Musk plánuje v Tesle rozsáhlé úspory, akcie výrazně klesly

Tesla S

Tesla S Zdroj: acz

Tesla Model S
Servis elektromobilů Tesla v Oslu
Model Y
4
Fotogalerie

Akcie americké automobilky Tesla v uplynulém týdnu dále pokračovaly ve strmém pádu. Vnější vlivy i situace uvnitř automobilky způsobily, že se hodnota podílů dostala na dvouleté minimum. Jen od pondělí si akcie odepsaly přes osm procent.

„Prověříme každý výdaj v Tesle, nehledě na to, jak malý bude,“ varoval před nadcházejícími úspornými opatřeními zaměstnance v e-mailu šéf společnosti Elon Musk. Právě chystaná opatření proti zbytečnému plýtvání ještě umocnila páteční pokles akcií, který potvrdil nervozitu kolem průkopníka elektrických automobilů. Od začátku letošního roku akcie ztratily 34 procent své hodnoty. 

Musk ve sdělení zaměstancům reagoval na výsledky z prvního kvartálu, kdy Tesla vykázala ztrátu 702 miliony amerických dolarů. Tu sám šéf firmy nepovažuje za kriticky vysokou a doufá, že do deseti měsíců se firmě podaří dosáhnout černých čísel. 

„Firma je neschopná udržitelného toku peněz. Zároveň ji opouštějí klíčoví členové a ke všemu se musí Tesla potýkat se sílící konkurencí,“ uvedl pro CNBC John Petrides z Point View Wealth Management. Akcie Tesly podle něj klesají ze „směšných hodnot“, tedy z ceny přesahující 350 dolarů za akcii.

V současnosti se podíly obchodují přibližně za 213 dolarů, podle analytiků by přitom mohly klesat až k 185 dolarům. Umocnit další pád by mohly také další spory mezi USA a Čínou. Právě nejlidnatější země světa je pro Teslu klíčovým trhem, v zemi chce od konce roku v nové továrně vyrábět dva tisíce vozů týdně. 

Nepříjemné situace Tesle v posledních dnech způsobila také její technologie. Vyšetřování poslední smrtelné havárie Modelu 3 ukázalo, že vůz byl v režimu autonomního řízení, což vyvolalo otazníky nad spolehlivostí systému. Tesla musela rovněž řešit opakující se požáry svých vozů, což chce napravit chystanou aktualizací softwaru.

Chcete vědět, jak uspět v digitální době? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium >>>

Video placeholde
• E15