Vyřídit daně bude snadné jako internetové bankovnictví, plánuje vláda

Události ČT: Daňové přiznání jako internetové bankovnictví (zdroj: ČT24)

Vláda bude v nejbližší době řešit zjednodušení a podporu elektronizace daní. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) má změna umožnit jednodušší kontroly nebo snížit některé sankce. Jde o první část projektu zacíleného na jednodušší komunikaci s finanční správou. Fungovat by mohla podobně jako elektronické bankovnictví.

Ministryně tvrdí, že lidé budou moci pro přístup do systému použít elektronickou občanku. Po přihlášení pak uvidí aktuální stav svých povinností. „Jako když se přihlásíte do internetového bankovnictví a vidíte tam veškeré informace o vašem účtu a platebních povinnostech. Bude to stejné a stane se to i základem pro předvyplnění daňového přiznání,“ popisuje změny Schillerová.

Těch, kteří využívají elektronickou formu podání daňového přiznání místo té papírové, podle finanční správy v posledních letech přibývá. Stále jde ale jen o necelou pětinu fyzických osob. Teď by mohli mít lidé pro podání elektronickou formou novou motivaci – o měsíc více času.

S takovým návrhem už dříve přišli Piráti. Formulář by se navíc oproti současnému měl zjednodušit a celý proces má být pro lidi přehlednější.

Ať je v portálu i sociální pojištění, žádá opozice

„Vyřídit si své daně, podívat se, jaké má daňové nedoplatky, dokonce si zařídit i to, že by mu přišla třeba SMS zpráva, že má nějaký problém, to považuji za činnost hodnou 21. století,“ myslí si místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Roman Onderka (ČSSD).

Odmítavě se k návrhu nestaví ani opoziční občanští demokraté. „Musíme si počkat na detaily. Kolik to bude stát, jak to bude vypadat. Jak to tak bývá, ďábel je skrytý v detailu. Když to bude rozumné a usnadní to placení daní, tak to určitě podpoříme,“ říká další místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

ODS ale stejně jako Piráti a  TOP 09 kritizuje, že plánovaný portál nezahrnuje i sociální pojištění. Podle těchto stran jde o velkou chybu a slabinu systému. 

„Návrh určitě podpoříme, je to krok správným směrem. Ale to, že tam chybí sociální pojištění, je zásadní chyba. Ukazuje to, že se ministerstva financí a práce a sociálních věcí nedokážou domluvit. To je pro mě velké zklamání,“ říká místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Ministryně ovšem tvrdí, že s jednotlivými funkcemi chce přicházet postupně. „On ale není žádný důvod, aby to už v tom prvním kroku nebylo. Ministerstvo není schopno ani ochotno sjednotit všechny odvody, které se vážou na pracovní místo,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

S tím, že by se měly odvody sjednotit, souhlasí i komunisté. „Různé systémy by měly být propojovány, ale to už bychom v té první fázi chtěli asi moc a zase by se to odložilo,“ obává se poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

Jasno má být v červnu

Ministerstvo též počítá se snižováním sankcí, třeba za pozdější platbu. To s sebou ale zároveň ponese roční propad rozpočtu půl miliardy korun. Ministryně Schillerová opatření obhajuje tím, že pomůže daňovým poplatníkům. „Je to půl miliardy, není to nijak zdrcující částka, navíc pro státní rozpočet. S touto částkou si určitě poradím,“ ujišťuje.

Revize sankcí
Zdroj: ČT24

S poklesem sankcí by ale měly být zrušeny i některé výjimky, které resort označuje za nesystémové. Například u podání daňového přiznání je teď po termínu ještě dalších pět pracovních dnů bez sankce. To by mělo do budoucna padnout.

Na konci června má být jasné i technologické řešení projektu, které má využít především současných možností, jako jsou daňové informační schránky. V únoru totiž finanční správa zrušila tendr na zpracování portálu, a to poté, co z něj po varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost vyloučila firmu Huawei.