Pátek, 19. dubna 2024

P. Poc: Úbytek hmyzu mluvením nezachráníme. Přicházím s novou evropskou iniciativou

P. Poc: Úbytek hmyzu mluvením nezachráníme. Přicházím s novou evropskou iniciativou

Napříč evropskou vědeckou komunitou i veřejností existuje široká shoda na tom, že úbytek opylovačů je obřím ekologickým i společenským/ekonomickým problémem, který je třeba prioritně řešit. V České republice je však jen málo politiků, kteří by přicházeli s konkrétními návrhy, natož aby jej aktivně řešili. Europoslanec a lídr kandidátky ČSSD do evropských voleb Pavel Poc se chce vymknout a přichází s celoevropskou iniciativou.

Poté, co se mu s kolegy podařilo omezit několik pesticidů způsobujících úhyn včelstev, pracuje nyní na tom, aby ochrana opylovačů hrála dominantnější roli v budoucí zemědělské politice. Nyní je jen krůček od toho, aby se jeho projekt na monitoring opylovačů, který potvrdil vážnost situace, rozrostl a získal z unijního rozpočtu dalších 128 milionů korun.

,,Lidská aktivita a současný způsob produkce opylovačům škodí. Bez dat o příčinách jejich úbytku a rozsahu problému, proti němu nedokážeme bojovat i konkrétně a správně nadefinovat politiky. Proto chci svůj projekt rozšířit, abychom pokryli i další druhy a získali data z celé EU," říká Pavel Poc k jeho běžící a současně plánované iniciativě a dodává: ,,hlavním výstupem bude vznik ukazatelů, které by měly být zahrnuty do nové zemědělské politiky, a pro které se mi podařilo vydláždit cestu. Nebudu sedět s rukama v klíně. Omezovat se na proklamace, které slyším z různých stran, může kdekdo, to ale naší krajině nepomůže."

,,Úhyn opylovačů, ale i další otázky týkající se životního prostředí, jsou komplexní a vysoce odborné záležitosti, proto k nim tak musíme přistupovat. Nemůžeme v rámci jedné politiky tolerovat aktivity, kvůli kterým opylovači vymírají, abychom je pak v rámci jiné politiky pracně zachraňovali. Evropská unie musí být jedno tělo, kde jedna ruka ví, co dělá ta druhá. Indikátory, které vzejdou z mého projektu, poslouží k nápravě škodlivého přístupu," komentuje biolog a zároveň nejvlivnější český europoslanec ze skupiny Socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.

Opylovači jsou významným bioindikátorem kvality životního prostředí, prostřednictvím kterého lze zhodnotit například i to, jak je hospodařeno s půdou, nebo výskyt kontaminantů v prostředí.

,,Opylování je nenahraditelnou ekosystémovou službou. Pokud by úbytek opylovačů pokračoval současným tempem, je katastrofa, myslím zaručeným scénářem. Jsou věci, které na světě nejdou vyčíslit a hodnota opylovačů je jednou z nich. Jsem rád, že v Parlamentu můžu zúročit své přírodovědecké vzdělání při hledání funkčních řešení, ale také, že je jako politik dokážu i prosadit."

Do mezinárodního projektu Pavla Poce je momentálně zapojena česká Společnost pro ochranu motýlů v čele s Ing. Aloisem Pavlíčkem, Ph.D i Entomologický ústav Akademie věd ČR. Na tomto příkladu lze vidět, že Evropská unie spojuje, a že mezi českými odborníky a aktivními europoslanci spolupráce může fungovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů