V Česku vzniká fond na nákupy starších kancelářských budov

Do skupiny Cimex patří mimo jiné starší kancelářské budovy v Praze na Pankráci.

Do skupiny Cimex patří mimo jiné starší kancelářské budovy v Praze na Pankráci. Zdroj: Cimex

Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách. Letos ji od fondu Edulios koupil fond Patria investiční společnosti.
Starší kanceláře při šikovné správě poskytují investorům vyšší výnos, ale rovněž větší riziko. Na snímku kancelářské centrum Nagano v Praze 3 z portfolia společnosti Geosan Development.
3
Fotogalerie

Realitní fond Edulios ze skupiny Cimex zahájil práce na vzniku nového podfondu zaměřeného na akvizice a následné rekonstrukce starších kancelářských budov. Bude sbírat kapitál od movitých investorů včetně těch, kteří můžou investovat najednou i desítky milionů korun.

„Kancelářské budovy kategorie A lze aktuálně nakoupit jen velmi draho. V této situace je lepší podívat se třeba po starších administrativních budovách. Skýtají sice vyšší riziko, ale současně poskytují vyšší výnosy. V tomto segmentu lze stále ještě dobře nakoupit,“ řekl ředitel fondu Edulios Martin Skalický.

V plánu je takovou nemovitost renovovat, obsadit nájemníky a nakonec prodat. Přípravu nového podfondu již Edulios zahájil. Spuštění plánuje na druhou polovinu letošního roku.

„Starší nemovitosti typu se samozřejmě prodávají za nižší ceny a pak je větší prostor pro potencionální zisk, také zde není taková konkurence. Tento typ nemovitostí už ovšem není pro každého a může si na něj troufnout pouze zkušený investor,“ uvedl David Sajner, investiční specialista z poradenské společnosti Knight Frank.

Pro Edulios bude nový podfond již druhým investičním počinem. Aktuálně se završuje život prvního fondu, kterému patřila nová kancelářská budova City West B1 v Praze-Stodůlkách. Nemovitost letos koupil fond obhospodařovaný Patria investiční společností za 69 milionů eur.

Přesná čísla o investicích do „béčkových“ a „céčkových“ budov nikdo neeviduje. Aktivita na trhu je však čilá. Například společnost Geosan Development koupila za téměř jednu miliardu korun dvacet let staré kancelářské centrum Nagano v Praze 3.