Jednání o brexitu s vládou ztroskotalo, oznámil lídr labouristů Corbyn

© Shutterstock

Šéf britských opozičních labouristů Corbyn dnes oznámil, že brexitové rozhovory s vládou ztroskotaly. Jejich cílem bylo najít východisko ze současného patu kolem odchodu země z Evropské unie.

Podle Jeremyho Corbyna zašla jednání tak daleko, jak jen to bylo možné, ale nepodařilo se překonat vzájemné rozpory. Mluvčí konzervativní premiérky Theresy Mayové vzápětí potvrdil, že další jednání s labouristy nejsou v plánu. Následné kroky podle něj vláda zvažuje.

Corbyn podle serveru Sky News rovněž poukázal na to, že kabinet je oslabený po čtvrtečním příslibu Mayové, že po červnovém hlasování o brexitové dohodě v Dolní sněmovně stanoví časový plán volby nového šéfa Konzervativní strany. „Postavení vlády je ještě nejistější a její autorita uvadla,“ uvedl Corbyn.

Johnson šlape premiérce Mayové na paty. Chce převzít Konzervativní stranu a stanout v čele britské vlády

Podporovatel brexitu se chce stát novým britským premiérem poté, co odstoupí Mayová. Ta svou rezignaci plánuje poté, co britský parlament schválí již třikrát odmítnutou dohodu o vystoupení země z Unie. 

Rozhovory mezi labouristy a konzervativci začaly před šesti týdny, když Mayová v parlamentu potřetí prohrála hlasování o brexitové dohodě, kterou dojednala s EU. K hlavním labouristickým požadavkům patřila celní unie mezi Británií a EU a část opoziční strany požadovala také nové brexitové referendum.

Mayová chce brexitovou dohodu poslancům předložit znovu v červnu. Ve čtvrtek výbor konzervativních poslanců oznámil, že nehledě na výsledek hlasování pak Mayová určí harmonogram svého odchodu. BBC dnes s odvoláním na své zdroje píše, že pokud poslanci dohodu o podmínkách odchodu z EU opět neschválí, Mayová rezignuje.

Zákonodárci dokument odmítli již třikrát a kvůli tomu byl dvakrát odložen termín odchodu Spojeného království z Unie. Británie měla společenství opustit 29. března, ale EU jí umožnila lhůtu posunout do 31. října, aby se Mayová mohla pokusit při jednáních s labouristy prolomit brexitový pat.

Video: Odklad brexitu nemusí stačit. Podívejte se, co by přinesl tvrdý rozvod s EU

Evropští lídři se dohodli, že odloží nejzazší lhůtu pro odchod Británie z Evropské unie do 31. října. Díky tomu má britská premiérka více času na to, aby získala mezi poslanci podporu pro svoji brexitovou dohodu. Přesto stále hrozí tzv. tvrdý brexit.

Kalendář