5 nejlepších filmů založených na televizních seriálech

18.05.2019

Vznik většiny filmů je velmi přímočarý. Buď vzniknou na základně originálního scénáře anebo jsou adaptací nějaké knihy. Existují však i snímky, které vznikají díky jiným dílům, než jsou knihy. V minulosti jsme vám už přiblížili několik videoher, které daly vzniknout filmům přinejlepším „sporné“ kvality, ale dnes vám ukážeme filmy podle seriálů.

V případě seriálů je tvorba nových filmů podstatně jednodušší než tvorba podle knih či videoher. Už máte poměrně solidní obsazení, na které jsou diváci zvyklí, máte už vyhlídnuté natáčecí lokace, nemusíte se tolik babrat s představováním postav, a tak dále, a tak dále. Ačkoliv bývají filmy podle seriálů často přehlíženy jako něco, co mělo zůstat na televizních obrazovkách, dnes vám představíme ty nejlepší filmy, které vznikly právě díky seriálové tvorbě.

5. Serenity

První snímek dnešního seznamu je srdcová záležitost pro všechny fanoušky kvalitního sci-fi s propracovanými světy, charizmatickými postavami a povedenými efekty. Přesně takhle totiž vypadal seriál Firefly, který však hned po jeho první sérii potkal neslavný konec. Stanice Fox jej totiž vysílala v různých časech a jednotlivé díly navíc neměly premiéru popořadě, a tak si Firefly nedokázal vybudovat velkou sledovanost.

Proto jej televize hned po první sérii zrušila a jeho jedinou sérii vydala na DVD. Zde se však seriál dočkal obrovských úspěchů a stal se opravdovým hitem. Rozhodnutí Foxu však bylo konečné a tak nebylo Firefly nikdy obnoveno. Veškeré dějové linie tak zůstaly otevřené a diváci se tak nedozvěděli, jak to s jejich oblíbenými hrdiny dopadlo. Tedy alespoň ne na televizních obrazovkách.

Tlak fanoušků byl tak obrovský, že nakonec vzniknul celovečerní film s názvem Serenity, který vcelku uspokojivě seriál ukončoval. Rozhodně tedy lépe, než to zvládl předčasně zrušený seriál. I film obsahuje onu nezaměnitelnou atmosféru Firefly a tomuto sci-fi říznutému westernem to na velkém plátně navíc opravdu sluší.

4. 21 Jump Street

V podstatě nikdo neočekával, že bude snímek z roku 2012 s Jonahem Hillem (35) a Chaningem Tatumem (39) v hlavních rolí nějakým velkým filmovým hitem. Hill byl tou dobou známý především pro své šílené komedie a Tatum zase hrál v akčních filmech. Když se však tito dva spojili pro snímek 21 Jump Street, vyšlo tohle spojení dvou světů náramně.

21 Jump street je totiž ztřeštěnou akční komedií, která vychází ze stejnojmenného kriminálního seriálu z konce osmdesátých let. Možná vás to překvapí, ale jedné z hlavních rolí se v původním seriálu ujal Johnny Depp (55), který se mihl i v jeho o více než dvacet let mladším filmovém zpracování. Filmová Jump Street rozhodně nedělá své seriálové předloze ostudu, ba právě naopak. Úspěšnost tohoto snímku dala vzniknout i jeho pokračování s názvem 22 Jump Street.

3. Simpsonovi ve filmu

Jen s velkými obtížemi byste hledali slavnější a úspěšnější seriál než je ten, který vypráví o žluté disfunkční americké rodince z městečka Springfield. Simpsonovi se vloni dočkali premiéry své třicáté řady a nezdá se, že by nějak zpomalovali. Na televizních obrazovkách se neochvějně objevují už od roku 1989.

Je proto poměrně překvapivé, že se tato nejznámější žlutá rodinka dočkala pouze jediného celovečerního filmu. Většina dlouhotrvajících seriálů se může chlubit hned několika filmovými počiny. Ne vždy se však tyto filmy úplně podaří a diváci je raději úplně ignorují. To však rozhodně není případ Simpsonových ve filmu.

Ti totiž fungují jako jedna dlouhá epizoda, jejíž kvality jsou nesporné. Snímek ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby nějaký z Homerových přešlapů nešel napravit během 20 minut, což diváky samozřejmě potěšilo. Vzhledem k tomu, že Simpsonovi ve filmu vyšli už v roce 2007, fanoušci seriálu netrpělivě čekají na jeho pokračování. Tvůrce Simpsonových Matt Groening (65) však tuto možnost stále zarputile odmítá.

2. South Park: Peklo na Zemi

Podobně úspěšný jako seriál o žluté rodince je i další animovaný počin, který se točí kolem skupinky školou povinných kamarádů z jednoho městečka v Coloradu. Stan, Kyle, Kenny a Cartman jsou hvězdami seriálu South Park, který se na televizních obrazovkách poprvé objevil v roce 1997 a k dnešnímu datu se může chlubit téměř třemi stovkami velmi nekorektních epizod.

Pokud však nemáte čas koukat na dvaadvacet sérií, můžeme vám doporučit jednu alternativu. Tou je celovečerní snímek s názvem South Park: Peklo na Zemi. Už po vydání druhé série se totiž seriál Matta Stonea (47) a Treye Parkera (49) stal jedním z nejlépe hodnocených televizních pořadů ve Spojených státech, a tak se studio Paramount rozhodlo, že by bylo dobré natočit k němu i film.

Stone a Parker se této myšlenky chytili, ale nechtěli udělat jen nějaký odbytý snímek, který by jen šel po penězích diváků. Do Pekla na Zemi vložili ještě více úsilí než do jednotlivých epizod jejich seriálu. Tvorba celovečerního South Parku opravdu stála oba dva hodně sil, ale výsledek rozhodně stojí za to. Je v něm cítit typický černý humor a navíc je snímek doplněn o několik velmi chytlavých písní, které si budete chtě nechtě prozpěvovat v těch nejméně vhodných situacích.

1. Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

O posledním snímku dnešního seznamu jste s největší pravděpodobností už slyšeli. Co jste ale možná nemuseli vědět, je fakt, že i Borat našel před svým celovečerním filmem domov v televizním seriálu. Tento kazašský reportér, který vyrazil do Spojených států, aby zde natočil reportáž o kultuře a životním stylu Američanů se totiž zrodil v televizní show Sachy Barona Cohena (47) s názvem Da Ali G Show.

Jelikož se však tento obhroublý Kazach stal okamžitě miláčkem Cohenových diváků, rozhodl se, že mu pro jeho reportáže věnuje celý film. Právě proto vznikl snímek Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, který popisuje jeho cestu z Kazachstánu do Ameriky a ukazuje nespočet jeho svérázných rozhovorů se skutečnými politiky, umělci a dalšími lidmi.

Cohen je známí svým neustálým provokováním lidí a nenašli byste pro to lepší příklad než právě filmového Borata. Tento snímek je navíc nejen souborem různých gagů a provokací, ale má i ve své parodické podstatě poučný příběh.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Channing Tatum, Matt Groening, Jonah Hill, Sacha Baron Cohen

Filmy:
South Park: Peklo na Zemi, Serenity, Simpsonovi ve filmu, Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, 21 Jump street

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
televizní seriály, animované seriály, filmy podle seriálů, Simpsonovi film, Channing Tatum filmy, Matt Groening filmy, kreslené seriály, South Park film, animované seriály pro dospělé
TOPlist