Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Derby o naději na baráž. Není důvod to zabalit, burcuje trenér Frťala

  10:19
Fotbalisté Hradce Králové dnes sehrají utkání předposledního druholigového kola tohoto soutěžního ročníku. Bude to pro ně jeden z nejprestižnějších duelů sezony, vypraví se k němu totiž do sousedních Pardubic.

Momentka z duelu Pardubice - Hradec Králové | foto: Michal Klíma, MAFRA

Půjde o derby, v němž se motivace a následné zaujetí více než předpokládají. Jenomže fotbalisté Hradce Králové dnes budou v Pardubicích možná po očku sledovat i trochu něco jiného.

V souběžně hraném zápase totiž nastoupí v Brně tamní Zbrojovka proti Třinci a jeho výsledek bude Hradecké zajímat téměř stejně jako ten v jejich duelu v Pardubicích.

Důvod je jednoduchý, dvě kola před koncem soutěže na čtvrtém místě ztrácejí právě na Brno, jež je třetí, dva body. Třetí příčka zajišťuje účast v baráži o postup do 1. ligy, čtvrtá nic. „Zbraně neskládáme, je spousta případů, kdy závěr boje o titul nebo o postup některý tým nezvládl. Není nejmenší důvod k tomu, abychom to zabalili a nepoprali se o to,“ řekl před dnešním zápasem trenér Hradce Zdenko Frťala.

Pardubice versus Hradec

  • Zápas předposledního kola Fotbalové národní ligy, dnes v 15 hodin na pardubickém stadionu Pod Vinicí.
  • Utkají se sedmý tým tabulky (Pardubice, 43 bodů) se čtvrtým (Hradec Králové, 49 bodů).
  • V podzimním vzájemném zápase byl úspěšnější Hradec, který svého soupeře porazil 4:1, když všechny góly vstřelil v 1. poločase.
  • Pro Hradec to byla už čtvrtá výhra ve Fotbalové národní lize za sebou, naposledy ztratil body v ligovém zápase s tímto soupeřem před čtyřmi lety, kdy s ním na domácím stadionu remizoval 1:1.
  • V minulém kole Hradec doma porazil 2:0 Ústí nad Labem, zatímco Pardubice remizovaly 3:3 na hřišti Táborska, ačkoliv tam vedly už 3:0.

Přitom Hradec i při četných bodových ztrátách v jarních zápasech třetí místo držel až do 27. kola, kdy prohrál 0:2 právě v Brně. Nejen mu tím přepustil onu třetí příčku, ale navíc tím svoji ztrátu na něj zvýšil vlastně na tři body. Prohrál s ním totiž i na podzim a horší bilance vzájemných zápasů mu velí - v případě, že chce do baráže - zakončit soutěž s vyšším bodovým ziskem.

Pokud se to nepodaří dnes, kdy se celé kolo hraje ve stejnou hodinu, bude mít ještě jednu – poslední – šanci za týden, kdy na svém hřišti hostí zachraňující se Táborsko, zatímco Zbrojovka vyrazí na hřiště druhé Jihlavy. „Sport je nevyzpytatelný, a dokud není definitivně rozhodnuto, musíme se o to poprat,“ uvedl trenér.

Všechny naděje dohnat bodovou ztrátu na soupeře by ale byly k ničemu, kdyby Hradec sám nebodoval. A všichni v týmu tuší, že dnes v Pardubicích to nebudou mít jednoduché. Nic na tom nemění ani to, že se jim v posledních letech v derby daří, a to i v zápasech na hřišti soupeře.

„Za tu dobu, co je v Pardubicích trenérem pan Krejčí, se ve druhé lize adaptovaly a poslední tři roky se pohybují ve vrchních patrech tabulky,“ je si vědom Frťala. Ostatně také dnešní soupeř jeho týmu byl rovněž dlouho ve hře o barážovou příčku a naději ztratil teprve nedávno.

V Pardubicích uznávají, že Hradec přijede v roli favorita. „Budeme se snažit mu to co nejvíc zkomplikovat. Pochopitelně vnímáme, že si naši příznivci přejí, abychom Hradec konečně porazili, ale soupeř vyhrát chce taky... Věřím, že pro to kluci na hřišti udělají maximum, a uvidíme, jak to dopadne. Je to specifický zápas,“ řekl kouč Pardubic Jiří Krejčí. „Je to souboj o krále východních Čech, vždy hodně sledovaný a vyhrocený,“ přidal se obránce Jan Prosek.

Hradec v minulém kole porazil Ústí nad Labem, do té doby rovněž barážového uchazeče. A to přesto, že mu chybělo sedm hráčů, z nich se dnes mohou vrátit jen Kopečný a Martinec, jimž skončil karetní trest.

Sladký podzim by se hodil, Hradec tehdy dal čtyři góly

Něco podobného jako na podzim loňského roku by se jim dnes náramně hodilo! V listopadu totiž Hradec svého věčného rivala ve vzájemném derby rozstřílel 4:1, když mu na tento gólový příděl stačilo nějakých 30 minut.

Všechny góly totiž Hradečtí nastříleli v rozmezí 5. a 35. minuty zápasu a mrzet je nemuselo ani to, že soupeř po jejich úvodní brance rychle srovnal na 1:1. A výhra mohla být ještě vyšší, jenomže Adam Vlkanova po přestávce trefil z pokutového kopu jen břevno pardubické branky.

„Zažil jsem toto derby poprvé, ale už v týdnu jsem cítil, že tenhle zápas se blíží. A jsem rád, že jsme dnes udělali radost našim fanouškům, kteří byli naším dvanáctým hráčem,“ řekl po tehdejší výhře kouč hradeckého mužstva Zdenko Frťala. A jen pro připomenutí, dvě branky při této slavné výhře vstřelil Djurdjević, po jedné přidali Pokorný a Da Silva.

Hradečtí ale v poslední době nejslavnější výhry v Pardubicích, kde budou hrát dnes, dosáhli před třemi lety, kdy si z jejich hřiště odvezli postup do 1. ligy.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Už nikdy Neverkusen! Bayer má titul, fanoušci zaplavili hřiště, slaví i tři Češi

14. dubna 2024  16:51,  aktualizováno  20:02

Nerozklepala se jim kolena. Nenechali se rozhodit předčasnou slávou v celém městě. Nezpanikařili....

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

19. dubna 2024  14:55

Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka,...

Plzeň v pohárech vydělala takřka čtvrt miliardy korun, Slavia se Spartou víc

19. dubna 2024  13:26

Pokud by plzeňští fotbalisté ve čtvrteční čtvrtfinálové odvetě ve Florencii uspěli, postupem do...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...