Areál ve Slušovicích se zaplnil stovkami návštěvníků, kteří si sobotní událost nenechali ujít. Kromě sportovního zážitku byl připraven i doprovodný program. Plné ruce práce měl Zdeněk Karlach, jeden z organizátorů a předseda spolku Dostihy Slušovice.

Přípravy komplikovalo počasí. „Jedenáct dní před závody pršelo, nedalo se nic dělat,“ povzdechl si s tím, že na přípravu prvních letošních dostihů tak měli jen tři dny.

Jen dostihová dráha má 15 hektarů a starat se o ni není snadné. Délka travnaté cvalové dráhy má 1480 metrů a šířku 18 metrů.

„Původně byla dráha písková, ale bohužel písková nezůstala. Byla by dnes nejlepší v republice, protože taková u nás nikde není. Když máte pískovou dráhu, tak je to jednoduché na údržbu, což se o travnaté ploše říct nedá,“ komentoval Zdeněk Karlach. Doplnil, že o technickou údržbu a úpravu dráhy se stará město Slušovice.

Slušovické dostihy patří v České republice mezi ty známější, přestože jsou v kategorii B.

„My splňujeme všechny předpoklady, abychom byli zařazeni v kategorii A, ale to teď nechceme. A to z toho důvodu, že když se vypíše dostih třetí kategorie, tak u nás by se běželo o 45 tisíc, ale kdybychom byli áčko, tak by se běželo už o 60 tisíc,“ vysvětlil nelehké shánění finančních zdrojů na dostihy Zdeněk Karlach.

Podle něj by zájem veřejnosti také zvýšilo to, kdyby se zde dalo sázet. To ale pořadatelé zrušili, nedohodli se s firmou, která sázky zajišťovala.

45 tisíc za vítězství

Podle Zdeňka Karlacha majitelé koní vydělají na dostizích peníze dle náročnosti a významu závodu. Ve Slušovicích za vítězství dostanou 45 tisíc. Z toho však platí jezdce, trenéra… Láska ke koním je stojí nemalé peníze.

Stejně jako třiasedmdesátiletého Karla Heče z Rudic na Slovácku.

„Krmení pro mé koně mě stojí každý měsíc kolem sedmi tisíc korun, když přičtu náklady na jezdce, přihlášky na dostihy, kováře a veterináře, jde o nemalou sumu. Minimálně sto tisíc ročně,“ vyčíslil. „Kdyby mě synové nepodporovali, nezvládl bych to,“ přiznal bývalý parkurový jezdec a později trenér.

A jestli se dá v jezdectví podvádět? Koni těžko vysvětlíte, že nemá utíkat. Podle Zdeňka Karlacha jsou pro jezdce dost velké pokuty, pokud svého koně takzvaně dostatečně nevyjede a když jej nepodnítí, aby ze sebe vydal maximum. Žokejové jsou profíci a jezdectví je jejich živobytí, hrozilo by jim kromě vysoké pokuty na nějaký čas i zabavení licence.

Sobotní den se ve Slušovicích vydařil. „Vydařilo se počasí, dobré jídlo, přátelé a nádherný závod. Jsem rád, že jsme nechyběli,“ uvedli kamarádi Tomáš Popelka a Ondřej Vašák.

Věděli jste, že…

Na místě, kde stojí slušovická dostihová dráha, býval dříve rybník a bažina. Proto je tady dost podzemní vody, až dvacet metrů. „I když byla loni velká sucha, přesto trenéři a majitelé koní říkali, že je trať dobře připravená. Vždy, když přijedou, tak první, co udělají, zkontrolují trať, jestli je dostatečně měkká. A taky jestli je co jíst, což se myslím letos povedlo dokonale,“ usmál se Zdeněk Karlach.

Velká slušovická, nejvýznamnější závod z pěti, se ve Slušovicích poběží 28. října. „Tradičně máme dostih 28. října, pokud ovšem nepřipadne na neděli, protože to se v Praze běží Cena prezidenta republiky.

Obchodní dům ve Zlíně po rekonstrukci.
Obchodní dům Zlín se stal Stavbou roku Zlínského kraje 2018
Ilustrační foto.
Jeden z medvědů na výletě do Zlína? Viděli jej na Klečůvce