Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Uhlobaron Kraus skončil ve švýcarském kriminále. Pošlapali jeho důstojnost, soptí právnička

    Švýcarská policie zatkla a převezla do vězení Petra Krause. Byl tam odsouzen k šestnácti měsícům vězení za tunelování společnosti Mostecká uhelná, ve stejném případu je souzen i v Česku. | foto: Profimedia.cz

    Český uhlobaron Petr Kraus, který čelí obžalobě za vytunelování společnosti Mostecká uhelná (MUS), skončil za mřížemi ve Švýcarsku. Tamní policie ho zatkla na letišti v Ženevě. Kraus byl švýcarskou justicí za tunelování MUS odsouzen k šestnácti měsícům vězení. Zatčení se vůbec nelíbí jeho české právní zástupkyni, která proti Krausově zatčení vznesla formální protest a podle níž Švýcaři jejímu klientovi brání, aby se zúčastnil soudu v Česku.

    Petr Kraus, jeden z obviněných v kauze vytunelování podniku Mostecká uhelná, za prokázání neviny bojuje na dvou frontách. Zatímco soudní proces v České republice stále probíhá, ve Švýcarsku podnikatel vyfasoval šestnáctiměsíční trest odnětí svobody. Přestože s nástupem do vězení zatím nepočítal, v úterý ho tam policie převezla.

    Kraus byl zadržen na letišti v Ženevě, kam právě mířil na schůzku se svým právníkem. Policisté ho překvapili, slovy české právničky totiž zatím o datu nástupu výkonu trestu nebyl nijak informován.

    „Petr Kraus, který je ve stejné věci souzen i v České republice, byl švýcarskou justicí pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 16 měsíců, avšak od doručení rozsudku nebyl formálně vyrozuměn o termínu nástupu k výkonu tohoto trestu ani nebyl k tomuto kroku švýcarskými úřady žádným způsobem vyzván. Formální soudní obsílku, která datum nástupu do výkonu trestu odsouzeným závazně sděluje, neobdržel ani jeho právní zástupce,“ stojí v prohlášení Karoliny Besser Zelenkové.

    O co v kauze jde?

    Petr Kraus je společně s několika dalšími lidmi obžalován z toho, že vytvořili nepřehlednou strukturu firem, pomocí níž zastřeli, že mají kontrolu nad většinou akcií Mostecké uhelné. Pak si měli počkat na pokles ceny akcií, aby od státu levně odkoupili jeho podíl. Obžalovaní tím měli způsobit škodu za nejméně 3,2 miliardy korun.

    Zelenková zdůraznila, že se její klient nikdy nevyhýbal soudnímu líčení, vždy spolupracoval s vyšetřujícími orgány a také vždy proklamoval, že ačkoliv trvá na svojí nevině a s rozsudkem nesouhlasí, respektuje jej a je připraven si trest odpykat.

    Pravým problémem pro Krause ale je, že se kvůli zadržení švýcarskou policií nebude moct zúčastnit soudu v České republice, který o jeho vině teprve rozhodovat bude.

    „Způsob, jakým byl nyní zadržen, kdy mu nebylo umožněno, aby nástupu do vězení uzpůsobil své osobní a pracovní záležitosti, proto považujeme za nezákonný a pošlapávající jeho osobní práva, jakož i elementární lidskou důstojnost. Zároveň chceme zdůraznit, že tímto postupem bylo Mgr. Petru Krausovi upřeno ústavní právo na obhajobu v procesu, který v současné době probíhá u Městského soudu v Praze,“ stojí v prohlášení Karoliny Besser Zelenkové.

    Petr Kraus u pražského soudu

    Ta vzápětí dodává, že Kraus na své účasti u pražského soudu trvá.

    „Klient trvá na své účasti u hlavního líčení, které je nařízeno v týdnu od 10. do 14. června 2019, neboť si je vědom toho, že soud v České republice dokáže lépe vnímat věcný i historický kontext celé kauzy prodeje MUS, jakož i posuzovat fakta, která jsou mu předkládána v rámci obhajoby,“ píše Zelenková.

    Petr Kraus čelí obžalobě v kauze tunelování podniku Mostecká uhelná.

    Krausova advokátka poukazuje i na to, že je jejímu klientovi odepřením účasti u českého soudu zároveň odepřena i potenciální šance na obnovu procesu ve Švýcarsku, kde už byl odsouzen. Rozhodnutí švýcarského soudu by totiž případné prokázání neviny v Česku mohlo zvrátit. Ve světle toho vyzvala Zelenková české orgány, aby se Krause jako českého občana zastaly.

    Prohlásila dokonce, že cílem švýcarských úřadů není spravedlnost, ale ospravedlnění konfiskace zadržených prostředků v kauze Mostecké uhelné, které dosahují bezmála 30 miliard korun.

    Uhlobaron Petr Kraus u pražského soudu

    Na závěr prohlášení právnička avizovala, že proti zadržení klienta už podala formální protest.

    „Obhajoba sděluje, že se zadržením svého klienta nesouhlasí, proti tomuto kroku švýcarských orgánů vznesla formální protest a bude jménem svého klienta žádat o to, aby mu bylo umožněno se i nadále účastnit hlavního líčení a hájit se v kauze MUS u Městského soudu v Praze,“ uzavírá Karolina Besser Zelenková.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:18 neděle 15. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      41
    • Super
      18
    • Sladký
      14
    • Cože
      12
    • Tvl
      12
    • Trapas
      11