Cvičení

22. května 2020 06:00

redakce Prima Zoom

Trápí vás padající vlasy, akné nebo nepravidelná menstruace? Zkroťte své hormony pomocí jógy

Věděla jste, že 30 minut hormonální jógy denně vám může změnit život? Pokud vás trápí zdravotní potíže spojené s hormony, dříve než nasadíte drastickou léčbu medikamenty, zacvičte si jógu. Ale ne tak ledajakou!

Hormonální jóga nahrazuje léčbu hormony

Hormonální jóga si dokáže poradit s padajícími vlasy, akné, nepravidelnou menstruací a řadou dalších potíží. „Pravidelné cvičení hormonální jógy pomůže i během menopauzy a s otěhotněním,“ tvrdí zakladatelka a instruktorka jógy Věra Vojtěchová z Domu Jógy v Praze. Nabízí se však otázka, jak pouhé cvičení může vrátit hladinu hormonů do optimální rovnováhy a harmonie? Věra Vojtěchová na to má vcelku jednoduchou odpověď: „Hormonální jóga představuje komplex cviků – dynamické pozice, dechové techniky, práce s energiemi a koncentrační antistresové prvky, díky nímž se člověk naučí zvládat svůj stres a udrží hormonální hladinu v harmonii.“ Důležitá je ale pravidelnost cvičení.

Cvičení jógy vás může zbavit potíží kolem menstruace

Pravidelné cvičení hormonální jógy pomáhá řešit výkyvy nálad před menstruací, tzv. premenstruační syndrom. „Osobně mám zkušenosti s klientkami, které se mi svěřily, že trpěly silnými bolestmi při menstruaci a po praktikování hormonální jógy se tyto bolesti zmírnily či dokonce úplně vymizely,“ říká Věra Vojtěchová.

Zázračný lék pro léčbu cyst a snadnější otěhotnění?

Hormonální jóga může být nápomocná i při léčbě některých typů menších cyst na vaječnících. „Pozitivní zpětnou vazbu dostávám od svých klientek i v souvislosti s otěhotněním. Řada z nich má s početím problémy jen kvůli sedavému zaměstnání, jejich tělo je ztuhlé, pánev v nesprávném postavení neumožní správný dech ani prokrvení a regeneraci vnitřních orgánů. Mnohdy stačí méně než půl roku pravidelného docházení na hormonální jógu a žena přirozenou cestou otěhotní,“ líčí Věra Vojtěchová hormonální jógu v superlativech.

Hormonální jóga zvyšuje sexuální apetit

I když by se mohlo zdát, že s věkem ztrácejí libido pouze muži, není to pravda. „S libidem bojují vcelku často i ženy, což se negativně odráží na vztahu i celkové životní pohodě. Máte-li sex rády, zacvičte si hormonální jógu a nebojte se o svém problému promluvit s lektorem, který lekci vede. Můžete se domluvit i na individualní lekci,“ doporučuje Věra.

Vyřešte jednou provždy problémy se štítnou žlázou

„Hormonální jóga v kombinaci s klasickou medicínou může být velmi prospěšná v léčbě poruch štítné žlázy, ale apeluji na to, aby klientka nespoléhala pouze na cvičení jógy. Ať už se jedná o bolestivou menstruaci, cysty či jakýkoliv jiný zdravotní problém, měla by ho konzultovat s lékařem," upozorňuje Věra Vojtěchová. Cvičení hormonální jógy představuje alternativní, chcete-li doplňkovou, medicínu k té klasické – lékařské. „Na druhou stranu nejde o žádné šarlatanství, ale léty ověřenou metodu, která skutečně funguje, přičemž jedním z hlavních důvodů je podle mě to, že cvičení jógy zbavuje tělo stresu," uzavírá Vojtěchová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.