Robot inspirovaný pijavicemi a sprchovými hadicemi se dokáže pohybovat po hladkých stěnách

Odborníci z USA a Japonska vyvinuli robota inspirovaného nepravděpodobnou kombinací sprchových hadic a pijavic. Je značně flexibilní a dokáže se volně pohybovat se po hladkých stěnách.

„Dostal jsem ten nápad doma v koupelně,“ uvedl jeden člen týmu, Ayato Kanada. „Když jsem nechtěně otočil kohoutek na maximum, sprchová hadice byla divoká, jako by měla vlastní život. Pak se dostavila myšlenka, že kdybych s ní mohl manipulovat, byl bych schopný udělat robota s dynamickým pohybem živého tvora.“

A to se také nakonec podařilo. Výsledný stroj dostal jméno Longitudinally Extensible Continuum-robot inspired by Hirudinea, zkráceně LEeCH.

Podobně jako již zmíněné pijavice, i LEeCH má na obou koncích svého dlouhého a pružného těla (které je podle očekávání vyrobeno ze sprchových hadic) přísavky. Ty jsou řízeny vakuovými pumpami.

Jak ukazuje výše uvedené video, tento design LEeCHovi umožňuje po stěně nejen vystoupat, ale rovněž ji přelézt a dostat se tak na druhou stranu (samozřejmě za předpokladu, že mu v cestě nestojí strop) – což je podle tiskové zprávy zdaleka nejtěžší úkol.

Výzkumníci zdůrazňují, že roboti tohoto typu mají celou řadu potenciálních aplikací: jednoho dne by prý mohli například provádět inspekce či údržbu budov nebo pomáhat při různých pátracích a záchranných misích.

Diskuze (4) Další článek: Auta Google Street View už nebudou jen fotit. V Amsterdamu testují nové funkce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,