Ligue 1 - preview 37. kola

18.05.2019, 08:52
Previews
Lyon hraje doma s Caen a v případě výhry si zajistí Ligu mistrů, případně bude čekat na nezdar Saint-Étienne proti Nice. AS Monaco stále hrozí sestup a potřebuje porazit Amiens, Dijon by k udržení nadějí na záchranu potřeboval bodovat na půdě PSG...
Girondins Bordeaux - Stade Reims  (sobota 21:00)
Bordeaux letos neprožívá zrovna nejpovedenější sezónu a v jejím závěru nebojuje podle očekávání o evropské poháry, ale naopak o holé přežití. Dvě kola před koncem se nachází na čtrnáctém místě s osmatřiceti body a k jistotě potřebuje uhrát alespoň bod, nyní může svou prvoligovou příslušnost stvrdit proti Remeši. Získat by ji mohl i v případě neúspěchu se Stade, nicméně určitě nechce nic ponechat náhodě a hodlá uspět.

Girondins má momentálně pětibodový náskok na osmnácté Caen i sedmnácté Monako a do druhé ligy by ho mohla poslat jen shoda velmi nepříznivých okolností. AS by totiž muselo porazit Ameins a Caen zase vyhrát v Lyonu, což se příliš pravděpodobné být nezdá. Navíc i před závěrečným duelem právě v Caen by mělo vše ve svých rukách a muselo by prohrát obrovským rozdílem, jeho prognóza na sestup se tak pohybuje okolo jednoho procenta.

I kdyby nakonec přeci jen spadl na osmnáctou příčku, tak by se ještě mohl poprat o účast v dodatečné baráži. Nováček letošního ročníku naopak může být nadmíru spokojen, neboť se nachází v klidném středu tabulky a to dokonce v její horní polovině. Doposud posbíral velmi solidních devětačtyřicet bodů a patří mu devátá příčka, za osmým Nimes zaostává o body tři. Za ním to však je pořádně našlapané, před třináctým Angers je o pouhé čtyři body.

Domácí výběr upadl do hluboké krize. V minulých pěti ligových duelech nezískal ani bod, naposledy po bojovném výkonu podlehl druhému Lille. "Nepředvedli jsme špatný výkon a k bodům jsme neměli daleko, jenomže jsme nedokázali najít recept na výbornou defenzívu soupeře. Je škoda, že jsme neproměnili naše příležitosti, sezóna však pokračuje a my stále máme o co hrát," prohlásil portugalský kouč Paulo Sousa po souboji s OSC.

Stade se v předchozích týdnech také příliš nedaří. Na ligové vítězství čeká sedm zápasů v řadě za sebou, tedy více jak dva měsíce. Uplynulou sobotu zavítalo do Caen a prohrálo těsně 2:3. Sousa postrádá de Prévilleho, Lewczuka, Kalua, Tchouameniho, Corneliuse a Maju, karetní trest si k tomu odpykává Brazilec Pablo. Remeš nenasadí Diau, Pinsona, Carrassa či Konana. Podzimní vzájemný souboj obou výběrů vítěze neměl a skončil bezbrankovou remízou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.18 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
EA Guingamp - Nîmes Olympique  (sobota 21:00)
Minimálně na rok se Guingamp rozloučí s nejvyšší soutěží. Bretaňský celek totiž nedokázal před týdnem v derby na půdě Rennes vyhrát a definitivně zpečetil svůj pád o patro níže. Proti Nimes by se tak alespoň rád rozloučil v posledním domácím zápase sezóny důstojným způsobem. Hosté každopádně aktuálně nemají vůbec špatnou formu.

O to smutnější byla pro EAG plichta v Rennes, protože ve druhé minutě nastavení druhého poločasu mohl přetavit tři body na svou stranu díky nařízenému pokutovému kopu. Jenže ten nebyl proměněn. "Měli jsme možnost vyhrát, ale zahodili jsme šance. Samozřejmě jsme velmi smutní," hlesl kouč Jocelyn Gourvennec. "Je to něco, co se klubu může stát."

Celkově však Gourvennec neviděl tenhle ročník tak černě. Vždyť jeho tým dokonce proklouzl do finále Coupe de la Ligue. "Když jsem sem v listopadu přišel, věděl jsem že to bude hodně těžké, protože jsme neměli dost bodů. Myslím si však, že jsme se za posledních šest měsíců zlepšili. Porážka ve finále Ligového poháru ležela hráčům v hlavách," přiznával.

Domácí se po celý ročník prakticky trápili a jako by neúspěšná penalta ze závěru zápasu proti SRFC symbolizovala jejich zmar. Disponují teď nejhorším útokem i obranou, v poslední čtvrtině sezóny byly výsledky na mizivé úrovni, a tak jejich sestup byl vlastně logickým vyústěním celé situace. Mají mimochodem na kontě pouhých pět vítězství.

Jestli zůstane domácí stratég v Guingampu, i když by působil pouze v Ligue 2, to je dosud nevyřešená otázka. Zatím vedení žádný zásadní verdikt nevyslovilo. Nicméně sedmačtyřicetiletý trenér by se případnému prodloužení angažmá asi nebránil. "Pracoval bych na tom samém jako doteď, i když bychom hráli ve druhé lize," vzkazoval.

Nimes v uplynulých sedmi zápasech urvalo plný počet bodů hned v pěti případech, před dvěma týdny skolilo venku Remeš a naposledy doma taktéž Monaco, neinkasovalo přitom jedinou branku. I proto se posunulo v tabulce již na osmou příčku a dokonce může ve zbývajících dvou kolech předskočit slavnou Marseille nebo Nice.

Krokodýli mohou být jakožto nováčci Ligue 1 s tímhle ročníkem už nyní spokojeni. Trenér Bernard Blaquart své mužstvo po minulé výhře nad Monacem pochválil. "Byl to tvrdý, vypjatý a těžký duel," hodnotil. "Stáli jsme nohama pevně na zemi. Věděli jsme, že občas budeme trpět. Soupeř je na tom technicky dobře, nechápu, že je tam, kde je."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.57 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Angers SCO  (sobota 21:00)
Sice ne se stoprocentní jistotou, neboť matematicky Lille stále může ještě přijít o svou druhou pozici, prakticky si však korunovaný vicemistr Ligue 1 bude poslední dvě kola v zásadě užívat a oslavovat velmi povedený ročník. V cestě mu nyní bude stát Angers, které má také své splněno. Nachází se v klidném středu tabulky a záchranu má dávno zpečetěnou.

O pořadí ve francouzské nejvyšší soutěži rozhoduje skóre, takže šestibodový náskok na třetí Lyon může být soupeřem ještě teoreticky smazán. Opravdu však jen čistě teoreticky. Dogy totiž mají aktuálně lepší poměr vstřelených a inkasovaných branek o parník, konkrétně hovoříme o čísle čtrnáct. Taková pozice se už vážně nedá reálně ztratit.

Obzvláště připomeneme-li fakt, v jaké dobré pohodě svěřenci trenéra Christopheho Galtiera jsou. Neprohráli už sedmkrát za sebou, před týdnem skolili nejtěsnějším možným způsobem před vlastními fanoušky Bordeaux, a stvrdili, pořád budeme hovořit na devadesát devět procent, svou účast v základních skupinách Ligy mistrů pro příští sezónu.

Galtierovu mužstvu se přes startem tohoto ročníku moc nevěřilo. Kdo by také řekl, že bude v závěsu za mistrem z PSG poté, co loni bojovalo o záchranu. "Jsem plný emocí. Myslím hlavně na prezidenta klubu, který se po loňsku rozhodl vystavět hravý tým s mladými hráči. Jsem rád, že jsme vybudovali něco tak skvělého kolo po kole," uvedl domácí kouč.

Jeho práci mimochodem ocenil nedávno taktéž jeden z nejznámějších fotbalových trenérů na světě. José Mourinho si dokonce myslí, že byl letos vůbec tím nejlepším. "Nechci říkat úplně tuhle větu, možná je někdo ještě lepší než on, to nevím, ale myslím si, že je trenérem sezóny," vzkazoval Portugalec, který naposledy působil v anglickém Manchesteru United.

Že by se o Galtiera mohli zajímat bohatí Pařížané, jimž letošní sezóna vůbec nevyšla, si úplně šestapadesátiletý stratég nemyslí. "Je to nemožné. Nemůžete trénovat v klubu, který už trenéra má," připomněl přítomnost Thomase Tuchela, který je v PSG zatím jen rok. "Ale pro trenéra i pro klub je stejně důležité, aby se vyhrálo v evropských pohárech."

LOSC bude stačit v utkání proti Angers uhrát bod, aby definitivně smazal pod stůl možnou skutečnost posunu Lyonu na druhé místo. Nicméně jeho protivník není tak snadno k poražení. Na kontě má jedenáct bezbodových výsledků, což je v rámci pořadí dolní poloviny tabulky druhé nejmenší číslo. Venku přitom má hned šestou nejlepší bilanci v lize.

Před týdnem celek z Bretaňského poloostrova nedokázal doma aspoň remizovat s PSG. "Byla to škoda, protože v první půli měl soupeř jednu šanci a my hned tři. Ale PSG stačí málo k tomu, aby dosáhl svého," hodnotil hostující stratég Stéphane Moulin. "Problém tkví v tom, že Paříž si umí podržet míč. Tím vás opotřebí, unaví a úplně dostane mimo hru."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.26 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - SM Caen  (sobota 21:00)
Ještě před několika týdny se zdálo, že Lyon bez větších obtíží udrží třetí místo a zaútočí ze zálohy na pozici druhou. Situace před minulým kolem ale už tak růžové nevypadala. A čtvrté St. Étienne se na něj dotáhlo na rozdíl pouhého jednoho bodu. Teď však má situaci pevně ve svých rukou. A rád by vyřešil svou otázku už v nynějším duelu proti Caen.

Les Gones před týdnem rozhodně nahrál výrazně do karet výsledkový výpadek ASSE v páteční předehrávce proti Montpellieru. A protože oni v nedělním večerním šlágru naopak naplno uspěli nad Marseille, odpoutali se od St. Étienne na rozdíl čtyř bodů. Pakliže tedy teď vyhrají nad Caen, zahrají si v příštím ročníku jistojistě aspoň předkolo Ligy mistrů.

Pro Olympique by měl být nynější protivník určitě k poražení. V tabulce se oba týmy nacházejí na opačných pólech, trenér Bruno Génésio by však situaci velmi nerad podceňoval. "Jsme snad již na sto procent v Lize mistrů? Ne," varoval. "Zbývají ještě dva zápasy do konce, ve hře je přece šest bodů. Musíme aktuálně porazit Caen," vyzýval.

Pro dvaapadesátiletého lodivoda bude tenhle duel zároveň posledním domácím, v němž se bude chtít důstojně rozloučit s fanoušky. Po sezóně totiž z klubu odchází. "Možná ještě do Ligy mistrů postoupíme přímo v závislosti na finále Evropské ligy," připomínal. "Měli jsme dva cíle. V Lize mistrů postoupit ze skupiny a z ligy se do ní zase kvalifikovat."

Caen body potřebuje možná snad ještě více než samotný OL. Tvrdě totiž usiluje o udržení v nejvyšší soutěži, po šestatřiceti odehraných kolech mu patřilo osmnácté místo, které znamená případnou baráž. V závěru tohoto ročníku výsledkově zabralo. A v uplynulých čtyřech zápasech z možných dvanácti bodů vydolovalo hned deset.

O záchranu hosté bojují s Amiens a Monacem, kteří se v tabulce nacházejí těsně nad nimi, stáhnout dolů mohou ještě Toulouse a Bordeaux, takový scénář ovšem není příliš reálný, a především musejí na uzdě držet Dijon, jenž okupuje přímo sestupovou devatenáctou příčku. Na současné pozici je Caen mimochodem jen vlivem horšího skóre oproti Monacu.

Naposledy mužstvo kouče Fabiena Mercadala vyválčilo výhru nad Remeší. Opravdu výtečně se mu zadařilo hlavně v prvním poločase. "Věděli jsme, že si pro ní musíme jít. Byli jsme takto naprogramovaní až do konce," těšilo stratéga Caen. "Čeká nás velké utkání v Lyonu. A pak doufáme v posledním kole v úspěšné finále proti Bordeaux."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.53 - 14.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Amiens SC  (sobota 21:00)
Ještě loni se podařilo Monacu urvat v Ligue 1 druhou příčku, předloni se dokonce stalo ligovým mistrem a hrálo semifinále Ligy mistrů. Letos je však hrozba sestupu pořádným a reálným strašákem pro knížecí klub. A proti Amiens by tak konečně velmi rád ukončil své čekání na vítězství, které trvá nepřetržitě už sedm zápasů od půlky března.

Možná to může být pro ASM posledních 180 minut na nejvyšší úrovni v roce 2019. Pakliže se mu nepodaří uchránit alespoň sedmnáctou pozici, na které se aktuálně nachází, půjde do baráže, v tom nejčernějším scénáři dokonce může spadnout do Ligue 2 přímo. V minulých letech ho už přitom sestup jednou potkal. Bylo tomu v roce 2011.

Dva roky pak domácím trvalo, než se mezi francouzskou top dvacítku vrátili. Nebyla to pro ně rozhodně příjemná léta. Situaci mají sice ve svých rukou, v případě dvou vítězství se jistojistě udrží nad vodou, jejich situace je ale značně vachrlatá. Bodově jsou na tom totiž stejně jako osmnácté Caen, dva body je pak dělí pak od devatenáctého Dijonu.

Kouč Leonardo Jardim si moc dobře uvědomuje, že jeho tým čeká možná nejklíčovější duel sezóny. Na závěr se střetne v jihofrancouzském derby s Nice, kde by se případné další body nezískávaly bezpochyby snadno. "Žádný oheň na střeše nám tu neplane. Stále věříme, že se nám to podaří. Je to náš jednoznačný cíl," snažil se zachovat klidnou hlavu.

Někdo možná očekával, že Monaco před týdnem snadno uspěje na půdě nováčka z Nimes, jenž se pohybuje v klidném středu tabulky. Chyba lávky. Urodilo se pouze konečné vítězství Krokodýlů. "Chyběla nám síla," přiznával domácí lodivod. "Stále jsme závislí pouze a jen na našich výsledcích. Nynější výhra může být vůbec tou rozhodující," dodával.

Letní odchody několika důležitých hráčů, dlouhotrvající marodka, náročný program způsobený účastí v evropských pohárech nebo hledání nového trenéra. I tyhle problémy dostaly Les Monégasques do nepříjemné pozice. "Nemůžeme si dovolit ztrácet koncentraci. Musíme být soustředění po celých 90 minut," burcoval útočník Radamel Falcao.

Amiens nevykazuje od konce února vůbec špatné rezultáty. Vždyť v uplynulých jedenácti utkáních prohrálo jen jednou! Všudy všeho však také velmi dlouho nevyhrálo. Naposledy k této skutečnosti došlo proti Nimes v rámci osmadvacátého kola. "Pořád jsme však v tabulce před našimi protivníky," připomínal zásadní fakt kouč Christophe Pélissier.

Jeho mužstvo remizovalo už sedmkrát v předchozích osmi kláních, nejinak tomu bylo i o minulém víkendu proti Toulouse. Alespoň pozitivní zprávou je, že na Monaco i Caen disponuje stále dostatečným dvoubodovým náskokem. "Řekl jsem svým hráčům, aby se nestarali o ostatní soupeře. Bude to teď hlavně o hlavě," myslí si Pélissier.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.92 - 6.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - FC Nantes  (sobota 21:00)
Montpellier po posledním vítězství nad St. Étienne naznačil, že se v boji o čtvrtou příčku, která zaručuje účast v Evropské lize pro příští sezónu, nevzdává. Jeho šance na její uzmutí je však i tak v podstatě minimální. Nejenže musí nyní porazit Nantes a následně také venku slovutnou Marseille, potřebuje rovněž velká zaváhání právě ze strany Les Verts.

Kdyby letošní Coupe de France a Coupe de la Ligue neovládly celky, které se aktuálně nacházejí ve středu tabulky, postupovalo by se do evropských pohárů z páté, případně ze šesté pozice. A to by byla úplně jiná pohádka pro MHSC. Takhle mají domácí prostě smůlu. Stáhnout čtyřbodové manko na čtvrté místo představuje velmi složitý úkol.

Před týdnem v podstatě nikdo příliš nepočítal s tím, že by Montpellier mohl na půdě ASSE naplno uspět. A to ani samotný trenér Michel Der Zakarian. "Mysleli jsme si, že se po pátku posune náš soupeř na třetí příčku," překvapovalo ho. "Ale odehráli jsme opravdu velký zápas, předvedli vážně kvalitní výkon. Závod o Evropskou ligu není u konce," těšilo ho.

Porazit Nantes nebude pro jeho svěřence vůbec jednoduché. Kanárci chytli od půlky dubna famózní formu, skolili Lyon, PSG nebo venku Marseille, a celkově se jejich série neporazitelnosti zastavila aktuálně na čísle šest. V tabulce se zaslouženě posunuli na desáté místo, v horním pelotonu konečného pořadí by bezpochyby rádi také zůstali.

Montpellier nově nebude mít k dispozici vykartovaného Daniela Congrého, jenž byl proti St. Étienne vyloučený, nahradit by ho tak mohl v sestavě mladičký, ale již ozkoušený Nicolas Cozza. Hrát nebude ani Keagan Dolly, otazník pak visí nad startem Rubena Aguilara. Der Zakarian by nějaké výraznější změny ve své základní jedenáctce dělat neměl.

Hosté v minulém klání zavítali na půdu Nice, kam přijížděli s bilancí pěti výher v řadě. Nakonec se urodila remíza. Ale trenér Vahid Halilhodžič s ní nespokojený nebyl. "Neprohráli jsme, takže naše šňůra bez porážky neskončila," říkal. "Mohli jsme však padnout na konci. V první půli jsme hráli opravdu dobře, ve druhé nás ale Nice dostalo pod tlak."

Les Canaris vítají zpět již uzdraveného Enocka Kwatenga, úplně se však neví, jak jsou na tom zdravotně Valentin Eysseric, Ciprian Tatarusanu, Edgar Ié a Rene Krhin. Mimo hru je i nadále dlouhodobý marod Joris Kayembe Ditu. "Vážně ten bod s Nice bereme. Jsme už v top desítce, smekám tedy před mými hráči klobouk," pochvaloval si Halilhodžič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.88 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Dijon FCO  (sobota 21:00)
Pařížané převezmou po tomto utkání trofej pro nejlepší mužstvo sezóny Ligue 1 a rozhodně by chtěli přebírat Hexagoal pod záštitou posledního domácího vítězství. Soupeřem jim bude předposlední Dijon, který se bude bezpochyby maximálním způsobem snažit v Parku princů jakkoli bodovat. Cesta za záchranou pro něj bude každopádně hodně strastiplná.

Především hostující lodivod Antoine Kombouaré bude mít o motivaci postaráno, aby PSG se svým mužstvem nějak potrápil. Ještě v roce 2011 totiž působil na lavičce pařížského klubu, než ho na Vánoce nahradil Carlo Ancelotti. Do hlavního města Francie přijede se svými svěřenci dobře naladěn. DFCO totiž před týdnem získal výhru proti Štrasburku.

Aktuálně dělí hosty od osmnáctého Caen dva body, od bezpečné sedmnácté pozice, kterou okupuje Monaco, ten samý počet. Situace burgundského klubu není bezvýchodná. "Nevím, jestli jsme si nad Štrasburkem zasloužili vyhrát, ale to není důležité. Ten výsledek nám dává naději. Nestaráme se vůbec o Monaco ani Caen," ujišťoval hostující stratég.

Čeho by Dijon rozhodně mohl v Paříži využít, to jsou určitě mnohačetné absence jeho protivníka. Stopeři Marquinhos a Presnel Kimpembe jsou suspendováni, kapitán Thiago Silva je na delší dobu zraněný. Zacelit tyhle mezery v defenzívě nebude pro kouče Thomase Tuchela vůbec jednoduché. A výčet hráčů mimo hru těmito třemi nekončí.

Sestavu totiž neposílí ani Juan Bernat spolu s Marcem Verrattim, kteří jsou vykartovaní, disciplinárně je taktéž potrestaná největší hvězda týmu Neymar, jenž pyká za svůj exces s divákem ve finále Coupe de France. Alespoň jednou pozitivní zprávou pro domácí je návrat nejlepšího střelce Kyliana Mbappého, jenž už si odseděl třízápasový trest.

PSG může popáté během svého šestačtyřicetiletého působení na nejvyšší úrovni uchovat celoroční neporazitelnost před vlastními fanoušky, dosud šestnáctkrát zvítězili. Vyrovnat by zároveň chtěl rekord francouzské ligy v počtu vítězství v jednom ročníku. Čísla třicet v tomto ohledu dosáhlo jen Monaco v roce 2017 a také pařížský celek o rok dříve.

Aby se mu podařilo urvat jubilejní třicátý tříbodový výsledek, potřebuje Dijon jednoznačně porazit a následně také triumfovat v Remeši. Před týdnem Les Parisiens skolili venku Angers. "Bylo to těžké utkání, ale podařilo se nám vyhrát. Získáme díky tomu sebedůvěru," těšilo Tuchela. "Bylo potřeba zareagovat na současný stav a tohle byla skvělá příležitost."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 7.44 - 12.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - OGC Nice  (sobota 21:00)
Minulé kolo mělo pro St. Étienne, které teď narazí na Nice, katastrofální následky, co se týče postupu do Ligy mistrů. Prohrálo totiž s Montpellierem, a protože Lyon naopak vyhrál na půdě Marseille, rozrostla se mu mezera na třetí příčku na rozdíl čtyř bodů. Pokusit se stáhnout tohle manko nebude vůbec snadné. A navíc stále ještě nemá jisté místo čtvrté.

Pakliže domácí napraví svůj výsledkový nezdar z předchozího zápasu a tentokráte vyhrají, o účast aspoň v Evropské lize už je nikdo nepřipraví. Pátý Montpellier ztrácí na Les Verts čtyři body a je jediným konkurentem, který by je mohl o sladkou odměnu obrat. Situaci má ASSE pod vlastní kontrolou. A byla by pro něj škoda, kdyby svou pozici nakonec ztratil.

Mizivá je ovšem šance na to, aby ještě v tabulce předhonil Les Gones a mohl na jeho úkor působit v Lize mistrů. Bezpodmínečně by totiž musel věřit faktu, že Olympique v souběžně hraném klání neporazí Caen. Jednoznačnou prioritou je pro St. Étienne určitě zachování současného postavení v tabulce. Evropskou ligu si naposledy zahrál v roce 2017.

Trenér Jean Louis Gasset byl z předchozího utkání poměrně rozmrzelý. "Kdybychom hráli pétanque, mohli bychom říci, že jsme měli tři koule do konce, jednou jsme minuli a dvě nám ještě zbývají. Byli jsme zklamaní po porážce s Montpellierem. Byla to pro nás rána," přiznával. "Chceme nyní oslavit postup do Evropské ligy s našimi fanoušky."

Domácí ovšem nebudou moci nasadit nejsilnější možnou sestavu. Suspendovaní jsou nově hned tři jejich hráči, a to včetně Mathieua Debuchyho, nahradit přitom ofenzivní tahouny Wahbiho Khazriho a Rémyho Cabellu nebude pro Gasseta vůbec jednoduché. Vrátit do základu by se naopak mohli Timothée Kolodziejczak a Romain Hamouma.

Každopádně v St. Étienne je před duelem s OGC pozitivní atmosféra. "Říkal jsem už před týdnem, že prioritou je pro nás čtvrté místo," pokračoval domácí stratég. "Máme osud v našich rukou. Potřebujeme téhle šance využít. Neudělali jsme to před týdnem, máme možnost to dokončit teď. Pohárová Evropa je pro klub něco jako DNA."

Taktéž Nice usilovalo o přední příčky v tabulce, které by mu mohly zaručit případnou účast v Evropské lize, nějakou delší šňůru supervýsledků se mu ovšem nikdy nepodařilo udělat. I tak však nemůže hodnotit tuhle sezónu pod trenérem Patrickem Vieirou vyloženě špatně. Jeho tým se držel prakticky po celou dobu v horních patrech, kde je mimochodem i nyní.

Skoro celý ročník promarodil hostující útočník Mickaël Le Bihan. A ačkoli určitě nemá správnou herní praxi, objevil se naposledy proti Nantes v základu. "Měl jsem ho po hodině vystřídat, ale on hrál dobře," těšilo Vieiru. "Měl spoustu vážných zranění. Ale pracoval velmi tvrdě. Jsem rád, že ho můžu vidět na téhle úrovni," pochválil svého svěřence.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.20 - 5.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - Stade Rennes  (sobota 21:00)
Oba dva nedělní protivníci nemají ve dvou zbývajících duelech Ligue 1 o co hrát a mohou si zbytek sezóny v poklidu užít. Domácí Štrasburk se nachází na jedenáctém místě se šestačtyřiceti body, jeho nadcházející protivník má na kontě stejný počet bodů a je na dvanácté pozici. Oba dva i přesto mohou být s letošním ročníkem spokojeni, neboť se i mimo ligové pořadí probojovali do evropských poháru.

Stade s brankářskou jedničkou Tomášem Koubkem senzačně získal francouzský pohár po úspěšném penaltovém rozstřelu s PSG, na velmi cennou trofej z této soutěže dosáhl po hodně dlouhých osmačtyřiceti letech. Díky tomu si zajistil účast v základní skupině Evropské ligy pro příští ročník. Racing naopak dosáhl na ligový pohár po čtrnácti letech, když taktéž po loterii pokutových kopu udolal sestupující Guingamp.

I on tedy bude bojovat o hlavní fázi druhého nejprestižnějšího evropského klubového poháru, do EL vstoupí ve 2. předkole. Rennes nezvítězilo ve francouzské nejvyšší již devětkrát za sebou, naposledy se radovalo z vítězství před více jak dvěma měsíci proti Caen (3:1). Minule přivítalo v derby Guingamp a po nerozhodném výsledku 1:1 ho definitivně odsoudilo k pádu o patro níže, o výhru přišlo až tři minuty před koncem základní hrací doby.

"Guingamp hrál o všechno a vsadil na riziko, byl nám velmi důstojným soupeřem. Hlavně ve druhém poločase způsoboval velké problémy a za svou houževnatost si vyrovnání zasloužil. V tomto zápase jsme nehráli úplně nejlépe, proto s bodem spokojeni nejsme," vyjádřil se trenér Stade Julien Stéphan. Štrasburk je na tom, co se týče ligové formy, velmi podobně. V uplynulých deseti zápasech taktéž zvítězil pouze jednou.

Minule selhal na půdě zachraňujícího se Dijonu a po inkasované trefě ve třetí minutě nastavení prohrál 1:2. Domácí nemohou využít služeb Simakana, Grimma, Martina, Martineze a Alžířana Saadiho, hosté přijedou bez Andrého, Guitaneho, Danzého a jistotu startu nemají ani Baal se Siebatcheuem. Karetní trest za vyloučení s EA si navíc bude odpykávat Nyamsi. Na podzim vyhrál Racing v Rennes poměrně hladce v poměru 4:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.65 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Toulouse matematicky nemá jistou záchranu. I když je jeho pětibodový náskok na barážovou osmnáctou příčku poměrně dostatečný, mohlo by si tak za určitých okolností dovolit i prohrát a stejně by se stoprocentní udržení mohlo vyklubat, rádo by udělalo poslední krok ke splnění svého cíle samo. V předposledním kole narazí na zklamanou Marseille.

Domácí budou ve zbývajících dvou zápasech bojovat nejen o zachování prvoligové příslušnosti, ale taktéž o vylepšení svého současného postavení v tabulce. Není pochyb o tom, že skončí v její dolní polovině, mohli by se každopádně porvat aspoň o čtrnácté místo. V současné chvíli jsou patnáctí vlivem horšího skóre, než má Bordeaux.

Nutno podotknout, že už několik se TFC marně snaží usilovat o vyšší pozice, o vyšší ambice. V posledních letech se ho spíše vždy týkají sestupové starosti. A šťastný z této skutečnosti určitě není útočník Max Gradel, jenž vážně uvažuje o odchodu z klubu. "S vedením jednat budu. Potřebuji vědět, jaké má Toulouse do budoucna cíle," prohlásil.

Co se aktuální formy týče, nejsou na tom Les Violets nikterak vábně dobře. Na výhru čekají už pět utkání v řadě, před týdnem plichtili bez branek na půdě Amiens. "Můžeme být ale s bodem spokojeni," nemračil se kouč Alain Casanova. "Pořád nejsme zachráněni, ve fotbale se může stát cokoliv. Budiž příkladem to, co nedávno nabídla Liga mistrů."

Marseille závěr tohoto ročníku jednoduše nezvládla, v uplynulých třech střetnutích vydolovala jen jeden bod a přišla o možnost dostat se na čtvrtou příčku, která jako poslední v Ligue 1 zaručuje účast aspoň v Evropské lize pro sezónu následující. Olympique je aktuálně na šestém místě, maximálně se může posunout o pozici výše. Jinak nic víc.

Klubové cíle tak nebyly ani zčásti naplněny. V Evropské lize sepsal Olympique na podzim strašidelný příběh, v obou domácích pohárech vypadl hned na samotném začátku a svou reputaci si nenapravil ani v lize. Jakoby minulá třígólová porážka s Lyonem definitivně podtrhla jeho zmar. Tahle sezóna jednoduše dopadla opravdu velmi mizerně.

Není úplně jasné, jestli se u kormidla udrží trenér Rudi Garcia i pro další měsíce. Se svým mužstvem totiž letos tápal. "Budeme příští rok bez evropských pohárů. To je samozřejmě selhání," hlesl zklamaně. "Museli jsme naposledy Lyonu poblahopřát. Byli jsme nespokojení. Měli jsme sice ve druhém poločase některé šance, někdy ale potřebujete více štěstí."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.48 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain362844100:3288
2.Lille OSC36219662:3072
3.Olympique Lyon36199863:4566
4.AS Saint-Étienne361881055:4062
5.Montpellier HSC361513852:4058
6.Olympique Marseille361671354:5055
7.OGC Nice3614111128:3253
8.Nîmes Olympique361571453:5352
9.Stade Reims361116935:4149
10.FC Nantes361381547:4647
11.Racing Strasbourg3610161057:4646
12.Stade Rennes3611131250:5146
13.Angers SCO3610151143:4345
14.Girondins Bordeaux369111633:4138
15.Toulouse FC368141432:5038
16.Amiens SC368111729:4935
17.AS Monaco367121736:5533
18.SM Caen367121729:4933
19.Dijon FCO36872129:5531
20.EA Guingamp365112025:6426

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele