reklama

FYZIOporadna: erektilní dysfunkce léčí nový typ rázové vlny

reklama

Polovina českých mužů má problémy s erekcí a ostych, který jim brání vyhledat odbornou pomoc, potíže stále prohlubuje. Včasná konzultace s lékařem přitom může zahájit úspěšnou, rychlou léčbu, případně podchytit první signály vážnějšího cévního onemocnění.

„Problémy s erekcí bývají pouze z jedné pětiny psychogenního původu, ač jde často o spojité nádoby, za zbylých 80 procent případů mohou především strukturální, tedy tělesné příčiny. Ty nejčastěji souvisí se stavem cévní stěny. K poruchám dochází, když topořivá tělíska v penisu nejsou dostatečně naplněna krví, což znemožňuje aktivaci spouštěcího nebo udržovacího mechanizmu erekce. Stav a průchodnost drobných cév, které přivádějí krev do topořivých tělísek, závisí na věku a životním stylu jedince,“ popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky. Ta je v současné době největším pracovištěm v České republice, které léčí erektilní dysfunkce planární rázovou vlnoušvýcarského výrobce Storz Medikal – inovativním nástupcem fokusovaného typu, který má díky svému cílení uplatnění především v moderní rehabilitační léčbě.

S erektilní dysfunkcí se potýká každý druhý muž nad 50 let, ale časté jsou i případy mladých mužů do 40 let.Výzkum Sexuologického ústavu 1. LF UK v Praze v roce 2015 odhalil, že poruchou erekce trpí dokonce 20 procent mužů do 17 let, u starších ročníků nad šedesát let je to 76 procent. Na krátkou dobu zažije problémy s erekcí téměř každý muž. Za prohlubování dysfunkcí ve stále mladším věku může především špatný životní styl.

„Sedavé zaměstnání, kouření, alkohol, nedostatek spánku, pohybu, stres a nezdravá strava způsobují cévní změny, které snižují jejich elasticitu i průchodnost. Nejdříve se tyto změny projeví na okrajových částech krevního oběhu a na úrovni nejmenších cév, tedy mimo jiné na drobných kapilárách zásobujících topořivá tělíska.

Proto jsou problémy s erekcí jedním z prvních signálů, že bychom se měli začít stavem cév zabývat. Pokud dotyčný problém nijak neřeší, postupem času může dojít k rozvoji ischemické choroby dolních končetin, rozvoji diabetu mellitu II. typu, ale i infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě,“ varovala Iva Bílková.

Kornatění tepen, tzv. ateroskleróza, je nejčastější příčinou erektilní dysfunkce.Muž s opakovanými poruchami erekce by tedy neměl váhat a měl by včas navštívit specialistu. V případě potvrzení cévní příčiny je možná účinná léčba pomocí aplikace planární rázové vlny.

„Terapie s planární rázovou vlnou iniciuje růst nových kapilárních cév, které zvýší jejich hustotu v tkáni. Tento proces je pak následován přirozeným dorůstáním průtokové kapacity ostatních cév v léčené tkáni, které zařizují dostatečný přívod krve, a tím obnovu erekce. Aplikace je zcela bezbolestná,vysokoenergetické vlny jsou cíleny přímo na topořivá tělíska jako tiché tikání, účinky lze pozorovat po třech týdnech a šesti aplikacích,“ uvedla fyzioterapeutka.

Nejznámější léčebnou metodou zůstávají léky na erekci v hodnotě desítek až stovek korun za pilulku – v roce 2014 za ně Češi utratili celkem 232 milionů korun. V kombinaci s užíváním jiných léků, především na srdečněcévní onemocnění, jsou však velmi nebezpečné a před jejich podáním by se měl pacient vždy poradit s lékařem.

I zdravým lidem mohou způsobit bušení srdce, trávicí problémy, bolest hlavy a další nežádoucí účinky. Oproti medikamentózní léčbě má aplikace rázové vlny minimum kontraindikací, léčí cévní příčiny a tím obnovuje přirozené mechanismy erekce. Muž tak může mít pohlavní styk bez nutnosti speciálních příprav, jako je polykání farmaceutik, aplikace injekce nebo užití podtlakové pumpy, které problém jen krátkodobě překrývají.

– Příčiny erektilní dysfunkce:

  1. Životní styl – deprese, stres a úzkost, nedostatek pohybu, nadváha a nezdravá životospráva, velké pracovní vytížení, kouření, nadměrné požívání alkoholu.
  2. Metabolické a systémové choroby – diabetes mellitus (cukrovka), rakovina prostaty a tlustého střeva, kardiovaskulární onemocnění, obezita, vysoká hladina cholesterolu, ateroskleróza, hypertenze (vysoký krevní tlak), alkoholismus, onemocnění štítné žlázy.
  3. Nervová onemocnění – roztroušená skleróza, poranění míchy, Parkinsonova choroba, epilepsie, Alzheimerova choroba.
  4. Úrazy – Peyronieho choroba, traumata v oblasti pánve a kostrče.
  5. Psychické příčiny – problémy v práci, vysoké pracovní zatížení, špatná vztahová situace, stres, deprese, nedostatek spánku a relaxace…

– Léčebný cyklus pomocí rázové vlny:

  1. Před zahájením léčby planární rázovou vlnou je nutné doložit potvrzení od specialisty urologa-androloga-sexuologa, že problémy vycházejí z čistě cévních příčin.
  2. První tři týdny probíhá terapie dvakrát týdně, následuje třítýdenní pauza, kdy dochází k růstu kapilárních cév, další tři týdny se pacientovi doporučuje absolvovat opět terapii dvakrát týdně.
  3. Aplikace rázové vlny je bezbolestná a trvá kolem 10 minut.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama