Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Wechip X88 Pro: levné multimediální centrum se 4K a Androidem Pie

18.5.2019, Jáchym Šlik, aktualita
V čínských e-shopech se nedávno objevil nový přírůstek mezi „TV boxy“ na architektuře ARM. Wechip X88 Pro stojí jen pár desítek dolarů, ale poradí si s rozlišením 4K UHD a využívá nejaktuálnější verzi Androidu.
Pokud hledáte opravdu levné multimediální centrum, které se hodí pro základní účely jako přehrávání filmů, internetová televize nebo jednoduché hry, čeká na vás opravdu bohatá nabídka v čínských internetových obchodech. K novinkám patří model Wechip X88 Pro, který poznáte podle nezvyklého dvoubarevného designu. Nás ovšem zajímá především to, co se ukrývá uvnitř tohoto kompaktního těla. Jedná se o nový low-endový procesor Rockchip RK3318 vybavený čtyřmi jádry ARM Cortex-A53 běžící na frekvenci až 1,5 GHz a grafický akcelerátor Mali-450 MP5, který nativně podporuje dekódování videa H.265 a VP9 v rozlišení 4K při 60 fps a vylepšení obrazu HDR.
 
 
Všechny výše uvedené činnosti by tedy přehrávač měl zvládnout bez větších potíží, ovšem v případě Netflixu si musíte vystačit se standardním rozlišení. Vyšší kvality videa nepůjde dosáhnout (minimálně oficiální cestou), neboť toto zařízení nebylo certifikováno Netflixem, ale to je problém prakticky všech televizních krabiček od čínských výrobců. Wechip X88 Pro existuje ve variantě s 2GB nebo 4GB operační pamětí DDR, v případě interního úložiště lze potom vybírat mezi 16, 32 a 64 GB. U žádné z konfigurací nechybí slot na microSD karty, který umožňuje rozšířit úložiště.
 
 
S cílem stlačení ceny se musíte připravit na několik ústupků týkajících se bezdrátové konektivity. Wi-Fi je dostupné pouze se standardy b/g/n, ačkoliv podporuje pásma 2,4 GHz a 5 GHz. Zcela marně byste potom hledali Bluetooth. Na těle zařízení najdeme konektory HDMI 2.0a, USB 3.0, USB 2.0, Ethernet, SPDIF digitální výstup a 3,5mm analogový jack. V základním balení se nachází dálkový ovladač, který používá infraport. Jako operační systém byl předinstalován Android 9.0 Pie, tedy stále nejnovější vydaná verze, neboť budoucí Android Q (Android 10) je dostupný pouze v beta verzi. Uživatelé tedy mají díky operačnímu systému od Googlu přístup k širokému spektru aplikací. 
 
Wechip X88 Pro lze sehnat v čínských e-shopech za ceny od 26 dolarů (600 Kč bez DPH) do 46 dolarů (1 100 Kč bez DPH) podle paměťové varianty, obvykle s poštovným zdarma.