Banky odkládají zdražování. Ceny hypoték mnohdy atakují roční minima

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vacková Anna

Banky zbrojí na největší boj o podíly na hypotečním trhu. Ten probíhá během druhého kvartálu a některé nabídky prodejců půjček na bydlení v Česku tak atakují takřka roční úrokové minimum. Totiž magických 2,5 procenta, přestože průměrné úrokové nabídky bank se v Česku koncem března pohybovaly podle Hypoindexu poradenské společnosti Fincentrum na úrovni o čtyři desetiny procentního bodu výše. Ačkoli peněžní zdroje bank pro hypotéky vlivem květnového zvýšení sazeb mírně zdražily, banky zatím kvůli poptávkově nejsilnějšímu čtvrtletí drží sazby na uzdě.

„Náš hlavní hypoteční index mapující napříč trhem nabídkovou sazbu hypoték pokrývajících 70 procent hodnoty nemovitosti klesl v dubnu z březnových tří procent na 2,92 procenta. Jedná se však o tržní průměr, minimální sazby některých poskytovatelů se již blíží ke 2,5 procentům,“ říká šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. Obdobný průměrný úrok z hypoték nabízely banky v létě loňského roku. I přes vyšší sazby ČNB podle něho banky se zdražováním posečkají. „Nenechají si ujít jarní měsíce, zdraží zřejmě až od prázdnin,“ dodává Ostatek.

Česká národní banka zvýšila v květnu svou základní sazbu na dvě procenta. Spolu s tím zdražily i mezibankovní zdroje peněz, za které tuzemské finanční domy financují poskytování hypoték, a to během měsíce zhruba o desetinu.

„Žádnou bezprostřední reakci na zvýšení sazeb ze strany ČNB neplánujeme,“ říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. „V tuto chvíli změnu úroků u hypoték naplánovanou nemáme. Sledujeme jak úrokovou sazbu stanovovanou ČNB, tak i cenovou nabídku konkurence. Navíc jsme úroky u hypoték před necelými čtyřmi týdny snižovali,“ říká i mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Jen během dubna snížilo své sazby osm ze 14 hypotečních poskytovatelů a další banky prodloužily své akční nabídky, v rámci kterých nabízejí hypotéky za zvýhodněných podmínek. Tlak na zvýšení sazeb nicméně v bankách už probublává. „Navýšení sazeb ze strany ČNB budeme muset v horizontu týdnů zohlednit i v úrokových sazbách hypotečních úvěrů. Cen spotřebitelských úvěrů by se to nemělo dotknout,“ říká mluvčí banky Moneta Jakub Švestka. Na možný růst sazeb upozornila v dopisu klientům v posledních týdnech i Česká spořitelna.