Noviny

Slunohraní

Rubriky: Noviny
/ Kryštof Benoni

Dva měsíce před zahájením hudebního festivalu Slunohraní v Novém Městě na Moravě jsme se setkali se zpěvačkou a skladatelkou Martou Töpferovou, která v Novém Městě vystoupí 2.7. …

Slunohraní

Dva měsíce před zahájením hudebního festivalu Slunohraní v Novém Městě na Moravě jsme se setkali se zpěvačkou a skladatelkou Martou Töpferovou, která v Novém Městě vystoupí 2.7. se svojí kapelou Milokraj. Tento koncert bude skvělým zážitkem pro všechny milovníky křehké hudby s nádechem folkloru, okořeněné dalšími kulturními vlivy.

Jaký bude program koncertu, se kterým vystoupíš na Slunohraní v Novém Městě na Moravě?

Program na Slunohraní bude převážně složen z mé autorské tvorby s projektem Milokraj, ve kterém působí houslista Stanislav Palúch, cimablista Marcel Comendant, kytarista David Dorůžka a kontrabasista Peter Korman. Kromě vlastních textů jsem pro Milokraj také zhudebnila básně Jana Zahradníčka, Věry Provazníkové a Antonína Sovy. Původním podnětem Milokraje bylo psát novou hudbu, která by čerpala inspiraci z české a moravské lidové hudby. Ovšem díky mému mnoholetému napojení na hudbu Latinské Ameriky a Španělska tyto vlivy také postupně do repertoáru zakomponováváme. Zazní tedy i několik mých písní ve španělštině z new yorského období společně s venezuelskou či argentinskou písní.

Kde jsou kořeny hudby, kterou tvoříš a co tě na tvé cestě nejvíce inspiruje?

Mé kořeny jsou nejvíce v lidové hudbě z různých koutů světa – v útlém dětství to byly české a moravské lidové písně, pote zpívání se dvěma sbory, kde jsme se věnovali klasice i současným skladatelům. Ale nejvíce mě za srdce chytla hudba Španělska a Latinské Ameriky – tedy Kuby, Venezuely, Kolumbie, Argentiny, Chile i Brazílie. Díky tomu, že jsem žila mnoho let v New Yorku v hispánské komunitě jsem se tuto muziku mohla učit od předních interpretů.

Vzpomínáš si na svá první hudební vystoupení v dětství?

První koncert byl se sborem Mládí, již nevím kde, ale pamatuji si, že jsem na našem zájezdě do Magdeburgu ve Východním Německu dokonce zpívala sólo. Bylo to v takovém nádherném kostele a byl to pro mě velký zážitek. Cítila jsem najednou tu velkou zodpovědnost, kterou s sebou hudba nese, uvědomila jsem si, že zpívat před lidmi je důležitá forma sdělení a že by si za ním měl člověk stát.

Kdy vznikla kapela Milokraj? Měla jsi připravený repertoár a hledala jsi muzikanty, nebo jste hudbu dotvářeli společně?

Milokraj vznikl v roce 2012, pro mě v době, kdy jsem zrovna uvažovala, že bych se vrátila z New Yorku do Prahy. Měla jsem už pár let představu, že bych chtěla opět zpívat česky a vytvořit písně které by byly inspirované naší lidovou hudbou nebo by čerpaly z jejích barev a zvuku. Měla jsem velkou radost, když se podařilo napsat první písně v mateřštině a dát dohromady tak výtečnou kapelu. Hudbu pro nás nadále píšu já, ale některé aranže dotváříme společně.

Na jaká propojení hudebních nástrojů se můžou posluchači těšit?

Milokraj je takový netradiční strunný kvintet složen z houslí, cimbálu, akustické i elektrické kytary, kontrabasu a já se doprovázím na venezuelské cuatro a ruční perkuse.

V Novém Městě na Moravě povedeš také speciální workshop, který bude pro účastníky hudebních kurzů. Jaký bude a kde jinde se ho mohou zájemci z řad veřejnosti zúčastnit? Kurz, který jsem nazvala “La dílna” je zaměřen na nauku písní a rytmů Latinské Ameriky. Účastníci mají možnost se naučit styly jako venezuelský vals nebo joropo, kubánský son nebo guajira, kolumbijské porro nebo argentinskou chacareru. Začneme nápěvem, poté doprovodem na ruční perkuse (clave, maracas, tleskání) abychom hlouběji pronikli do rytmů a frázování. Dále se mohou zapojit instrumentalisti na své nástroje. Typicky se na celodenní dílně naučíme 3-4 písně různých stylů.

Jaké máš hudební plány na léto?

Kromě Slunohraní se také chystám na letní La dílnu na Kuksu a v Kouřimi, v rámci programu Zpívající Kouřim. Vše lze najít na mých stránkách, kdyby měl někdo zájem se zúčastnit. Dále 28.7. zazpívám na zámku Kozel a začátkem srpna pak přijede můj úžasný kolega, kolumbijský harfista Edmar Castañeda a zahrajeme spolu 5.8. v Novoměstské radnici v Praze. Také máme v plánu po letech spolu něco natočit. Edmar souhlasil, že by byl hostem na mém příštím CD, čímž jsem velice poctěna. Neznáte-li Edmara Castañedu, je to naprosto ojedinělý a světový harfista, mimo jiné byl letos pozván na festival Folkové Prázdniny v Náměšti nad Oslavou 1 a 2.srpna, takže všem doporučuji si ho jet poslechnout!

Program Slunohraní: www.slunohrani.cz

Vstupenky si můžete rezervovat prostřednictvím webu, popřípadě si je vyzvednout v kavárně, která bude od 1.7. před vchodem Horácké galerie.

V roce 2012 se Marta se vrátila z USA do Prahy, aby založila projekt s názvem Milokraj, který je inspirován převážně moravským folklorem, ale také hudbou z hudby latinské Ameriky, Španělska a jejího života v New Yorku. Milokraj byl nominován na cenu Anděl v kategorii World Music (2014) za své první CD a má za sebou koncerty po celé ČR, Německu, Anglii, Holandsku, Belgii, Mad’arsku, Polsku a Rakousku.

Marta také učí hudební workshopy se zaměřením na latinskoamerické písně a rytmy, a písničkářské umění. Učila a účastnila se seminářů na Long Island University, Philadelphia Pew Center for Arts and Heritage, NY University, Czech Jazz Workshop, Hlasohled, Folklore Goes Jazz (Česká republika a Rakousko), Archimedes Language Academy a mnoho dalších.

V roce 2004 zahájila svá mezinárodní turné, vystupovala na pódiích a festivalech po celém světě a získala tak zasloužené uznání za její jedinečnou tvorbu. K vrcholu Martiny kariéry patří koncerty v newyorské Blue Note, World Music Festivalu v Chicagu, londýnské Queen Elisabeth Hall, Jazz Festival Royale v Thajsku, Vienna Jazz Festival, Jazz Festival Hague, London Jazz Festival, The New Morning v Paříži, Forum 2000, kde zpívala pro Václava Havla, a mnoho dalších místech v Argentině, Španělsku, Itálii, Švýcarsku, Německu, Maďarsku, Polsku, Estonsku, Slovensku a České republice. V roce 2017 Marta & Milokraj vystoupili na prestižním expu Womex v polských Katowicích. Martina hudba se také často vyskytuje v rozhlasových a televizních pořadech, včetně amerického NPR, BBC, RTVE (španělského národního rozhlasu a televize), ARTE TV (Francie), Rádio W (Kolumbie), Radio Vltava či Proglas.

Dodnes Marta vydala devět alb převážně autorské tvorby: „Tento svět“ (2017, Moravia Publishing), „Reencuentros“ (2016, Senderos), „Milokraj“ (2013, Animal Music), „The Other Shore“ (2011, World Village), „Trova“ (2009, World Village), „Flor Nocturna“ (2006, World Village), „La Marea“ (2005, World Village), „Sueño Verde“ (2003, Circular Moves), a „Homage to Homeland“ (2002 vlastní produkce).

NOVOMĚSTSKÁ KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ
Tyršova 1001
592 31 Nové Město na Moravě
  • IČ: 00372854
  • DIČ: CZ00372854
  • Datová schránka: zdcsqvm
  • Registrační značka:: OÚ 3714-1491