Vyrobte si léčivý smrkový sirup: Poradí si s nachlazením, uleví při rýmě i kašli a posílí imunitu

Vyrobte si léčivý smrkový sirup: Poradí si s nachlazením, uleví při rýmě i kašli a posílí imunitu
Zdroj: Instagram/Ivi1898
Trhají se jen mladé čerstvé výhonky, které mají nádherně zářivou světlezelenou barvu. Neměly by být delší než deset centimetrů, nejlepší jsou ale ty, které měří okolo pěti. Vyrábět se dá za tepla i za studena.Potřebovat budete jen mladé smrkové výhonky, cukr a citron.+ 3 fotky+ 4 fotky

Osvědčený recept našich babiček na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Poslední roky ale znovu objeveným starým dobrým domácím přípravkům opět přicházíme na chuť. Patří mezi ně například i voňavý smrkový sirup. Tenhle tradiční lék lidové medicíny, který si snadno můžete vyrobit doma, oceníte už při prvním nachlazení.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 18. 05. 2019 12:00

Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Není proto divu, že mocnou léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Jejich protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě a kašli, ale také zmírnit revma a utišit bolesti svalů. Díky vysokému obsahu antioxidačních flavonoidů a fenolů při pravidelném užívání sirupu posílíte imunitu. Neopomenutelný je i vysoký obsah vitaminu C.

Recept na smrkový sirup

Trhají se jen mladé čerstvé výhonky, které mají nádherně zářivou světlezelenou barvu. Neměly by být delší než deset centimetrů, nejlepší jsou ale ty, které měří okolo pěti. Právě ty totiž obsahují éterické oleje a minerální soli v té největší koncentraci. Ideálním obdobím pro sběr jsou proto květen a červen.

Budete potřebovat:

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • větší zavařovací sklenici (ideálně o obsahu 3 nebo 5 litrů)
  • celofán
  • větší gumičku nebo provázek
  • cedník nebo plátýnko
  • láhev na uskladnění hotového sirupu

Postup:

  1. Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.
  2. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka.
  3. Pak už můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.
  4. Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou.
  5. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.
  6. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte. Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva. Na stinném chladnějším místě se může výroba sirupu protáhnout.
  7. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Hotový smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás budou trápit nějaké výše zmiňované neduhy. Konzumovat se dá přímo, přidat ho ale můžete i do čaje nebo vody. Vhodný je i pro děti, které jeho chuť milují.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články