Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vs Rusko! Kdo by vyhrál válku? Výsledek je znepokojivý

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Obavy přes ruským vpádem bývají často zmírňovány poukazem na to, že konvenční ruské síly nemají dostatečnou sílu, aby porazily ty americké, navíc pak celé NATO. Nová studie americké armády však uvádí, že konvenční síly Ruska jsou schopné v určitých momentech schopné dosáhnout vítězství nad těmi americkými, reportuje server Military Times.

Studie nazvaná „ Kyborgové u malého Stalingradu: Stručná historie bitev na Doněckském letišti“ byla tento měsíc publikována institutem pozemního boje Asociace americké armády. Její autor, Amos C. Fox, operační důstojník 1. praporu 35. obrněného pluku, v ní analyzuje bojové schopnosti ruské armády, jak se projevily v bojích na Ukrajině o doněckské letiště.

Asi 36 000 ruských vojáků se účastnilo bojů od zahájení kampaně v roce 2014. Byli přemístěni do tří „přechodných táborů“ v Rusku, ale blízko Donbasu. Jejich první útok na Doněckské letiště však selhal. Ukrajinské vojenské síly, kteří pro svůj urputný odpor začaly být označovány za „kyborgy“, dokázaly separatisty a ruské síly odrazit.

Rusové se však přeskupili a do oblasti poslali na tisíc bojovníků, z nichž někteří přišli až z nejvýchodnějších ruských oblastí blízko Japonska, v průběhu následujících týdnů a měsíců. Většinou se jednalo o taktické skupiny o 600 až 800 lidech.

Takto posílené ruské síly nakonec dobyly zničené letiště a z něj dále expandovaly do dalších oblastí regionu. Podle neklasifikovaných zpráv citovaných Foxem v regionu na podporu ruských a separatistických oblastí zůstalo odhadovaných 200 tanků, 525 obrněných transportérů, 145 dělostřeleckých kusů a 83 raketových systémů. To ukazuje na značnou vojenskou konvenční sílu, kterou Rusové shromáždili pro své válečné úsilí.

Vojenské síly byly též posilovány prostřednictvím rozsáhlých online náborových a dezinformačních kampaní, díky kterém Rusko získávalo další dobrovolníky v bojích na Ukrajině. Military Times poukazují, že existují obavy, že tyto kampaně by mohlo Rusko účinně využít i v dalších zemích, kde existují silné etnické vazby obyvatelstva na Rusko, jako je tomu např. v pobaltských státech či na Balkáně.

Podle Foxe tyto rotace ruských vojáků v kombinaci s mocnou konvenční vojenskou technickou silou a účinným online rekrutováním činí z ruských brigád hrozbu, na kterou nejsou ty americké zcela připraveny. Podle Foxe Rusové bojovali v důležitých bitvách a uskutečnili „rozhodující obléhání v měřítku, které výrazně převyšuje to, co mohou bojové týmy americké armádní brigády zažít v bojových výcvikových střediscích.“

„ Skutečnost, že Rusko provedlo rotaci 27 brigád a pluků přes Donbas, zatímco americká armáda má pouze 31 taktických jednotek, nesmí být přehlédnuta,“ napsal Fox. „ Ruskou armádu, zejména její pozemní síly a bojové zkušenosti, je třeba respektovat."

Klíčovým faktorem, který na Ukrajině rozhodl, byla rychlost. Ben Hodges, bývalý velitel americké armády pro Evropu který nyní působí v Centru pro analýzu evropské politiky, uvedl, že masivní ruské vojenské cvičení Západ provedené v roce 2017 odhalilo, že ruská armáda výrazně zlepšila svou mobilitu.

„ Více znepokojivou než skutečná palebná síla byla ruská logistická zdatnost z hlediska rychlosti ve srovnání s NATO,“ napsal Hodges. „Rusko nečelí žádným mezinárodním hranicím ani celním postupům, které by mohly potlačit (jeho) pohyb v (případě) krize.“

Podle Foxe USA a síly NATO porazí Rusko v dlouhodobém horizontu, pokud by Rusko zabralo nějakou zemi. Pokud však Rusko zabere nějakou zemi rychle, jako se tomu stalo na Krymu a na Ukrajině, pak pomalejší síly USA a NATO přijdou příliš pozdě.

Fox též upozorňuje na to, že navzdory tomu, že se dnes mluví o kybernetických a hybridních válečných operacích, Rusko na Ukrajině vedlo klasickou konvenční válečnou kampaň za použití těžké vojenské techniky (tanky, děla), která jako by vypadla z první světové války. Varuje, že USA na to musí být připraveny a nesmí podlehnout žádné pýše a nepodcenit Rusko.

„ Americká armáda za posledních 60 let nebojovala se soupeřem, který by jí mohl (donutit) zaplatit za špatné nebo nemístné operační a strategická rozhodnutí. Ruská vojenská hrozba, ačkoliv není tak nebezpečná jako Rudá armáda během studené války, má schopnost fyzicky porazit a logisticky vyčerpat americkou armádu,“ shrnuje své závěry Fox.

Témata:  Rusko Ruská armáda Doněck

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy