Hlavní obsah

Kráska je další ze schematických her o ženách 50+

Právo, Radmila Hrdinová

Frekvence her o ženách nad padesát řešících svůj vzhled, ústup z vedoucích profesních pozic plus rodinnou krizi, na našich jevištích stoupá. Všechna tato témata úhledně srovnaná nabízí i hra současné britské dramatičky Penelope Skinnerové Ahoj, krásko!, kterou v české premiéře uvádí pražské Divadlo na Vinohradech.

Foto: Viktor Kronbauer

Kateřina Brožová jako manažerka kosmetické firmy Linda

Článek

Zajímavé je, že tyto hry píší ženy mezi třiceti a čtyřiceti, řešící svůj strach ze situace, která teprve nastane. Možná by ale časem zjistily, že nenastane, že úspěšná může být i žena nad padesát. Nicméně, připusťme, že pro část společnosti se toto téma může jevit naléhavé.

Marketingová manažerka Linda dosáhla významných ocenění, ale nová reklamní kampaň je už svěřena kolegyni o polovinu mladší. A k tomu má problémy s dcerami i manželovou nevěrou.

Foto: Viktor Kronbauer

V postavě Alice upoutá dobrým hereckým výkonem Šárka Vaculíková.

Dramaturg Jan Vedral v programovém článku nachází ve hře paralely s pádem Shakespearova krále Leara, ale jde spíš o poněkud upovídanou konverzační hru, která nabízí vděčnou hereckou příležitost především představitelce titulní role.

Na vinohradské scéně ji hraje Kateřina Brožová, jež sice Lindě odpovídá věkem, nikoli však zjevem, ani způsobem, jakým je ve hře i inscenaci prezentována. Její Linda je stále velmi atraktivní žena, vědomá si svých předností a nepřipouštějící si reakce okolí, včetně své rodiny. Její sestup z vrcholu není příliš zmotivovaný, a tím pádem i uvěřitelný.

Hra má sice pár vtipných bonmotů a point, ale jinak jsou její situace předvídatelné a postavy, kromě hlavní, dosti schematické. S výjimkou starší dcery Alice, v níž zaujme emotivním nasazením i přirozeným herectvím Šárka Vaculíková.

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Penelope Skinnerová: Ahoj, krásko!

Překlad Hana Nováková, režie Juraj Deák, dramaturgie Jan Vedral, scéna David Bazika, kostýmy Tom Ciller, hudba Ondřej Brousek

Česká premiéra 17. května v Divadle na Vinohradech, Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám