Poznávání břehů Dunaje

Dunaj

Řeka Dunaj v Rakousku je druhou nejdelší řekou v Evropě a cyklostezek kolem něj je nespočet. V dnešním článku představíme tu v Horním Rakousku.  Cyklostezka vede po severním i jižním břehu Dunaje. Cestu však nemusíme vnímat jen jako start a cíl, ale jako příležitost poznat zajímavosti, které se u březích Dunaje nachází.

Římské opevnění

Jelikož byl v minulosti Dunaj důležitou obchodní stezkou, najdeme na něm několik hradů nebo třeba opevnění Quadriburg ještě z doby Římské říše.  Jedná se o unikátní opevnění a název mu daly čtyři pevnostní věže, které jsou symetricky uspořádány. Rakušané toto opevnění nazývají Burgus Oberranna a jde o největší krytou vykopávku v Rakousku. Na tisíci metrech čtverečních zastřešeného naleziště pozůstatků je navíc pořád živo, protože neustále probíhají vykopávky. Vše je samozřejmě otevřeno i veřejnosti a obdivovat můžete třeba zachované římské lázně.  Pokud jste milovníkem historie, určitě návštěvě neodoláte.

Pivo v klášteře?

V klášteře v Engelhartszell žilo před válkou více než 70 mnichů, dnes se jich o klášter stará už jen pár.  Klášter to však není jen tak ledajaký. Vaří se tu totiž pivo nebo likéry, které si můžete na pokladně zakoupit.  Zajímavostí je i nástropní freska v kostele. Při rekonstrukci této fresky nebyly nalezeny žádné původní nákresy, a tak se tvůrce fresky inspiroval freskou nad oltářem a Picasem. Na první pohled si podobnosti obou fresek asi nevšimnete, ale při větším zkoumání už ano. V klášterní zahradě zase můžete navštívit akvárium s rybami, které v Dunaji žijí.  Je jich několik desítek druhů a největší z nich je vyza velká.

Durnstein

Perla Dunaje

Zajímavostí podél Dunaje je spousta, ale je potřeba kromě památek poznat také místní gastronomii. Na cyklostezce u Dunaje patří mezi tradiční kuchyni především ryby.  Gastronomickou specialitou je tu ale také mošt. Není to však jen tak nějaká šťáva z jablek, ale jedná se o alkoholický mošt. Z hrušek se pak vyrábí i perlivá varianta podávaná jako Dunajská perla, která se dobře pije, takže na to pozor, přece jen jedete na dopravním prostředku.

Studentka logopedie se zájmem nejen o řeč, ale i o cestování, čtení knih a další. Snad texty nikoho neurazí a budou se líbit.