Maminka.czHry pro děti

Optimální den dítěte: Tři hodiny pohybu a žádné zírání na obrazovku

Kateřina Prachařová 18.  5.  2019
Světová zdravotnická organizace vůbec poprvé v historii vydala oficiální doporučení, z jakých aktivit by se měl skládat normální všední den malého dítěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Blbnutí“ všeho druhu, pohyb venku, válení se v trávě, žádný čas strávený před televizní obrazovkou… „Ano, tak to bylo za nás, v devadesátých letech. Dneska už je to jiné,“ myslí si řada rodičů. Jenže – přesně takhle by měl běžný den dětí vypadat, tvrdí Světová zdravotnická organizace  WHO.

Podle jejího doporučení by děti mladší dvou let ideálně vůbec neměly přijít do kontaktu s televizní obrazovkou, monitorem počítače nebo tabletu a displejem chytrého telefonu. A i později by všichni předškoláci měli omezit zábavu tohoto typu na maximálně hodinu denně.

Televize a tablet: Malé děti potřebují limit. Chvíli a dost!

Přísné hodnoty, které WHO ohledně doby strávené před monitorem zmiňuje, souvisejí s výzkumy kanadských vědců, které prokázaly, že digitální programy, jakkoli se tváří jako vzdělávací a naučné, mají ve srovnání se „zastaralými“ obrázkovými knihami nebo hrami mnohem menší účinek.

Směrnice WHO proto činnosti jako luštění hádanek, malování nebo vyprávění považuje za mnohem hodnotnější než prostou konzumaci digitálního obsahu. V zásadě však zástupci organizace chtějí omezit jakýkoli typ sedavé aktivity.

Poradna: Jak motivovat děti ke sportu? Důležité je jít příkladem

Méně sezení, více her!

Doporučení proto například zmiňuje, že kočárky, autosedačky, jídelní židličky nebo i nosicí šátky by neměly být používány více než hodinu denně. Svoboda pohybu je v nich totiž silně omezena.

O fyzické aktivitě pak WHO tvrdí: Čím více, tím lépe! A to platí i pro malá miminka. U nemluvňat je žádoucí, aby denně strávila aspoň třicet minut na bříšku. Lepší cvičení pro ně neexistuje. Od něj je už pak jen krůček k tomu, aby začala s pohybem vpřed.

U dětí starších než jeden rok se pak doporučují minimálně tři hodiny pohybu denně. Pohybem je zde míněno cokoli na stupnici mezi pohodovým běháním a sprintem, po kterém nemůžete popadnout dech. Přesně v duchu motta: „Méně sezení, více her!“

Důležitý je i spánek

Experti WHO řešili i spánek a nabízejí rodičům přesné hodnoty, podle kterých by se měli orientovat. Dítě do tří měsíců by mělo prospat ideálně 16 až 17 hodin denně, do roka pak od 12 do 16 hodin. U ročních a dvouletých dětí se doporučuje odpočinek trvající 11 až 14 hodin, děti do čtyř let pak spávají deset až třináct hodin.

Všechna výše uvedená doporučení autoři uvádějí především jako prevenci obezity, s níž by se mělo začít v co nejranějším věku. Kombinace dostatku pohybu, minima času před monitorem a kvalitního spánku se v tomto ohledu jeví velmi slibně. Je víceméně potvrzené, že nedostatek spánku vede nejen k únavě, ale i lenosti a následně nadváze.

Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka?

Autoři nové směrnice bohužel nezmiňují konkrétní tipy nebo opatření zdravotnické politiky, která by rodičům pomohla jejich rady naplnit, a právě to se už stalo terčem kritiky.

„Experti vůbec neuvažovali o tom, nakolik realizovatelná a praktická jsou jejich doporučení pro mnoho rodičů po celém světě. Naplnění zmíněných hodnot vyžaduje bezpečné prostředí, odpovídající klimatické podmínky i vhodné kulturní normy. Je k tomu potřeba spousta času – volného času. A houževnatosti. A to nemá každý,“ napsaly například německé noviny Süddeutsche Zeitung.

Děti se tak zabraly do tabletů, že nevnímají, co se děje kolem nich

V mnoha rodinách je tablet nebo smartphone silnou konkurencí rodičů. Často je lákavější než sebelepší nabídka zábavy, kterou vymyslí máma s tátou. Důležité proto je, abychom jako rodiče dávali dobrý příklad. Místo jízdy autem se s dětmi prošli pěšky. A nedívali se u toho do mobilu, protože ten neodkladný pracovní mail opravdu může počkat. Snadněji se to řekne, než udělá – ale za pokus to rozhodně stojí.

Tablet dětem? S manželem se kvůli tomu hádáme jako psi

Souhrn doporučení WHO: 

Děti do 1 roku: Měly by být aktivní několikrát denně v různých polohách; doporučují se nejrůznější hry na podlaze; polohování na bříško a podpora pohybu vpřed jsou nejefektivnější; sezení a upoutání ne více než hodinu denně (v dětské sedačce, vysoké židli, kočárku…); a rozhodně by nemělo jít o sezení před obrazovkou; spánek by měl trvat 14–17 hodin pro děti do tří měsíců nebo 12–16 hodin pro děti do 1 roku.

Děti 1–2 roky: Alespoň tři hodiny aktivity denně; více je více – doporučují se nejrůznější hry, jak energeticky vyčerpávající, tak ty poklidné; pro roční děti ještě žádný počítač, tablet nebo smartphone; pro dvouleté maximálně hodinu denně – zde naopak platí, že méně je více; 11–14 hodin spánku denně.

Děti 3–4 roky: Platí to, co pro mladší děti, s tím rozdílem, že spánku postačí 10–13 hodin

 

 

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Spánek, Hry pro děti, Rodiče, Naše tipy, Pohyb, hodiny, Sezení, Obrazovka, Doporučení, Zírání, WHO, Style, Souhrn, Süddeutsche Zeitung, Den dětí, Hod, Válení