Pojištění stomatologické péče

V dnešní době už se dá pojistit opravdu cokoliv, a tak není divu, že i zubní péče. Ze statistiky vyplývá, že my Češi zaplatíme za stomatologickou péči průměrně 250 korun měsíčně. Ačkoli by se mohlo zdát, že se jedná o zanedbatelnou částku, je nutné zamyslet se nad tím, že je to pouze statistický údaj. Ve skutečnosti někdo zaplatí mnohem více, někdo zase vůbec nic. Zamyslete se i vy nad tím, kolik jste v loňském roce dali za zubaře. Nevyplatilo by se vám pojištění stomatologické péče?

Co se dá v rámci stomatologické péče pojistit?

Každá pojišťovna nabízí v rámci svého pojistného programu také pojištění stomatologické péče. Jedná se o náhradu za stomatologické výkony a stomatologické náhrady. Každá pojišťovna může mít trochu jiná pravidla, obecně ale platí, že pojišťovny neplatí čelistní ortopedii, implantáty, náhradní protézy atd. Než se rozhodnete pro to, kde se pojistíte, projděte si pečlivě, které úkony pojišťovna hradí a které ne.

Proč si toto pojištění zřizovat?

Každý lékař je povinen svému pacientovi poskytnout přiměřenou zdravotní péči. Nabídnout mu přitom musí služby, které jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. A na služby, které zdravotní pojišťovnou hrazené nejsou, je tu pojištění stomatologické péče. Cena za toto pojištění se může velmi lišit, v závislosti na tom, co vše budete chtít pojistit a také na tom, u které pojišťovny se necháte pojistit. Zkuste si proto porovnat jednotlivé nabídky od různých pojišťoven předem.

Pozor na karenční dobu

A aby nemohlo dojít k pojistnému podvodu, každá pojišťovna si stanovuje čekací dobu, tedy karenční dobu. Tato karenční doba je obdobím, kdy již máte podepsanou smlouvu o pojištění, ale kdy ještě nedochází k výplatě pojistné částky. Karenční doba začíná plynout hned první den od podpisu pojistné smlouvy, její délka se pohybuje v řádech měsíců – každá pojišťovna může mít sjednanou různě dlouhou karenční dobu.

Finance jsou velmi zajímavou oblasti. Mám zkušenosti a ráda se o ně s vámi podělím.