jejím koncem snaha, aby Zelenskyj nevyhlásil předčasné volby?

Dosavadní vládní koalice v ukrajinském parlamentu se rozpadla. Oznámil to v pátek předseda parlamentu Andrij Parubyj poté, co ohlásil odchod poslanců hnutí Lidová fronta ze svazku s uskupením Blok Petra Porošenka. V pondělí se ujme úřadu nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj. Část médií se domnívá, že ohlášení konce koalice a začátku formování nové je pokus, jak připravit Zelenského o možnost rozpustit parlament a vypsat předčasné volby.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský parlament

Ukrajinský parlament | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Předseda poslaneckého klubu Lidové fronty Maxym Burbak upozornil, že v parlamentu nyní vzniká nová koalice, a proto podle ústavy stávající parlament a stávající vláda budou působit až do řádných voleb, naplánovaných na 27. října. K účasti na jednáních o nové koalici v příštích 30 dnech vybídl zástupce všech klubů a frakcí i předseda Parubyj.

Ukrajina odepře důchody a dávky lidem z Donbasu, kteří se stanou ruskými občany

Číst článek

Podle listu Komsomoskaja pravda Zelenskyj teď nemůže vypsat předčasné volby. „Zdá se, že tímto způsobem parlament obehrál nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského, který by po inauguraci 20. května získal pravomoc rozpustit parlament a dokonce se to chystal udělat,“ poznamenal list ve svém ukrajinském vydání.

Připomněl, že dokud se vytváří nová koalice, prezident nemá právo rozpustit parlament. A dokonce jestli nová koalice nevznikne, Zelenskyj už nebude moci rozpustit parlament předčasně, protože to už nebude smět udělat v tak krátké době před termínem řádných voleb.

‚Je to prostě problém.‘ Zahraniční výbor sněmovny se distancoval od oficiálního přijetí Ondráčka v Doněcku

Číst článek

‚Úsilí zabránit volbám‘

Zelenského poradce Dmytro Razumkov spojil rozpad koalice v parlamentu s úsilím zabránit předčasným volbám. Agentuře Interfax-Ukrajina řekl, že se musí postupovat podle ústavy a zákona, nicméně „určitě“ existuje možnost parlament rozpustit.

Vládní koalice podle něj přestala existovat už před lety. Zda se ale tak stane, závisí podle něj na právních předpokladech a na požadavcích veřejnosti.

Zelenskyj se nejvyššího úřadu ujme v pondělí 20. května. Jeho přívrženci doufali v předčasné volby. Řádný termín parlamentních voleb je 27. října, což by podle stoupenců Zelenského při nynějším složení sněmovny znamenalo „přežít“ několikaměsíční faktické bezvládí.

Výkonná moc, rozdělená na Ukrajině mezi parlament a hlavu státu, by totiž byla ochromena konflikty mezi prezidentskou kanceláří a sněmovnou, v níž někdejší komik a moderátor Zelenskyj nemá dostatečnou podporu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme