Hlavní obsah

Nejdůležitější pomocníci pro práci na zahrádce. Máte je všechny?

Novinky, nes

Bez kvalitních pomocníků se člověk při práci na zahrádce neobejde. A především, práce mu bez nich nejde tak snadno od ruky. Pojďme si připomenout, které kusy drobného zahradního náčiní by ve vaší kůlně určitě neměly chybět a podle čeho se při jejich výběru rozhodovat.

Foto: Gardena

Máte všechny druhy nářadí, které jsou na zahrádce potřeba?

Článek

Pro kvalitní nářadí na zahradu platí jednoduché pravidlo. Musí být vyrobeno z kvalitního, tedy trvanlivého a nezávadného materiálu a musí mít ergonomický design. Zároveň je výhodou i nižší hmotnost. Kombinace všech těchto vlastností se ovšem projevuje na ceně, a tak, kdo při nákupu hledá pouze nejlevnější produkty, nemusí pořídit nejlépe.

Příkladem správného postupu při výběru nářadí mohou být nejrůznější typy lopat, rýčů, krumpáčů, vidlí atd. U všech je výhodou lehká, ale přitom pevná a odolná násada. Vyrábí se proto buď ze speciálních kompozitů na principu skelného vlákna, anebo se používají hliníkové.

V takovém případě je ovšem mnohem pohodlnější a příjemní práce s nářadím, které má násadu potaženou plastem, jenž je lepší a teplejší na dotek. Kdo raději volí přírodní materiály, měl by kupovat nářadí s násadami z kvalitního dřeva, například lakovaného jasanu.

Foto: Mountfield

Důležitá je nejenom odolnost použitých materiálů, ale také celková hmotnost nářadí a ergonomický tvar. Prohnuté násady rýčů, lopat, hrábí a dalších nejsou náhodou. Lépe se s nimi pracuje.

Vlastní pracovní část nářadí by měla být ideálně z oceli, kterou někteří výrobci ještě speciálně upravují. Je-li železná, pak by mělo být samozřejmostí, že je materiál opatřen antikorozní úpravou. V opačném případě při práci s vlhkou hlínou začne záhy rezivět.

U nářadí, jako jsou například zahradní nůžky, pak majitel ocení potažení čepelí speciálním fluorplastovým povlakem, jenž je nepřilnavý a díky němuž proniká ostří do dřeva snadněji.

Foto: Mountfield

K odstříhávání silnějších větví je potřeba mít už pákové nůžky. Kvalitní provedení madel by u nich mělo být samozřejmostí. Cena 590 korun.

Z hlediska ergonomie je dobré věnovat pozornost nejenom tvaru celého nástroje. Levnější modely mají jednoduchý, rovný tvar, ergonomicky tvarované kusy nářadí mají násady speciálně prohnuté tak, aby co nejlépe vyhovovaly fyziognomii člověka a lépe se mu přizpůsobily při práci.

Nepodstatnou součástí ergonomického řešení nástrojů je i jejich vyvážení. Pozornost věnujme rovněž provedení madel. Stejně jako násady musí být pohodlná do ruky, z příjemného materiálu, který je neklouzavý.

Foto: Gardena

Pro pletí záhonků s rostlinami citlivými na přerušení kořínků jsou ideální kultivátory se třemi zuby, které půdu okolo nich šetrně zkypří a na zubech se zachytí veškerý plevel. Cena 335 Kč.

„Jistým ukazatelem kvality může být i délka záruční doby. Na kvalitní nářadí výrobce obvykle dává delší než zákonnou záruční lhůtu,” upozorňuje Jan Záhořík ze společnosti Gardena.

Jaké nástroje na zahradě najdou uplatnění

„Žádná zahrada se neobejde bez rýče a rycích vidlí. K nakládání zeminy a dalších materiálů potom budete potřebovat lopatu, na přehazování kompostu jsou vhodné kompostové vidle; pro pletí, okopávání a kypření půdy se hodí zase motyčka. Kovové hrábě najdou uplatnění při urovnání či kypření půdy, švédské hrábě jsou ideální k hrabání listí či trávy," doporučuje Michal Domša ze společnosti Mountfield.

Foto: Hecht

Drobní pomocníci, kteří se ale dobře uplatní při práci na záhonku. Kvalitní držadlo a kvalitní materiál pracovní části jsou základem, aby vše dlouho vydrželo. Cena 79 korun za každý kus.

Ač drobné, není dobré přehlédnout i menší druhy nářadí, jako jsou plečky, kultivátory, sázecí kolíky, lopatky a hrabičky.

„Ruční kypřič půdy z kvalitní oceli je vhodný pro kypření půdy při zbavování záhonů plevele nebo při přesazování a výsadbě rostlin. Ideální tvar jsou tzv. 'zahnuté drápky'. Tento kypřič je vhodný pro péči o všechny druhy rostlin a zejména tam, kde je potřeba opatrně pracovat v okolí jejich kořenů. Ergonomická rukojeť zabraňuje únavě ruky a vhodná povrchová úprava zabraňuje klouzání nářadí v ruce,” radí Petr Tichý ze společnosti Hecht.

Pro péči o dřeviny je dobré mít po ruce zahradní nůžky, s nimiž lze odstřihovat tenčí větvičky. K odstranění silnějších větví už se vyplatí mít obouruční, pákové nůžky nebo i malou zahradní pilku. Pro práci na vzdálenějších, obtížně přístupných místech je možné zvážit pořízení modelu s teleskopickým nástavcem.

K úklidovým pracím je vhodné mít přichystanou další sadu nářadí a pomůcek. Rozhodně je to koště a několik kbelíků, ať již plastových, nebo plechových. K převážení většího množství nákladů se hodí zahradní kolečko, které by mělo být lehké a s velkou korbou.

Foto: Hornbach

Zahradní kolečko nemusí mít zdaleka jen jedno kolečko. Se dvěma získává mnohem větší stabilitu. Objem 100 l, cena 2490 Kč.

„Zahradní kolečka mají trochu jinou konstrukci než stavební. Mívají objemnější korbu pro převoz většího množství rostlinného materiálu. Ta bývá hliníková nebo železná. Železná je pevnější, nevadí ji hrubší zacházení, zároveň je ale těžší a není odolná proti poškrábání. Hliník je zase lehký, nerezne, je to ale tenký materiál, který může větší síla prorazit. Základem dobrého kolečka jsou kola. Pro zahrádkářské práce jsou vhodnější nafukovací, umožňují pohodlnější jízdu i manipulaci s kolečkem,” radí David Benda ze společnosti Hornbach.

Foto: Hornbach

Zinková konev s růžicí o objemu 9 l je klasikou, která nesmí chybět na žádné zahradě. Málokdo nemá hned dvě. Cena 699 korun.

Na zalévání zahrady pak bude potřeba mít alespoň jednu konev, ideálně o objemu 5-10 litrů.

Kompostér je chytrou odpovědí na tradiční otázku: „Kam s ním?”

I v té nejmenší zahradě se vždy najde místo na kompostér, do nějž lze skladovat veškerý biologický odpad z domácnosti. Kdo si jej neplánuje vyrobit sám, může volit ty z obchodu.

Jsou z kvalitních plastů, odolají povětrnostním vlivům a UV záření, mají víko, aby do nich zbytečně nepršelo. Nemají dno, takže do nich mohou volně pronikat organismy a živočichové z půdy pod ním. Otvory ve stěnách slouží k provětrávání obsahu kompostéru, který tak rychleji tleje.

Foto: Hecht

Kdo nechce budovat kompostér svépomocí, ten si jej může koupit. Vyrábějí se v různých objemech, aby se vešly na každou zahradu. Tento má objem 360 l a stojí 999 korun.

Zatímco posečenou trávu bychom měli do kompostéru dávat jen v omezeném množství, skvěle se v něm zbavíme například shrabaného listí anebo drti ze štěpkovače větví. Do kompostéru nepatří psí a kočičí výkaly, kosti ani pecky a slupky z tropického ovoce. Odpad se přidává shora, spodními dvířky pak už stačí odebírat vzniklé hnojivo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Jak se o ně starat

Každé nářadí vyžaduje alespoň základní péči. Samozřejmostí je po práci z něj odstranit zbytky zeminy. Místo, kde je skladujeme, musí být suché, v nejlepším případě temperované.

Z praktických důvodů je dobře mít pro každý kus vyhrazeno jedno konkrétní místo. Čas od času je dobré věnovat chvíli i jeho údržbě, jako je nabroušení ostří, kontrola pevnosti spojení pracovní části s násadou a na konci sezony kovové části a hlavice naolejovat.

Gumová držadla ošetříme glycerinem. Nářadí pak mnohem déle vydrží a práce s ním je i snazší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám