Ingredience Těsto: Náplň: |
1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl, vodu a na kousky pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a v lednici necháme odpočinout asi 30 minut.
2. Jablka oloupeme a vykrajovátkem z nich odstraníme jádřinec. Pak je nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citronovou šťávou, aby nezačala hnědnout.
3. Marcipán nastrouháme nahrubo a promícháme se zakysanou smetanou a vejci.
4. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme olejem. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dno i boky dortové formy. V několika vrstvách ji naplníme jablky. Každou vrstvu posypeme cukrem a trochou skořice.
5. Jablka pak zalijeme smetanovou zálivkou (jablka trochu přitlačíme, aby se zálivka dostala do vzniklých mezer a formou zlehka zatřeseme). Koláč posypeme plátky mandlí, brusinkami a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 50 minut.