Hlavní obsah
Článek

Tuhle kultovní klasiku z roku 1982 snad netřeba představovat. Film o tom, jak se tradiční pánská jízda změní na mateřskou školu v přírodě, viděl nejspíš každý.

Komedii S tebou mě baví svět máme spojenou s velkými hereckými esy Václavem Postráneckým (†75), Júliem Satinským (†61) a Pavlem Novým (70) v rolích tatínků a Janou Šulcovou (†76), Eliškou Balzerovou (74) a Zdenou Studenkovou (69) v rolích maminek. Taťkové si chtějí užít pár dnů volna na chalupě v Beskydech, ale maminy zasáhnou a „přibalí“ jim na cestu i děti.

Otcům nezbývá, než se podřídit – šok jim ale připraví Albert Horák (J. Satinský), který s sebou musí vzít i ročního syna Matýska. Když ho Pepa Bednář (P. Nový) zahlédne na nádraží s dětskou sedačkou na zádech, komentuje to dnes již klasickou hláškou: „Ježíši Kriste. On jede taky Mates!“

Jak na tom byl Satinský s lyžováním?

Možná to nevíte, ale Alberta Horáka původně neměl hrát Július Satinský. Režisérka Marie Poledňáková (77) si totiž nebyla jistá, zda při své korpulentní postavě zvládne náročné úkoly v horském terénu. Václav Postránecký, který ve filmu ztvárnil dirigenta Michala Adámka, ji ale ubezpečil, že právě Satinský v minulosti externě spolupracoval s Horskou službou ve Vysokých Tatrách. To Poledňákovou přesvědčilo a slovenského herce nakonec obsadila. Nicméně v záběrech, kde Satinský lyžuje, ho zastupoval vycpaný produkční Jan Balzer.

Jak pánové zaháněli nudu (a zimu)?

Volné chvíle během natáčení si herci krátili po svém. Sportovec Pavel Nový cvičil a běhal, Václav Postránecký si četl a Julo Satinský zaháněl nudu pitím borovičky. Denně prý vypil celou lahev, do které si kvůli problémům se žaludkem sypal pepř. Na place se ale pít nesmělo. Jenže exteriéry se točily ve velkých mrazech a každá štamprle na zahřátí byla vítaná. Režisérka proto pány každé ráno šacovala, zda u sebe nemají nějakou lahev. Moc dobře věděla, že jim vodku nosí Horská služba. Herci ji ale převezli tím, že alkohol schovávali do batůžků dětem, které nekontrolovala.

Co se stalo s dětskými představiteli?

Castingu se zúčastnilo téměř 7 000 dětí. Do užšího výběru se jich dostalo 450 a režisérka si nakonec vybrala šest nejlepších. Pepíno (Cyril Křůpala) prý na konkurzu zaujal svou prostořekostí, Dášenku (Zuzana Githeisová) zase vybrali kvůli jejímu pěknému zpěvu a milému úsměvu. Naproti tomu Bertík (Marek Dvořák) se na všechny pořád mračil a natáčet vůbec nechtěl, nakonec ho ale přesvědčili rodiče.

Do úlohy malého Matýska hledala režisérka pro jistotu dvojčata, ale nakonec se rozhodla pro ani ne dvouletého Lukáše Pelánka, který si z natáčení nic nepamatuje. Každé dítě dostalo honorář 3 000 Kč. S odstupem času si všechny děti stěžovaly na scénu, ve které se koupaly nahé, protože spolužáci se jim kvůli ní dlouho posmívali.

A co dělají dnes? Pepíno vystudoval mezinárodní obchod a Bertík průmyslovou školu informačních technologií. Dášenka, která absolvovala zdravotnickou školu, pracuje v porodnici, Matýsek dělá na poště, Míša (Václav Korda) je úředníkem a Kačenka (Marta Buchtíková) vstoupila údajně do sekty a žije ve Francii.

Film, který zhlédlo v kinech 2,5 miliónu diváků, se stal v roce 1998 vítězem ankety Volíme veselohru století.

Reklama

Další články

Načítám