www.infoglobe.cz » USA, Montana – Little Bighorn a medvědi

USA, Montana – Little Bighorn a medvědi

Publikováno: 7.3.2023
Minulý a předminulý úterý jsme vás zavedli do státu pod velkým nebem, okusili něco z té nejvzdálenější historie a podívali jsme se na zub jedněm z nejstarších obyvatel naší planety – dinosaurům.

Jarní čtení vám přináší:

spoločnosť V-spoj s.r.o.

Dnes budeme v poznávání tohoto nádherného kusu země pokračovat, protože je tu stále co objevovat. Z daleké historie se posuneme výrazně blíž k současnosti, konkrétně do 19. století.

památník Little Big Horn

V Montaně se totiž nachází jeden z vůbec nejznámějších památníků v celých Spojených státech. Little Bighorn Battlefield National Monument je zasvěcen bitvě mezi armádou USA (konkrétně sedmým jízdním plukem) a kmeny Lakotů, Šajenů a Arapahů, která se odehrála v roce 1876.

památník Little Big Horn

Mezi indiány je bitva nazývaná jako bitva na mazlavé trávě a obecně je tento střet nazýván Custerův poslední vzdor. Bitva, která skončila porážkou americké armády, se odehrála u řeky Little Bighorn. Spojené síly indiánů, které byly vedeny Splašeným koněm a Hunkpapů Žlučem, dosáhly drtivého vítězství. V boji padla velká část americké armády včetně Custera samotného a dvou jeho bratrů, synovce a švagra.

místo, kde padl sám Custer

Samotný památník, který vám vřele doporučujeme navštívit, zahrnuje turistickou informační kancelář, muzeum, hřbitov Custer National Cemetery, památník 7. kavalerie a samotné bojiště. Pokud by se vám zdálo, že indiáni jsou poněkud opomenuti, protože koneckonců v 19. století se završovalo dlouhé období vytlačování původních obyvatel z jejich původního území, pak vás snad uklidní, že je zde věnována i památka i jim.

památník Little Big Horn

Historii však na chvíli nechme historií. Vzhledem k tomu, že Montana je poměrně hornatý stát, nabízí se různé aktivity s horami spojené. Tak například právě zde je jedno z nejpopulárnějších míst, kam jezdí Američané lyžovat. Big Sky Montana se pyšní skvělými sjezdovkami, kde o sníh není nouze a navíc místní kapacita pro lyžování je více než úctyhodná – lanovky a vleky totiž každou hodinu dokáží „odbavit“ přes 38 tisíc lyžařů. Samozřejmostí je pestrá škála ubytovacích zařízení, restaurací a míst, kde si můžete po náročné denní lyžovačce odpočinout a dobře se bavit.

Big Sky Montana

V místních lesích se volně pohybují vlci i medvědi, proto se po nich moc neprocházejte. Mnohem lepší je si zajít do Grizzly and Wolf Discovery Center, což je organizace, která pro tato zvířata vytvořila útočiště.

Grizzly and Wolf Discovery Center

Na místě se tak o medvědech a vlcích dozvíte snad vše a vůbec nejlepší momenty jsou, když například vidíte, jak medvědi skotačí ve vodě nebo jak vlci hlasitě vyjí.

 

GPS: 44°58'50.8"N 107°38'48.2"W

Text: Maxim Kucer

Foto: Wikipedia.org: Winkelvi, Charles Marion Russell, Winkelvi (2), Sesamehoneytart, Edgar Samuel Paxson, Winkelvi (3), A. Poincot, Jim, Durwood Brandon



Diskuze u článku (0)

Vložit nový příspěvek


Souvisejicí články

USA, Montana – stát pod širým nebem
Publikováno: 21.2.2023
V dnešním cestovatelském průvodci vás zavedeme do amerického státu Montana, skvělého místa pro všechny, kteří si chtějí odpočinout od civilizace a oddat se přírodě. Jak se dočtete za chvíli, ne nadarmo se státu přezdívá Big Sky Country, doslova země velkého nebe.

USA, Montana – po stopách dinosaurů
Publikováno: 28.2.2023
Montana je stát, který si vás získá. Nádherná příroda, hvězdné nebe a milí lidé. Můžete zde navštívit město Ekalaka, které je pojmenováno po dceři slavného indiánského náčelníka Sedícího býka. Rovnou vám však prozradíme, že v Ekalace nějakou větší prohlídku neplánujte. Na naše poměry je to spíše vesnice. Žije zde okolo 400 obyvatel.

USA, Montana – Phillipsburg
Publikováno: 14.3.2023
Dnes vás zavedeme do hornatého státu Montana, a to konkrétně do Philipsburgu, který se nachází v jihozápadní části státu. Toto horské město má poměrně zajímavou historii, a navíc leží na vyhlídkové trase Pintler Veteran's Memorial Scenic Highway, také známé jako Highway 1. Tato cesta je mimochodem alternativou populárnější Interstate-90 pro cestování mezi národními parky Yellowstone a Glacier.

USA, Idaho – výlety do přírody
Publikováno: 21.3.2023
V minulých dílech jsme navštívili Montanu a dnes se přesuneme do sousedního státu, Idaha. Jeho celková plocha činí 216 000 km čtverečních. Se svými 7 obyvateli na km čtvereční je hustota místní populace dva a půl krát vyšší než v Montaně.

USA, Idaho – ráj pro vycházky do přírody
Publikováno: 28.3.2023
V dnešním díle o americkém státě Idaho, kterému se říká „Potato State“, začneme návštěvou rekreační oblasti Sawtooth. Ta pokrývá oblast 3 tisíc kilometrů čtverečních divoké přírody, kterou si do sytosti užijete na více než tisíci kilometrech stezek a 40 vrcholcích hor, které se vypínají nad 3 tisíce metrů nad mořem.

USA, Washington D. C. – hlavní město
Publikováno: 10.9.2017
Mezi nejnavštěvovanější americká města zcela určitě patří hlavní město Spojených států amerických – Washington D. C. Dnes vás zveme k jeho prohlídce a společně navštívíme různé pamětihodnosti, monumenty nebo zákoutí.

USA: Washington, D. C. - přehlídka monumentu
Publikováno: 30.6.2013
Washington, D. C. jsem navštívila během svého dvouletého pobytu v USA a strávila jsem zde tři dny. Jeho návštěvu jsem považovala za povinnost – nejen vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní město Spojených států, nýbrž i z důvodu krátké, po silnici snadno dostupné vzdálenosti od místa svého pobytu – New Yorku (cca 250 mil/400 km).


Souvisejicí fotogalerie

USA, Washington D.C. – centrum všeho
Washington D.C. nabízí všem svým návštěvníkům fascinující monumenty – Kapitol, Bílý dům, Washingt...

USA, Altoona – Pelsylvánske železničné mesto
V severovýchodní Pelsylvánii se rozprostírá město Altoona, které je ve Spojených státech americký...


Lokace:

Česká republika
Kalendář akcí:

Partneři:

I díky vám jsme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Průvodce:

Fotosoutěž:

V tuto chvíli není žádná soutěž aktivní. Předchozí soutěže najdete v našem archivu soutěží.

Aktuální stavy řek:

Aktuální informace o stavu vody na českých řekách můžete sledovat ZDE

Aktuality:

27.3.2024
Ať vám Velikonoce přinesou hodně radosti, zdraví, klidu i splněných cestovatelských tužeb. Běžte se ve dnech volna projít do přírody a načerpejte novou energii.
1.3.2024
Klub slovenských turistů, Fakulta informatiky РEVŠ a OZ Karpaty Vás zvou na 38. ročník mezinárodního setkání expedičních turistů a netradičních cestovatelů EXPEDICE 2024.
15.1.2024
Novoroční číslo časopisu Krásy Slovenska přináší zajímavý rozhovor s geografem z Geografického ústavu Slovenské akademie věd  - RNDr. Jánem Hanušinem, CSc., pozve vás napříč Kubínskou holí na Oravské Maguře a představí tajemné Javorníky.
Archiv aktualit

Důležité informace:

Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE 

 

(včetně výskytu koronavirus COVID-19 i válečného konfliktu na Ukrajině).

.

Každý týden na facebooku nová soutěž o knižní ceny! Přidejte se a
soutěžte!

Nejčtenější články:

Mobilní aplikace:

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone

 

 

Interaktivní katalogy:

dnes:čtvrtek 28. 3. 2024
svátek:Soňa
dnes:
čtvrtek 28.3.
6 °C
zítra:
pátek 29.3.
5 °C

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X