Znáte body záchrany? Pomohou vám v lese v krizové situaci
Bod záchrany je vyznačený na žluté cedulce. Foto: Lesy ČR
Zajímavosti

ČR - Při hlášení nehody, požáru nebo jiné nečekané události v lese se daří záchranářům, hasičům i policistům rychle identifikovat místo podle jedinečného kódu na výrazných žlutých tabulích. Ve státních lesích spravovaných podnikem Lesy ČR jich lesníci od podzimu 2016 rozmístili celkem 2450. Jde o body záchrany.

Tabulky z tvrzeného plastu s hliníkovým povrchem připomínají turistické značení. Jsou ale výrazně žluté a viditelné i večer. „Lidé oznámí záchranářům nehodu a udají konkrétní kód místa, kde se nacházejí. Nejčastěji jsou body záchrany na turistických rozcestích, lesních cyklostezkách, v horských sedlech a pohořích nebo v rozsáhlých lesích. Ročně vyměníme asi sto poškozených tabulek,“ uvedl Daniel Vlkanova, ekonomický ředitel státního podniku Lesy ČR.

Body záchrany odkazují na tísňové telefonní linky – 112, 150, 155 a 158. Záchranáři vycházejí z databáze spravované Hasičským záchranným sborem České republiky. Místa jsou přesně charakterizovaná podle průjezdnosti, nedalekého heliportu, zdroje vody, signálu pro vysílačku nebo mobilního operátora a dalších údajů.

Lesy ČR navíc od letošního května úzce spolupracují s Institutem ochrany obyvatelstva, který je součástí integrovaného záchranného systému. „Vyměňujeme si digitální informace, které slouží hasičům, policii i záchranné službě. Poskytli jsme kontakty na revírníky a institut aktualizuje data bodů záchrany. Jde nám o včasné nahlášení požáru nebo jiné nenadálé události v lese. I v tom mohou body záchrany pomoci,“ dodal Vlkanova.

Tabulky jsou k vidění také ve vojenských lesích, v národních parcích, na horách i v některých obecních lesích.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru